Στο δρόμο που χάραξε ο Ερίκ Ρομέρ, ακόμα κι ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ στα πιο «εμπορικά» βήματά του, πορεύεται η Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέ στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της, επενδύοντας από τη μια στη γαλλική έφεση στο αεράτο ρομάντζο, από την άλλη στην ακαταμάχητα ελκυστική συνονόματη της ηρωίδας, Αναΐς Ντεμουστιέ.

Η Αναΐς είναι μια χειμαρρώδης 30χρονη γυναίκα, ελαφριά σαν τον άνεμο, ανεξάρτητη, ατίθαση: όλα τα γνωρίσματα που σχηματίζουν έναν απόλυτα εγωκεντρικό χαρακτήρα. Σκανταλιάρικα θα ξεκινήσει μια σχέση με τον αρκετά μεγαλύτερό της και παντρεμένο Ντανιέλ, μόνο που, στην πορεία, θα γοητευτεί ακόμα περισσότερο από τη μαγνητική σύζυγό του, την Εμιλί.

Μ' ένα θαυμάσιο χειρισμό της πραγματικότητας, της φαντασίας και της συνύπαρξής τους, η Μπουρζουά-Τακέ σκηνοθετεί με ιδανικό ρυθμό, μια ιστορία (ρομαντικών, αν όχι ερωτικών), σχέσεων βγαλμένη από την καρδιά της γαλλικής παράδοσης του... laissez faire. Τόσο θυελλώδης όσο και η μπερδεμένη σκέψη της ηρωίδας της, η ταινία δεν καταφέρνει ως το τέλος να κρατήσει τα ηνία μας στιβαρής ιστορίας, έχει όμως μια μαγευτικά ελεύθερη ψυχή: είναι ένα φιλμ που εστιάζει σε μια γυναίκα αντισυμβατική, χωρίς ούτε να την κρίνει, ούτε να την εξωραΐζει, κεντώντας με ευαισθησία πάνω στη σκληρότητα, το ανεκπλήρωτο και την αυτογνωσία της.