Ταινίες σε streaming

Το Σπίτι του

His House

Ρέμι Γουίκς

7 στα 10

Μια ταινία τρόμου, τόσο μεταφυσικού όσο και κοινωνικού κι ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο από έναν σκηνοθέτη που οφείλουμε να προσέξουμε. [Προβάλλεται στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους].

Το Σπίτι του
Το Σπίτι του

Το «His House» ξεκίνησε την διαδρομή του στο φεστιβάλ του Sundance τον Ιανουάριο του 2020, απ΄όπου πριν καν προβληθεί, αγοράστηκε από το Νetflix, σε μια κίνηση που βλέποντας την ταινία τώρα, γίνεται απόλυτα κατανοητή. Οι ταινίες τρόμου αποτελούν σταθερή αξία στους streamers -και δείχνουν να γνωρίζουν ακόμη μεγαλύτερες δόξες στις μέρες της καραντίνας- αλλά το φιλμ του Ρέμι Γουίκς κατορθώνει να κάνει κάτι καινούργιο και φρέσκο σε ένα είδος όπου σχεδόν ότι μπορείς να φανταστείς, έχει ήδη γίνει.

Το «His House» ακολουθεί την πορεία ενός ζευγαριού από του Σουδάν και της νεαρής τους κόρης που προσπαθώντας να διαφύγουν από έναν εμφύλιο πόλεμο διασχίζουν με μια βάρκα την Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Μόνο που στη διαδρομή, η κόρη τους θα πνιγεί στην θάλασσα και οι δυο του θα βρεθούν τελικά στην Αγγλία, όπου θα αποκτήσουν προσωρινό άσυλο κι ένα σπίτι το οποίο δεν μπορούν να εγκαταλείψουν μέχρις ότου το status τους ως πρόσφυγες γίνει επίσημο. Αυτό το κομμάτι της ιστορίας τους όμως καταλαμβάνει μόνο λίγα λεπτά από το φιλμ, ειπωμένο με αφηγηματική οικονομία και καθαρότητα αλλά και την ίδια στιγμή με σαφή τοποθέτηση απέναντι στις συνθήκες τους και στο σύστημα που τους διαχειρίζεται με τρόπο απόλυτα μηχανικό.

his house 424

Η συνέχεια και το σημείο που η αφηγηση ξεκινά να πλέκει τον ιστό της με μαεστρία, θα έρθει όταν το ζευγάρι μετακομίσει στο σαραβαλιασμένο σπίτι που τους παρέχει η υπηρεσία ασύλου, σε ένα άθλιο προάστιο μιας ανώνυμης πόλης που μοιάζει ξεχασμένη από τους πάντες. Σύντομα αυτό που θα μπορούσε να είναι μια καινούρια αρχή θα γίνει ένα βαρίδι που τραβάει τους δύο ήρωες στον δικό τους σκοτεινό βυθό, καθως το σπίτι μοιάζει στοιχειωμένο από το φάντασμα της νεκρής τους κόρης, από όλους τους πνιγμένους συνοδοιπόρους τους, από έναν σκοτεινό μάγο που ζητά αίμα κι εκδίκηση.

his house 424

Ο Γουίκς κινηματογραφεί αυτή την κλειστοφοβική τους κόλαση με ευρηματικότητα και αποτελεσματικότητα, αποφεύγοντας ως επί το πλείστον κουρασμένα κλισέ και δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα τρόμου, ενοχής και προσωπικών φαντασμάτων που έχουν άμεση σχέση με αυτά που κρύβονται στους τοίχους του σπιτιού. Τρομακτικό όσο πρέπει για να γίνει μια αληθινά πετυχημένη ταινία τρόμου και όσο κοινωνικά και συναισθηματικά ώριμο χρειάζεται για να αναδειχθεί σε κάτι περισσότερο από μια scary movie.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.