Πέντε χρόνια μετά τις περιπέτειες του «Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας», το Μπερκ ζει ειρηνικά, με τους Βίκινγκς, μικρούς και μεγάλους, απόλυτα συμφιλιωμένους με τους δράκους τους, οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητά τους. Ο Ψάρης, παρέα με τον Φαφούτη, βολτάρει αεράτα στον ουρανό, αναζητώντας καινούρια, αχαρτογράφητα μέρη, πάντα με την Αστριντ κοντά, σ’ έναν έρωτα που τώρα ξυπνά. Σε μια τέτοια διαδρομή του, ο Ψάρης θ’ ανακαλύψει τον μυστηριώδη Καβαλάρη των Δράκων, που είναι πολύ πιο κοντά του απ’ ό,τι πιστεύει, μια σπηλιά από πάγο που στεγάζει εκατοντάδες Δράκους κάθε είδους, χρώματος και ιδιοτήτων, αλλά και τον ύπουλο Ντρόγκο που θέλει να υποτάξει τους Δράκους στη βούλησή του. Μετά την εξοικείωσή τους με τα φτερωτά μαγικά πλάσματα, ο Ψάρης και οι σύντροφοί του θα χρειαστεί να δώσουν πραγματική μάχη για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο τους.

Εξ ορισμού ένα σίκουελ στερείται της πρωτοτυπίας της αρχικής ταινίας, έτσι κι εδώ, η ευρηματική ιδέα μιας κοινότητας φιλοπόλεμων αγροίκων Βίκινγκς που έρχονται αντιμέτωποι με τη μαγεία των φτερωτών Δράκων και μαθαίνουν να τους αγαπούν, θεωρείται ήδη δεδομένη και δεν προκαλεί τον ενθουσιασμό. Γι’ αυτό και η Dreamworks φροντίζει ν’ αναπληρώσει, ανεβάζοντας την ένταση! Η ταινία, ανεξαρτήτως 3D, χάρη σ’ ένα παραμυθένιο παγωμένο ντεκόρ και μια πλειάδα υπερβατικών εμπριμέ Δράκων, είναι χάρμα οφθαλμών.

Ταυτόχρονα, η δράση και οι διάλογοι είναι καλογραμμένα, με χιούμορ, με μια σταθερή αίσθηση ελευθερίας κι αποδοχής κάθε τι του διαφορετικού, με ικανό σασπένς, παρότι ο «κακός» Ντράγκο εμφανίζεται πολύ λίγο και με κάποιες συγκινητικές οικογενειακές σκηνές που προσδιορίζουν τις σχέσεις των εφήβων με τους γονείς τους και το αντίστροφο.

Τόσο το κλασικό δίδαγμα για την αξία της πίστης και της συνεργασίας στη μάχη του καλού με το κακό, όσο και το γεγονός ότι το φιλμ προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένο, κατατάσσουν αυτόματα την ταινία στο παιδικό κοινό. Ωστόσο, οι συνοδοί τους θα απολαύσουν εικόνα και θα διασκεδάσουν με τον ατίθασο έφηβο Ψάρη κι ένα μάτσο νέους ήρωες που κρατούν το ενδιαφέρον ζωντανό.