Οι Σκίπερ, Κοβάλσκι, Ρίκο και Στρατιώτης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με μια μυστική οργάνωση, τον Βόρειο Άνεμο, αρχηγός της οποίας είναι ο ωραίος Πράκτορας Απόρρητος, προκειμένου να σταματήσουν τον μοχθηρό Δρ. Οκτάβιο Μυαλάτη πριν καταστρέψει τον κόσμο. Οι λαμπεροί πρωταγωνιστές της επιτυχημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Dreamworks Animation, με τίτλο «Μαδαγασκάρη» έχουν επιτέλους μια κωμική περιπέτεια αφιερωμένη αποκλειστικά στα κατορθώματά τους. Οι πολυταξιδεμένοι μας φτερωτοί πράκτορες, μεταφέρουν τη δράση από την Ανταρκτική, στη Βενετία, στην έρημο, στη Σαγκάη, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Κεντάκι. Στο γεμάτο εκπλήξεις, υπέροχο ταξίδι τους καταφέρνουν να γνωρίσουν την απόλυτη δόξα, να εμπλακούν σε απρόβλεπτες κατασκοπικές περιπέτειες, να αποτρέψουν το καταστροφικό σχέδιο ενός σατανικού επιστήμονα - και να καταβροχθίσουν τις πιο νόστιμες τυρονοστιμίες - όπως κανένας άλλος πιγκουίνος δεν έχει καταφέρει στο παρελθόν.

Χωρισμένα σε δύο ευδιάκριτα είδη, τα σύγχρονα φιλμ κινουμένων σχεδίων μοιράζονται ανάμεσα σε αυτά που καταφέρνουν να φτιάξουν νέους μύθους για τις επόμενες γενιές (σχεδόν όλος ο κατάλογος της Pixar, αλλά και το «Happy Feet», το «Shrek» και πολλά άλλα) και σε αυτά που αρκούνται στο να διασκεδάσουν τη γενιά στην οποία απευθύνονται χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες για να μείνουν κλασικά – αρκεί να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια δύο επιτυχημένες συνέχειες στο σινεμά και εκμετάλλευση μέχρι τελικής πτώσης στο home cinema και το merchandise.

H «Μαγαδασκάρη» δεν ανήκε ποτέ στην πρώτη κατηγορία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της τουλάχιστον στο πρώτο της φιλμ πίσω στο 2005 και τις ας πούμε αξιοπρεπείς fun συνέχειές της. Και το spin – off που βρίσκει πρωταγωνιστές τους αξιολάτρευτους πιγκουίνους της που είχαν ξεχωρίσει από την πρώτη ταινία, έμοιαζε καταδικασμένο από την αρχή να ακολουθήσει τα χνάρια της.

Ευφάνταστοι όπως και οι μαμάδες – ταινίες τους και μαζί σχεδιασμένοι με άναρχο κέφι, οι «Πιγκουίνοι» διαθέτουν ένα πρωτοφανές κωμικό timing που για τη μιάμιση ώρα που διαρκούν είναι αδύνατον να στρέψεις την προσοχή σου οπουδήποτε άλλου από τις περιπέτειές τους. Την ίδια στιγμή δεν τσιγκουνεύονται σε gags και ρετρό αναφορές (χρωστάνε πολλά στα Looney Tunes), αλλά και σε σκηνές δράσης που τελειοποιούν τις τεχνικές και το design προσφέροντας χορταστικό, overdose θεάματος που όσο μικραίνουν οι ηλικίες ανεβάζουν και τα κοντέρ του ενθουσιασμού.

Σαν αεικίνητα, φασαριόζικα, αξιολάτρευτα (...) παιδιά που τα έχουν αφήσει ελεύθερα να καταναλώνουν junk-food, να καταπίνουν τα πάντα και να κάνουν ό,τι ανοησία τους έρθει στο μυαλό χωρίς να τιμωρηθούν, οι τέσσερις πιγκουίνοι της DreamWorks βρίσκονται ως παραγωγή και τέχνη πάνω από το μέσο όρο των παιδικών προγραμμάτων που θα συναντούσες νωρίς το πρωί στην τηλεόραση, αλλά όχι και πολύ μακριά από τη λογική τους.

Φτιαγμένοι για να διασκεδάσουν και να δώσουν πνοή σε ένα καινούριο franchise δεν σταματάνε ούτε ένα δευτερόλεπτο προκειμένου να μετατρέψουν την ενέργειά τους σε κάτι πιο fun από το απλό fun και κάτι πιο «ελεύθερο» από την ασυδοσία τους. Σίγουροι πως εκπληρώνουν την αποστολή του να κάνουν τους μικρούς θεατές να αντιγράψουν φιγούρες και να καταναλώσουν ορδές από τυρογαριδάκια αλλά, όσο και αν το επαναλαμβάνουν, αρκετά χάρτινοι για να πείσουν πως οι πιγκουίνοι... πετάνε ως μια παραβολη πάνω στο πως να κάνεις το «αδύνατο δυνατό».

[Η ταινία προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά - σε 2D ή 3D εκδοχή]