Στο σκοτεινό υπογάστριο του ιταλικού Νότου τοποθετεί και πάλι την ιστορία του ο Ιταλοαμερικανός σκηνοθέτης, επιλέγοντας αυτή τη φορά ως πεδίο το σύμπαν της Μαφίας κι ως ηρωίδα μια έφηβη που, για να ενηλικιωθεί, πρέπει να περάσει μέσα από την λεπτή γραμμή που ενώνει την παρανομία με την αθωότητα.

Στο κέντρο της ταινίας, η 15χρονη Κιάρα: ένα κορίτσι που πηγαινοέρχεται με συνέπεια στο γυμναστήριο, συναντιέται με τις φίλες της για κουτσομπολιό και Heets, φλερτάρει με το αγόρι που της αρέσει. Μέσα στο σπίτι, η Κιάρα είναι ευτυχισμένη - αγαπά και μαζί κοντράρει τη μεγαλύτερη αδελφή της, Τζούλια, παίζει με τη μικρή, αντιδρά στην πειθαρχία της μαμάς της, λατρεύει τον χαμογελαστό, τρυφερό μπαμπά της. Ολόκληρη η οικογένεια μαζί με σόι και συγγενείς, γιορτάζουν τα γενέθλια τής Τζούλια που γίνεται 18 κι ενηλικιώνεται. Μόνο που, το ίδιο βράδυ, ένα βίαιο συμβάν θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του πατέρα. Η Κιάρα είναι αποφασισμένη να βρει μόνη της τις απαντήσεις που κανείς δεν της δίνει. Τρία χρόνια αργότερα, στα δικά της 18, όλα είναι διαφορετικά.

Ο Γιόνας Καρπινιάνο προσθέτει το τελευταίο κεφάλαιο στην άτυπη τριλογία του για την Καλαβρία, μετά τους μετέωρους πρόσφυγες του «Mediterranea» και τον μικρό Ρομά του «A Ciambra». Στοχεύοντας, στην καθεμιά, σ' ένα σχόλιο για την ανθρώπινη κατάσταση και τις σχέσεις θύτη και θύματος στη σύγχρονη κοινωνία, κοιτάζει τώρα βαθιά μέσα στην ιταλική οικογένεια και «οικογένεια» της Μαφίας.

Οπως και στις προηγούμενες ταινίες του αναγνωρίσιμου, πια και ελκυστικού νεαρού δημιουργού, έτσι και το «Για την Κιάρα», έχει μια γοητευτική ενέργεια που ξεχειλίζει, μια ζεστασιά κι εγγύτητα με τις προσωπικές στιγμές των ηρώων του, μια πρωταγωνίστρια φυσική και άμεση. Μόνο που, καθώς η ορμητική αθωότητα έρχεται σε σύγκρουση – ή σύζευξη – με την ενοχή, την ηθική ισοπέδωση, το δίλημμα της επιλογής, ο Γιόνας Καρπινιάνο επιμένει να επενδύει στην ατμόσφαιρα που στήνει, αφήνοντας αναξιοποίητους τους σεναριακούς κόμβους που μόνος του έχει θέσει, υπογράφοντας, έτσι, μια (ακόμα) ταινία με δυνατή σκηνοθετική γραφή και αδύναμη προσέγγιση των ηθικών προβληματισμών των ηρώων του και της ταινίας.