Αν διαβάζετε manga ή βλέπετε φανατικά anime σειρές τότε σίγουρα έχετε πετύχει κάπου το «Detective Conan», μια από τις πιο πετυχημένες σειρές εντός και εκτός συνόρων της Ιαπωνίας, η οποία ακολουθεί τις περιπέτειες του ομώνυμου ντετέκτιβ που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο σώμα ενός έφηβου αγοριού. Δημιούργημα του Γκόσο Αογιάμα, η σειρά κλείνει φέτος 30 χρόνια έχοντας εκδώσει 104 τόμους και 26 ταινίες.

Η τελευταία από αυτές τις anime ταινίες (η 26η) βρίσκει το δρόμο της και στις ελληνικές αίθουσες. Αλλά, όπως και οι προηγούμενες κινηματογραφικές κυκλοφορίες άλλων anime σειρών στη χώρα μας, έτσι κι αυτή προορίζεται περισσότερο για τους φανς και τους γνώστες της σειράς παρά για τους μη μυημένους. Ευτυχώς, τουλάχιστον, είναι περισσότερο προσβάσιμη στους πρωτάρηδες από ό,τι ήταν οι δυο τελευταίες κυκλοφορίες του «Demon Slayer».

Μια εγκληματική οργάνωση σχεδιάζει επίθεση σε μία υποβρύχια εγκατάσταση της Interpol, όπου σύντομα θα παρουσιαστεί ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα επιτρέπει την άμεση αναγνώριση προσώπων σε όλο τον κόσμο. Ο ντετέκτιβ Κόναν και η παρέα του είναι οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν την οργάνωση από την απόκτηση πολύτιμων πληροφοριών.

Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις τίποτα για το σύμπαν και τη μυθολογία πίσω από το «Detective Conan», δεν είναι δύσκολο να δεις τις επιρροές που έχει από άλλα κατασκοπικά θρίλερ και ταινίες του Τζέιμς Μποντ, καθώς αφηγείται μια ιστορία γεμάτη από ανατροπές, ίντριγκα, προδοσίες και σκοτεινές οργανώσεις (στην κυριολεξία η οργάνωση των κακών λέγεται Σκοτεινή Οργάνωση).

Κι όλα αυτά καθώς καταπιάνεται και με πιο επίκαιρα θέματα, όπως τις σκοτεινές πτυχές της τεχνολογίας, την εξάρτηση που έχουμε από αυτήν και τους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση της, αλλά και τον κρατικό έλεγχο και τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσει κάποιος έχοντας απεριόριστη πρόσβαση σε διάφορα ψηφιακά δεδομένα.

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη στην πλοκή της και με ένα αρκετά ενδιαφέρον καστ, η ταινία κάνει μια τίμια δουλεία για να βάλει, ακόμα κι εκείνους που δεν έχουν γνωρίζουν τίποτα για τη σειρά, στην ατμόσφαιρα του σύμπαντος του Κόναν, κάνοντας μια μικρή εισαγωγή στους χαρακτήρες και την ιστορία τους για να προσφέρει στους θεατές μια σχετική άνεση. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται πλήρως την κλασική τεχνική του anime και σε συνδυασμό με ένα αρκετά καλό 3D animation δίνει μερικές υπέροχες και εμπνευσμένες σκηνές δράσης, κάτι που θα κάνει ακόμα και όσους πάνε απλά και μόνο για να απολαύσουν ένα animation να διασκεδάσουν ως το τέλος της.