«O Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» («Cesare Deve Morire») των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι
Στην ένατη δεκαετία της ζωής τους, οι αδερφοί Ταβιάνι διασκευάζουν τον «Ιουλιο Καίσαρα» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ σε ένα υβρίδιο ντοκιμαντέρ και fiction και μια ταινία μοντέρνα, αυτόματα κλασική, επώδυνη, διασκεδαστική, λυτρωτική - ένα ορόσημο για τη σημασία της Τέχνης και πώς αυτή βρίσκει τρόπους να γεννηθεί ακόμη και στα μέρη που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.
Power Points
H ποίηση των Ταβιάνι κόντρα στο κλειστοφοβικό σκηνικό των φυλακών, τα πρόσωπα των βαρυποινίτων κόντρα στους ρόλους της διανομής του «Ιουλίου Καίσαρα», το ζωντανό έγχρωμο της κανονικής ζωής κόντρα στο ασπρόμαυρο της παράστασης, η τραγωδία των μικρών ανθρώπινων ιστοριών κόντρα στο μεγαλείο του «Ιουλίου Καίσαρα», η ελευθερία της δύναμης της Τέχνης κόντρα στην αιώνια φυλακή της ανθρώπινης αδυναμίας.
Θα μείνει κλασική γιατί...
…οι Ταβιάνι σκηνοθετούν όχι με σκοπό να νικήσουν το χρόνο, αλλά να τον επιμηκύνουν.
Γράψαμε στο Flix
«Ο,τι βλέπουμε στα 76 συνταρακτικά λεπτά του «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» είναι αυτή η παράσταση, η προετοιμασία της, οι οντισιόν για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η εισβολή του σαιξπηρικού έργου μέσα στα κελιά της φυλακής και πιο βαθιά στη ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών του, ο ρόλος της Τέχνης όχι σαν μέσο αναμόρφωσης αλλά ως η πιο ασφαλής οδός προς την...ελευθερία.» Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ.
Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε
H παράσταση τελειώνει, οι κρατούμενοι επιστρέφουν στους τέσσερις τοίχους των κελιών τους: «Τώρα που γνώρισα το μεγαλείο της Τέχνης, αυτό το κελί μοιάζει με φυλακή». Απλά μεγαλειώδες...
Και κάτι ακόμη
Οι Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι - στη μοναδική συνέντευξη που έδωσαν στην Ελλάδα - μίλησαν στο Flix λίγες ημέρες πριν κερδίσουν τη (δίκαιη) Χρυσή Αρκτο στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου. Στην ερώτηση αν το σινεμά ή η Τέχνη μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο ο Πάολο Ταβιάνι απάντησε: «Οχι, αλλά είναι σίγουρα ο κόσμος που αλλάζει το σινεμά. Ο κινηματογράφος μετράει μόνο 100 χρόνια ζωής και ήδη γίνεται κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει. Τόσο οι νέοι κινηματογραφιστές, όσο και οι παλιότεροι, σαν εμάς, που νιώθουν νέοι πρέπει να μάθουν τη νέα γλώσσα του σινεμά. Αλλά πιστεύουμε πως η Τέχνη είναι μια ανάγκη του ανθρώπινου είδους. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να αναπαριστά την πραγματικότητα του, να προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή του και με αυτήν την έννοια ναι η Τέχνη μπορεί να βοηθήσει να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες.». Διαβάστε ολόκληρη την αποκλειστική συνέντευξη των αδερφών Ταβιάνι στο Flix.gr εδώ.
Διαβάστε ακόμη: