Γυρίσματα

O Νίκος Τριανταφυλλίδης ξυπνάει τους «Αισθηματίες» που κρύβουμε μέσα μας

στα 10

Επιστρέφοντας σαν το δολοφόνο στον τόπο του εγκλήματος, 14 χρόνια μετά το «Μαύρο Γάλα», ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, μαζί με τους ηθοποιούς του, μιλάει στην κάμερα του Flix για όσα μπορούν ακόμη να μας κρατούν αθεράπευτα... αισθηματίες.

O Νίκος Τριανταφυλλίδης ξυπνάει τους «Αισθηματίες» που κρύβουμε μέσα μας

Τελικά ο Νίκος Τριανταφυλλίδης έχει δίκιο. Μπορεί από την τελευταία του ταινία μυθοπλασίας, το «Μαύρο Γάλα» να έχουν περάσει 14 χρόνια, αλλά ο χρόνος εξαρτάται από το πώς τον βιώνει κανείς.

Οσο νιώθει ο ίδιος πως όλο αυτό το διάστημα ήταν απλώς ένα κλείσιμο του ματιού, τόσο βλέποντάς τον πίσω από το μόνιτορ σε μια μέρα γυρίσματος, νιώθεις πως βρίσκεται εκεί από πάντα, απόλυτος κυρίαρχος ενός σύμπαντος φτιαγμένου από τις εμμονές του: από ποτήρια αλκοόλ, τσιγάρα (πολλά τσιγάρα...), σκοτεινούς τυπους που προσπαθούν να βρουν το νόημα της ζωής κάπου αλλού από εκεί όπου βρίσκεται (εκεί όπου μπορεί να είναι, δηλαδή!), γυναίκες φτιαγμένες από σοφία και εμπειρία ζωής.

Και δεν αποτελεί ίχνος ειρωνίας πως έξω από το μπαρ όπου διαδραματίζεται το γύρισμα είναι μέρα μεσημέρι, με το αθηναϊκό καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει για τα καλά, ιδρώνοντας τεχνικούς, ηθοποιούς και κάμερες με αυτήν την αίσθηση της ρετρό μελαγχολίας που ντύνει το νέο του φιλμ, «ένα νουάρ κάτω από τον αττικό ουρανό», όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, που μοιάζει να διαδραματίζεται ταυτόχρονα στην Ελλάδα του μνημονίου και σε μια άχρονη χώρα όπου επιβιώνουν μόνο τα πλάσματα της νύχτας και όσοι τρέχουν μετωπικά προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που τους ορίζει μια αδέκαστη μοίρα. Αυτοί δηλαδή που μένουν «Αισθηματίες», κόντρα σε όλους και όλα.

Μερικούς από αυτούς θα βρείτε στο βίντεο που ακολουθεί να μιλούν στην κάμερα του Flix.


Οι Αισθηματίες

Υπόθεση: Ενας μεσήλικας αστός, υπεράνω πάσης υποψίας, με το παρατσούκλι ο «Δάσκαλος» ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια έπαυλή του μαζί με την έφηβη κόρη του. Μόνο που, στην πραγματικότητα, είναι ένας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος που διακινεί τα κλοπιμαία του μέσα σε νεκροφόρες που διασχίζουν την Αθήνα. Τις βρωμοδουλειές του τις έχουν αναλάβει δύο νεαροί: o Eρμής και ο Γιάννης. Εκαστος διαπράττει από ένα μοιραίο λάθος. Ο μεν Ερμής ερωτεύεται την έφηβη κόρη του Δασκάλου, ο δε Γιάννης παθιάζεται με μία πόρνη. Αμφότεροι, ως Αισθηματίες, πρέπει να βγουν από τη μέση.

2

Σκηνοθέτης/Σεναριογράφος: Nίκος Τριανταφυλλίδης // Παραγωγή: NiMa – Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού // Executive Producer: Θεοδώρα Βαλεντή // Συμπαραγωγοί: Spectral Productions, Νίκος Καβουκίδης, Stefi Productions, Supernova Productions // Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη // Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Κοτρώτσης // Σκηνογράφος: Κατερίνα Ζουράρη // Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα // Μουσική: The Boy // Ηχολήπτης: Μάκης Ασημακόπουλος // Make up: Ιωάννα Λυγίζου // Hair stylist: Σταμάτης Καραίσκος // Μοντάζ: Γιώργος Παντελεάκης // Σύμβουλος Παραγωγής: Φωκίων Μπόγρης // Βοηθοί Σκηνοθέτη: Γιώργος Κολύρας, Γιώργος Φουρτούνης // Φωτογράφος Πλατώ: Χρήστος Σαρρής // Με την υποστήριξη του Cape Sounio // Πρωταγωνιστούν: Τάκης Μόσχος, Χάρης Φραγκούλης, Δημήτρης Λάλος, Ιλιάνα Μαυρομάτη, Ευτυχία Γιακουμή, Αθηνά Παπά, Αντώνης Σπίνουλας, Ιωαννα Μπακαλάκου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Κώστας Ξυκομηνός, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Βlaine L. Reininger, Στάθης Σταμουλακάτος και ο Λευτέρης Μυτιληναίος // Φιλική Συμμετοχή: Λάγια Γιούργου, Χρήστος Δήμας, Θύτης, Πέτρος Τατσόπουλος, Βασίλης Μαζωμένος, Μάρκος Χολέβας και η Βαλέρια Χριστοδουλίδου

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τους «Αισθηματίες».