Μπελ και Σεμπάστιαν, Δύο Αχώριστοι Φίλοι

Belle et Sebastian

Νικολά Βανιέ

ΚΡΙΤΙΚΗ 14 JAN 2014

4 στα 10

Η κλασική γαλλική ιστορία της λογοτεχνίας και της τηλεόρασης μεταφέρεται στο σινεμά με αγάπη στην παράδοση, ζεστή σαν ψωμάκι που μόλις βγήκε απ' το φούρνο. Θρίαμβος στο γαλλικό box office.

O μικρός Σεμπαστιάν ζει σ’ ένα χωριό στις Αλπεις, μαζί με τον παππού του, τις κατσίκες, τις κότες και την ειρηνική αγροτική καθημερινότητά τους. Είναι οι μέρες της γερμανικής κατοχής και η γαλλική αντίσταση θεριεύει μέσα στα ίδια δάση όπου ο Σεμπαστιάν περνά τις ημέρες του. Μοναχικός και εσωστρεφής, θα βρει πιστή φίλη στην Μπελ, μια εγκαταλελειμμένη σκυλίτσα και μαζί, οι δυο τους, θα διδάξουν στον περίγυρό τους ότι η καλοσύνη ανταμείβεται κι ότι η αγάπη μπορεί να υπερπηδήσει τα μεγαλύτερα εμπόδια.

Η κλασική σειρά best sellers της Σεσίλ Ομπρί, μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα στην τηλεόραση από το ’60 μέχρι σήμερα, μεταφέρεται τώρα και στο σινεμά, σε μια εξίσου παραδοσιακή διασκευή. Ο Νικολά Βανιέ φτιάχνει ένα πανέμορφο σύμπαν, με σύμμαχό του την εκπληκτική φύση των Αλπεων, το πάλλευκο χιόνι, το μικρό, σα ζωγραφιστό, χωριό, αλλά και τους ηθοποιούς του, από τον άξεστο μέθυσο παππού του Τσάκι Κάριο μέχρι την Ανζελινά της Μαργκό Σατελιέ που έχουν όλοι ροδοκόκκινα μάγουλα και το λαμπερό βλέμμα της καλοσύνης. Οσο για τον πρωταγωνιστή Φελίξ Μποσιέ, είναι το πιο αξιολάτρευτο, κακοχτενισμένο, ζωηρό αγοράκι που μπορούσε να βρει το κάστινγκ.

Το ίδιο ισχύει και για τη μελωδική μουσική που ουδέποτε εγκαταλείπει τη δράση, αλλά και για την ίδια την πλοκή που εξισορροπεί τέλεια το διδακτικό παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης, της αυτοθυσίας και της ελπίδας, με το σασπένς που προσφέρει το subplot της φυγάδευσης μιας οικογένειας Εβραίων μέσα από τα βουνά, προτού τους ανακαλύψουν οι Γερμανοί που έχουν γεμίσει το χωριό. Η ταινία εκτυλίσσεται το ’40 και μοιάζει να έχει γραφτεί τότε, με όλη την αθωότητα και την απλοϊκότητα που διέκρινε παλιά τα παιδικά αναγνώσματα. Μια υπερβολικά κλισέ ταινία, αλλά και τόσο τρυφερή και όμορφη που καταρρίπτει τις αντιστάσεις. Κι αν σας φαίνεται ότι κινείται κάπου ανάμεσα στο «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι», τη «Χάιντι» και τη «Μελωδία της Ευτυχίας», ποιος μπορεί να βρει ελάττωμα σ’ αυτό;


Που Παίζεται

Δες τις αίθουσες

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.