Οι Φύλακες του Χρυσού Αυγού

Rabbit School

της Ούτε φον Μινχάου-Πολ

ΚΡΙΤΙΚΗ 01 APR 2018

4 στα 10

Φιλμ κινουμένων σχεδίων, βασισμένο σε ένα κλασικό γερμανικό παιδικό βιβλίο που μιλάει για τη δύναμη της φιλίας, του ομαδικού πνεύματος, της πίστης και του θάρρους. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βερολίνου στο τμήμα Generation K-Plus, ενώ βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ Μονάχου και Ζυρίχης με το Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ταινίας.

Ο Μαξ, ένα πονηρό κουνέλι της πόλης, παγιδεύεται σε μια απομονωμένη Σχολή Πασχαλινών Κουνελιών που βρίσκεται στο δάσος. Η σχολή απειλείται από μια συμμορία αλεπούδων που σκοπό έχει να κλέψει το πολύτιμο Χρυσό Αυγό και να καταστρέψει το Πάσχα. Οταν ο Μαξ θα γνωρίσει την γλυκιά Εϊμι, θα αποφασίσει να βοηθήσει τους καινούργιους του φίλους, μαθαίνοντας τα μυστικά των κουνελιών του Πάσχα από τη σοφή κυρία Ερμιόνη. Ολοι μαζί, θα προσπαθήσουν να σώσουν το Πάσχα και στην πορεία ο Μαξ θα συνειδητοποιήσει πού πραγματικά ανήκει.

Καλώς εννοούμενο «παιδικό» που επενδύει πάνω στην ευρωπαϊκή του καταγωγή - βασίζεται στο «Die Häschenschule» του Γερμανού Αλμπερτ Σίξτους, γραμμένο το 1924 και καταχωρημένο ήδη ως ένα από τα κλασικά της παιδικής λογοτεχνίας - και στο οικουμενικό του μήνυμα περί φιλίας, αγάπης, αλληλεγγύης, θάρρους και λοιπών χαμένων αξιών.

Το αποτέλεσμα είναι καλοσχεδιασμένο και με κάπως πρωτοφανή σκηνοθετικό ρυθμό για ένα ανεξάρτητο animation (η έμπειρη Γερμανίδα Ούτε φον Μίνχαου-Πολ με προϋπηρεσία στα κινούμενα σχέδια του δινει την απαραίτητη κινηματογραφική του ατμόσφαιρα), αλλά ταυτόχρονα στρογγυλεμένο για να παραμένει διαρκώς «ανώδυνο» και πιστό στο target group του που δεν πιστεύουμε πως μπορεί να ξεπεράσει π.χ. ένα δεκάχρονο παιδί.

Από την άλλη, αν έπρεπε με κάποιο τρόπο να σωθεί και το Πάσχα (όπως σε ανάλογες πιο δημοφιλείς απόπειρες μέσα στα χρόνια έχουν σωθεί προ πολλού τα Χριστούγεννα) θα άξιζε να εμπιστευτεί κανείς την τύχη του στον Μαξ και την Εϊμι που είναι και αξιολάτρευτοι και με τον δικό τους τρόπο κάνουν την έννοια του Easter Egg να βρίσκει τις ρίζες της. Και μιλάνε και αποκλειστικά ελληνικά, αφού η ταινία κυκλοφορεί (ελέω target group) μεταγλωττισμένη.

Που Παίζεται

Δες τις αίθουσες

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.