Μπορεί η δουλεία του ήρωα που υποδύεται ο Τομ Χανκς στο «News of the World», ένας άντρας που ταξιδεύει από πόλη σε πόλη στον αμερικάνικο νότο, διαβάζοντας μια επιλογή από ειδήσεις τυπωμένες σε εφημερίδες, να μοιάζει τελείως εκτός τόπου και χρόνου στις μέρες της άμεσης πληροφορίας και του ιντερνετ, αλλά άλλες πλευρές της ιστορίας του και κυρίως του σκηνικού στο οποίο διαδραματίζεται το φιλμ, δειχνουν παράδοξα επίκαιρες.

Βρισκόμαστε λίγα χρόνια μετά το τέλος του αμερικανικού εμφυλίου κι ο Κάπτεν Τζέφερσον Κάιλ Κιντ, ένας βετεράνος του εμφυλίου που πολέμησε από την πλευρά των νοτίων, διασχίζει μια βαθιά διχασμένη χώρα, όπου οι «γκρι» μισουν τους «μπλε» και όπου οι ιδέες της ισότητας, της συμμόρφωσης στην κεντρική εξουσία και της συνείδησης μιας κοινής αμερικανικής ταυτότητας πρέπει να επιβληθούν με την απειλή όπλων.

news of the world 424

Ο Κιντ είναι ένας άνθρωπος που όχι μόνο ξέρει ότι ο κόσμος αλλάζει, αλλά κατανοεί ότι οφείλει να αλλάξει, ένας στρατιώτης των Νοτίων που πολέμησε όχι από πίστη στις οπισθοδρομικές τους ιδέες, αλλά από μια δυνατή αίσθηση καθήκοντος. Αυτή η αίσθηση του καθήκοντος, είναι που θα τον «αναγκάσει» να πάρει από την προστασία του ένα μικρό κορίτσι το οποίο πριν από χρόνια είχε απαχθεί από ινδιάνους και το οποίο τώρα θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στα ζωντανά μέλη της οικογένειάς του, τετρακόσια χιλιόμετρα μακριά σε μια επικίνδυνη διαδρομή.

news of the world 424

Καθώς ο συνοδός της στο ταξίδι θα δολοφονηθεί και κανείς άλλος κυβερνητικός υπάλληλος δεν είναι διαθέσιμος να την οδηγήσει πίσω στους δικούς της για μήνες, ο Κιντ θα αναλάβει να το κάνει εκείνος, αναλαμβάνοντας όλους τους κινδύνους της διαδρομής, από τους ληστές και τους ινδιάνους, από τα στοιχεία της φύσης ακόμη κι από τον κίνδυνο να δεθεί με ένα πλάσμα τραυματισμένο και τρομαγμένο.

news of the world 424

Το ταξίδι τους δεν θα περιέχει ιδιαίτερες εκπλήξεις για τον θεατή και η σχέση μεταξύ της μικρής Τζοάνα και του Κιντ θα ακολουθήσει μια μάλλον προβλέψιμη τροχιά, αλλά το φιλμ θα την εικονογραφήσει με διακριτικότητα και μετρημένο συναίσθημα, αμβλύνοντας τις πιθανές μελοδραματικές κορυφώσεις. Το ίδιο θα κάνει με κάθε άλλη κορύφωση της ιστορίας του: η αληθινή ασχήμια μιας χώρας σε έντονη ζύμωση, η σκληρότητα των ανθρώπων, η πανταχού παρούσα βία θα εικονογραφηθούν αλλά με τον τρόπο μιας ταινίας που δεν θέλει να τρομάξει ή να σοκάρει τους θεατές της.

news of the world 424

Αντίθετα, αυτό που θέλει να κάνει είναι να τους βοηθήσει να καταλάβουν πως η κατανόηση και η αποδοχή, είναι η μόνη οδός προς τη θετική πλευρά και ο Τομ Χανκς είναι φυσικά ο καλύτερος άνθρωπος για να μας οδηγήσει προς μια τέτοια συνειδητοποίηση. Το «News of the World» μιλά για τις απαρχές της Αμερικής κοιτάζοντας με σοβαρότητα τα αμαρτήματα του παρελθόντος, αλλά μη εμμένοντας σε αυτά και την ίδια στιγμή μιλά έμμεσα για την Αμερική του τώρα όπου το μισαλλοδοξία και ο διχασμός δείχνουν να παίρνουν συχνά το πάνω χέρι. Κι όλα αυτά, μέσα από μια συγκινητική ιστορία που λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμη κι αν πάντα πατά σταθερά στο μέσο του κινηματογραφικού της δρόμου, αποφεύγοντας τα άκρα, τις κακοτοπιές αλλά και την πιθανότητα να αγγίξει κάτι πιο βαθύ και δυνατό.