Ενημέρωση

Το Φεστιβάλ Καννών σαν... ανοιχτό βιβλίο!

στα 10

Μια και πάνω από τις μισές ταινίες του επίσημου προγράμματος του 65ου Φεστιβάλ Καννών βασίζονται σε βιβλία, μέχρι να τις δείτε στις αίθουσες, διαβάστε τις στο χαρτί!

Το Φεστιβάλ Καννών σαν... ανοιχτό βιβλίο!

Τα μυθιστορήματα, κλασικά ή avant-garde, περίφημα ή δυσεύρετα, ανέκαθεν αποτελούσαν σημείο εκκίνησης για τις ταινίες. Απλώς φέτος τυχαίνει η λογοτεχνία να κρατά γερά τα ηνία της φετινής επιλογής ταινιών στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών. Και όσο οι... πουρίστες (όπως το ακαδημαϊκό κινηματογραφικό περιοδικό Sight and Sound) μιλούν για εξαφάνιση του σύγχρονου auteur και άλλα τέτοια αφοριστικά, εμείς βρίσκουμε αφορμή να ψάξουμε λίγο παραπάνω τι βρισκόταν στο μυαλό των δημιουργών όταν αποφάσισαν ν' ασχοληθούν με μια ιστορία που εμπνεύστηκε πρώτος κάποιος άλλος. Επιπλέον, η παρακάτω λίστα προσφέρεται για να ξεκινήσετε λογοτεχνικές αγορές για τις καλοκαιρινές διακοπές!

Τα 10 σημαντικότερα μυθιστορήματα που συναντήσαμε στις αίθουσες του 65ου Φεστιβάλ Καννών

cosmopolis

  • Η ταινία / «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
  • Το βιβλίο / «Κοσμόπολις» του Ντον ΝτεΛίλο / Εκδόσεις Εστία. Το 2003 ο Ντον ΝτεΛίλο γράφει το 13ο μυθιστόρημά του, εμπνευσμένος από τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις. Ο 28χρονος πολυεκατομμυριούχος χρηματιστής Ερικ Πάκερ διασχίζει το Μανχάτα μέσα στη λιμουζίνα του, με σκοπό να πάει για κούρεμα. Το «ταξίδι» θα κρατήσει περίπου μια μέρα, καθώς διακόπτεται από εμπόδια και απρόβλεπτα συμβάντα. Μέσα στις ώρες της διαδρομής του ο κόσμος του καταρρέει.

rouille

  • Η ταινία / «De Rouille et d’ Os» του Ζακ Οντιάρ
  • Το βιβλίο / «Rust and Bone» του Κρεγκ Ντέιβιντσον / Εκδόσεις Penguin. Συλλογή διηγημάτων που εξέδωσε το 2005 ο Καναδός συγγραφέας, δίνοντας λαβή στους κριτικούς να τον παρομοιάσουν με τον Τσακ Πόλανιουκ, αλλά και με τον νεαρό Χέμινγουεϊ, μια και οι ιστορίες του εκτυλίσσονται στον υπόκοσμο, με ήρωες παρηκμασμένους μποξέρ, με μεθυσμένους καυγάδες σε μπαρ και κατεστραμμένες ζωής. Η ερωτική ιστορία της Στεφανί και του Αλί, που αναπτύσσεται στην πλοκή της ταινίας του Οντιάρ είναι μόνο εμπνευσμένη από τον Ντέιβιντσον, οι ήρωες αυτοί δεν υπάρχουν, μ’ αυτόν τον τρόπο, στα διηγήματά του.

killing

  • Η ταινία / «Killing Them Softly» του Αντριου Ντόμινικ
  • Το βιβλίο / «Cogan’s Trade» του Τζορτζ Β. Χίγκινς / Εκδόσεις Vintage Crime. Γραμμένο το 1974, αποτελεί μια από τις κλασικές γκανγκστερικές ιστορίες του Χίγκινς, ο οποίος μετέφερε στα βιβλία του τον βρώμικο κόσμο που γνώρισε ως δικηγόρος, δημοσιογράφος αλλά και ενεργό μέλος του κρατικού μηχανισμού κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Κεντρικός ήρωας ο μαφιόζος Τζάκι Κόγκαν (ο Μπραντ Πιτ στην ταινία) και το Smith & Wesson 38άρι του.

lawless

  • Η ταινία / «Lawless» του Τζον Χίλκοουτ
  • Το βιβλίο / «The Wettest Country in the World» του Ματ Μποντιούραντ / Εκδόσεις Scribner. Ο Ματ Μποντιούραντ χρησιμοποιεί την πραγματική ιστορία των παπούδων του για να περιγράψει την Αμερική της ποτοαπαγόρευσης και της ωμής βίας. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Νικ Κέιβ. Εχει ενδιαφέρον ότι η γραφή του Μποντιούραντ παρομοιάζεται με αυτήν του Κόρμακ ΜακΚάρθι, του οποίου το μυθιστόρημα «The Road» ενέπνευσε την προηγούμενη ταινία του Χίλκοουτ.

road

  • Η ταινία / «On the Road» του Βάλτερ Σάλες
  • Το βιβλίο / «Στο Δρόμο» του Τζακ Κέρουακ / Εκδόσεις Πλέθρον. Το 1951, ο Τζακ Κέρουακ έγραψε ένα μυθιστόρημα που έμελλε να γίνει η βίβλος του κινήματος τον μπίτνικ κι ένας ογκόλιθος της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το road trip του Σαλ Πάρανταϊς και η φιγούρα του Ντιν Μοριάρτι, η μουσική, τα ναρκωτικά και η Αμερική που αναζητά την ελευθερία της απεικόνισαν ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι με το οποίο κανείς ως τώρα δεν είχε τολμήσει να καταπιαστεί κινηματογραφικά.

paperboy

  • Η ταινία / «The Paperboy» του Λι Ντάνιελς
  • Το βιβλίο / «The Paperboy» του Πιτ Ντέξτερ / Εκδόσεις Delta. Βραβευμένος με το National Book Award της Αμερικής για το «Paris Trout», ο πρώην δημοσιογράφος Πιτ Ντέξτερ έγραψε το 1995 το μυθιστόρημα με την αθωότητα ενός φυλακισμένου που πρόκειται να εκτελεστεί.

ioete

  • Η ταινία / «Io e Te» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
  • Το βιβλίο / «Εγώ κι Εσύ» του Νικολό Αμανίτι / Εκδόσεις Καστανιώτης. Ο δημοφιλής Ιταλός συγγραφέας του «Εγώ δε Φοβάμαι» έγραψε το 2010 το σκοτεινό μυθιστόρημα για την εφηβεία, που επίσης έγινε παγκόσμιο best seller. Ο Λορέντσο, ο πρωταγωνιστής, είναι ένα βασανισμένο αγόρι, κλεισμένο στον εαυτό του, εξόριστο στον κόσμο του. Δεν έχει φίλους. Βιώνει την οικογένεια και το σχολείο ως στοιχεία ξένα σε αυτόν. Το μόνο που θέλει να καταφέρει είναι να… μοιάζει με τους άλλους και η προσπάθειά του αυτή θα έχει τραγικά αποτελέσματα.

inthefog

  • Η ταινία / «In the Fog» του Σεργκέι Λόζνιτσα
  • Το βιβλίο / «Dans le Brouillard» του Βασίλι Μπικόφ / Εκδόσεις Albin Michel. Ο πολυγραφότατος Μπικόφ, Λευκορώσος, έζησε από το 1924 ως το 2003 κι εξέδωσε πάνω από 15 μυθιστορήματα, με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έργο του είχε σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο και ο Μπικόφ προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τις ιστορίες τριών αντιστασιακών στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, τα ηθικά τους διλήμματα και τη σύγκρουσή τους όχι μόνο με τον εχθρό, αλλά και, κυρίως, με τον εαυτό τους.

therese

  • Η ταινία / «Thérèse Desqueyroux» του Κλοντ Μιλέρ
  • Το βιβλίο / «Τερέζα Ντεκερού» του Φρανσουά Μοριάκ / Εκδόσεις Παρατηρητής. Τη διασκευή του κλασικού – και μάλλον σκοτεινότερου – μυθιστορήματος του Μοριάκ επέλεξε ο Γάλλος σκηνοθέτης για την τελευταία του ταινία. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε πρώτη φορά το 1927 κι έγινε ταινία το 1962 από τον Ζορζ Φρανζί. Η ηρωίδα του μυθιστορήματος, παντρεμένη μ’ ένα γάμο σκοπιμότητας, ασφυκτιώντας στη συντηρητική, καταπιεστική κοινωνία όπου ζει, καταφεύγει σε ριζικά, μοιραία μέτρα για να απελευθερωθεί.

broken

  • Η ταινία / «Broken» του Ρούφους Νόρις
  • Το βιβλίο / «Broken» του Daniel Clay / Εκδόσεις Harper Press. Αφηγήτρια της ιστορίας είναι η Σκανκ, ένα 11χρονο κορίτσι που βρίσκεται σε κώμα. Μέσα από την ανάμνησή της αποκαλύπτεται η προβληματική συμβίωση τριών οικογενειών σ’ ένα οικοδομικό τετράγωνο στο βρετανικό νότο και στο βίαιο ξέσπασμα του «διαφορετικού» Ρικ που οδηγεί το κάθε μέλος των οικογενειών σε μια αναγκαστική προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα και αποκαλύπτει την ευκολία με την οποία ο άνθρωπος μετατρέπεται σε κτήνος.