Ο νεαρός Ντογκτανιάν είναι άσσος στην ξιφομαχία - και με τα τέσσερά του πόδια! Φιλόδοξος και ρομαντικός, θα ταξιδέψει από την επαρχία στο Παρίσι (παρέα με τον Πιπ, το ποντικάκι που τον ακολουθεί πιστά), θα συναντήσει τους Βασιλικούς Σκύλους Σωματοφύλακες και θα καταφέρει να γίνει κι αυτός μέλος τους. Μόνο που, με τη διάκριση, έρχονται και οι ευθύνες: ο Ντογκτανιάν, μαζί με τους τρεις πιο ηρωικούς σκυλοσωματοφύλακες, θα χρειαστεί να προστατέψει τον Βασιλιά από τον δολοπλόκο Καρδινάλιο Ρισελιέ και, ταυτόχρονα, να βρει χρόνο για το μεγάλο του έρωτα!

Με βάση όχι μόνο το κλασικό και πολυ-διασκευασμένο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά, αλλά και την ομότιτλη ισπανική σειρά κινουμένων σχεδίων του '80, οι δημιουργοί... υπεραπλουστεύουν και το σκίτσο και την ιστορία σ' αυτήν εδώ την περιπέτεια που θα προβληθεί, δίκαια, μόνο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, για κοινό μικρούτσικων ηλικιών.

Το σχέδιο είναι παραδοσιακό και καθόλου ελκυστικό, το «εύρημα» της ταινίας, οι Σωματοφύλακες να είναι σκυλάκια, μένει σ' αυτήν ακριβώς την περιγραφή, χωρίς οι ιδιαιτερότητες των τετράποδων ηρώων να χρωματίζουν με κάποιον τρόπο την πλοκή ή να την κάνουν πιο κωμική, με αποτέλεσμα μια στοιχειώδη ψυχαγωγία μηδενικών απαιτήσεων για όσους αυτή την περίοδο, στην έναρξη και των σχολείων, δεν βρίσκουν άλλες... λιχουδιές.