5. «Ενας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί
Πώς το οικογενειακό δράμα είναι στην ουσία βαθιά πολιτικό, πώς είμαστε όλοι θύματα και θύτες, πώς ένα σαθρό κράτος διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό, την προσωπική ηθική και τις σχέσεις των ανθρώπων. Από τις ταινίες που σ' οδηγούν να βγεις βουβός από την αίθουσα, αλλά με εκκωφαντικούς διαλόγους να διαδραματίζονται στο μυαλό σου.
Power Points
Το σενάριο. Φαντάζει φλύαρο αλλά τηρεί εξαιρετικές ισορροπίες, κυκλώνει το θέμα του, παρουσιάζει ολοκληρωμένους ήρωες, προσωπικές αγωνίες, ολόσωστα κίνητρα, λάθος χειρισμούς ενοχές.
Οι ερμηνείες. Μαθήματα νατουραλισμού, οικονομίας, απλότητας.
Ο χαρακτήρας του παππού. Ο χαμένος γέροντας πατέρας, με το Αλτσχάιμερ να έχει διαβρώσει τον εγκέφαλο, να τον έχει αφήσει κουφάρι του εαυτού του, να του κλέβει τη ζωή και την αξιοπρέπεια, αποτελεί εξαιρετική παρομοίωση για το τι κάνει ένα απολυταρχικό διαβρωμένο κράτος στον αβοήθητο πολίτη. Του κλέβει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τη ζωή του.
Θα μείνει κλασική...
Για όσα λέει, αλλά ακόμα περισσότερο για όσα δε λέει ποτέ, αλλά μας αναγκάζει να σκεφτούμε μόνοι μας.
Γράψαμε στο Flix...
Ο Ασγκάρ Φαρχαντί («Τι Απέγινε η Ελι») το δηλώνει από τον τίτλο του. Θέλει απλά να μας μιλήσει για ένα χωρισμό. Από το πρώτο του κάδρο όμως, το ζευγάρι να επιχειρηματολογεί μπροστά στην κάμερα-δικαστή (σ' εμάς, άμεσα, κατευθείαν) για το δικαίωμα στο διαζύγιο, έτσι όπως οφείλουν να κάνουν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, τίποτα δεν είναι απλό. Το ισοπεδωτικό Καθεστώς, αν κι εκτός πλάνου, έχει ήδη επιβάλει την παρουσία του. Ο,τι θα διαδραματιστεί μπροστά στον κινηματογραφικό φακό στα επόμενα συνταρακτικά 123 λεπτά, όχι, δεν αφορά μόνο τη διάλυση ενός γάμου σε μια σύγχρονη, μικρομεσαία γειτονιά της Τεχεράνης. Κάθε απόφαση, κάθε λάθος, κάθε ψέμα των ηρώων υποκινείται από όσα παγκοσμίως μας καθορίζουν: που μεγαλώσαμε, σε τι μας έμαθαν να πιστεύουμε, τι είδους κράτος αποφασίζει για τις ζωές μας. (Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του flix εδώ)
Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε
Και κάτι ακόμη
Χρυσή Αρκτος και βραβεία ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Βερολίνου 2011.
Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 6 του Top Flix 2011
Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 7 του Top Flix 2011
Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 8 του Top Flix 2011
Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 9 του Top Flix 2011
Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 10 του Top Flix 2011