Για να σας αρέσει το «Marley», δεν είναι ανάγκη να σας αρέσει… ο Μάρλεϊ. Ο Κέβιν ΜακΝτόναλντ, έχει το ταλέντο να δίνει μια προσωπική, εξομολογητική, τρυφερή διάσταση στις πιο απλές ή γνώριμες ιστορίες. Το έχει αποδείξει με το «Life in a Day», με το βραβευμένο με Οσκαρ «One Day in September», με το «Touching the Void», ακόμα και με τις φιξιόν ταινίες του, σαν το «State of Play» και τον «Τελευταίο Βασιλιά της Σκωτίας». Ετσι συμβαίνει και με τη βιογραφία του Μπομπ Μάρλεϊ, του ανθρώπου που έζησε και πέθανε πολύ κοντά στον κόσμο, με τα πιστεύω του, τις αγάπες του και τις μουσικές του γραμμένες στο μέτωπο.

Ο Μακντόναλντ ξεκίνησε την έρευνά του στη ζωή του Μάρλεϊ με την παρότρυνση του Κρις Μπλάκγουελ, του ιδρυτή της Island Records και με την υποστήριξη της οικογένειας του μουσικού. Η ταινία καταγράφει τη ζωή του Μάρλεϊ σε μια απλή, γραμμική αφήγηση, χωρίς πάθος, στόμφο ή μελοδραματισμό, εμπλουτίζοντάς τη με τόσο απολαυστικές συνεντεύξεις με όλους τους συγγενείς, συνεργάτες και τον περίγυρο του μουσικού και με τόσο σπάνιο, αυθεντικό υλικό που μια γνωστή ιστορία μετατρέπεται σε ιδιαίτερη απόλαυση.

Στόχος και επιτυχία του Μακντόναλντ είναι η διαπίστωση ότι ο Μπομπ Μάρλεϊ και το κληροδότημά του εξακολουθούν να έχουν επίδραση και σήμερα, διαφορετική ίσως από τη δεκαετία του ’70, αλλά εξίσου σημαντική, ενσωματωμένη στη συνείδηση ακόμα και της γενιάς που δεν τον πρόλαβε ζωντανό.

Οι fans της ρέγκε θ’ απογειωθούν με το «Marley», αλλά και όσοι δεν αντέχουν πάνω από δυο λεπτά σκα ευτυχίας θ’ αναγνωρίσουν μέσα από το ταλέντο του Μακντόναλντ μια πολύ ιδιαίτερη, πολύ σπάνια και πολύ προικισμένη μουσική προσωπικότητα, έναν άντρα που προσπάθησε να πει τα πράγματα απλά, μελωδικά και με το δικό του τρόπο.