«Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836». Αυτός είναι ο τίτλος των απομνημονευμάτων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπως ο οπλαρχηγός τα υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη, ο οποίος και τα εξέδωσε το 1846, μετά το θάνατο τού ήρωα του '21.

Αυτό το κείμενο μετέφερε, το καλοκαίρι του 2021, σε θεατρική παράσταση η Μαριάννα Λαμπίρη, με τη συνδρομή μερικής δραματοποίησης, αφήγησης, μουσικής, προβολής. Με πρωταγωνιστή τον Μάνο Βακούση στο ρόλο του Κολοκοτρώνη, την προσθήκη δυο «ερευνητριών» που αναλύουν όχι μόνο τη δική του σημασία αλλά και τη σχέση της πραγματικότητας με την αναπαράστασή της, με ζωντανή μαγνητοσκόπηση και ζωντανή μουσική.

Η οποία παράσταση δεν διασκευάζεται, σήμερα, για την κινηματογραφική οθόνη/εμπειρία, αλλά μαγνητοσκοπείται, με ελάχιστη προσπάθεια να αποκτήσει κινηματογραφική υπόσταση, σ’ ένα σύνολο που μειώνει το ενδιαφέρον του πρωτότυπου υλικού, αντί να προσθέτει σ’ αυτό ή να το κάνει με κάποιο τρόπο, αισθητικά, ιδεολογικά, πολιτικά, σχετικό με τη σύγχρονη σκέψη ή τέχνη. Ο δε υπότιτλος τής ταινίας, «ένα διαδραστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ,» λες και σε προκαλεί να διαψεύσεις την κάθε λέξη ξεχωριστά.