Πριν από έξι χρόνια, το 2016, με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ τους, «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» (που προβάλλεται ελεύθερα στο YouTube), η Ανζελίκ Κουρούνη κι ο Θωμάς Ιακόμπι έδωσαν ταυτότητα στον τρόμο, παρακολουθώντας την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην εξουσία, την είσοδό του στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ταινία χρησιμοποιήθηκε από την πολιτική αγωγή ως τεκμήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τώρα, το ντοκιμαντέρ - ρεπορτάζ επανέρχεται για τη «συνέχεια» και, βάζοντας την ελληνική (και ευρωπαϊκή) δημοκρατία στο στόχαστρο.

Το αντικείμενο αυτής, της νέας ταινίας, είναι ακριβώς η δίκη της Χρυσής Αυγής, η πενταετής πορεία της, η καθαρτική αλλά και πολυσήμαντη κατάληξή της στο Εφετείο τον Οκτώβριο του 2020. Η Κουρούνη, με μια συναρπαστική αφοσίωση και τόλμη, παρακολουθεί πεισματικά και από κοντά την πορεία της δίκης, επιλέγοντας ως πρωταγωνίστριά της τη δωρική μορφή της Μάγδας Φύσσα, στο πρόσωπο της οποίας συμπυκνώθηκε αλλά και εξιλεώθηκε, τελικά, ή έστω προς στιγμή, η δικαιοσύνη.

Παράλληλα, η Κουρούνη φέρνει στο τραπέζι, στον φακό της, δικηγόρους, πολιτικούς, «πρώην» χρυσαυγίτες, ανθρώπους του πνεύματος. Στόχος της, όχι μόνο η μαρτυρία των γεγονότων, αλλά και κάτι ακόμα μεγαλύτερο: η απάντηση στο τραυματικό ερώτημα του πώς μπορεί,στον κόσμο των ημερών μας, με το βίωμα ή τη γνώση της Ιστορίας, να επιβιώνει ή και να κυριαρχεί ο φασισμός. Εάν ο λόγος ύπαρξης της ταινίας είναι ν' αποτελέσει ένα ντοκουμέντο, ένα πειστήριο της αλήθειας για το μέλλον και για κάθε δημοκρατική χρήση, τον εκπληρώνει στην εντέλεια.