Ενημέρωση

Βραβεία Ιρις 2024: Οι υποψήφιοι Α' Ανδρικού ρόλου μιλούν στο Flix

στα 10

Τι σημαίνει μια διάκριση από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και... πού θα στείλουν τις ευχαριστίες τους αν κερδίσουν; Οι υποψήφιοι για Βραβείο Ιρις Α' Ανδρικού ρόλου απαντούν...

Βραβεία Ιρις 2024: Οι υποψήφιοι Α' Ανδρικού ρόλου μιλούν στο Flix

Τα Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έρχονται για 15η συνεχή χρονιά: Η τελετή απονομής θα γίνει την Τετάρτη, 26 Ιουνίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και όποι@ αγαπούν το ελληνικό σινεμά δεν θα λείπουν. Λίγο νωρίτερα, το Flix ζήτησε δυο λόγια από τους ηθοποιούς που βρίσκονται υποψήφιοι για το Βραβείο Ιρις Α' Ανδρικού Ρόλου. Οπως είναι φυσικό, φανταστήκαμε ότι ο Γουίλεμ Νταφόε... μπορεί και να μη μας απαντούσε, αλλά διαψευστήκαμε - ήταν ο Δημήτρης Ημελλος, υποψήφιος για την ερμηνεία του στη «Φόνισσα», που δεν διέθετε το χρόνο. Ωστόσο, παρακάτω, διαβάζουμε όσα μας είπαν οι τέσσερις από τους πέντε υποψήφιους, ξαναθυμόμαστε τις ταινίες για τις οποίες βρίσκονται εδώ και τους ευχόμαστε τα καλύτερα, για την απονομή και για το μέλλον.

Κι επειδή αγαπάμε τα στατιστικά στοιχεία στο σινεμά, να σημειώσουμε ότι ο Θάνος Τοκάκης είναι για τρίτη φορά υποψήφιος για Βραβείο Ιρις (είχε προταθεί και κερδίσει στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου το 2020 για την «Ευτυχία» ενώ ήταν υποψήφιος και το 2023 για την ταινία μικρού μήκους «Tokakis or What's My Name»), ενώ για πρώτη φορά υποψήφιοι στα βραβεία της ΕΑΚ είναι και ο Αλέξανδρος Λογοθέτης και ο Κώστας Κορωναίος και ο Γουίλεμ Νταφόε!

Διαβάστε ακόμη: Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2024

Βρείτε εδώ αναλυτικά τις υποψηφιότητες για τα Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2024


Η ερώτηση μία και κοινή: Τι σημαίνει για εσάς μια υποψηφιότητα (ή μια διάκριση) από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τους/τις συναδέλφους σας και πώς ή πόσο θεωρείτε πως συμβάλλει στην καλή πορεία μιας ταινίας; Ποιο ή ποια άτομα θα ευχαριστήσετε εάν κερδίσετε το βραβείο;

εξέλιξη

Αλέξανδρος Λογοθέτης, «Εξέλιξη του Περικλή Χούρσογλου

Η αναγνώριση της δουλειάς είναι σημαντική και βεβαίως τα βραβεία μπορούν να αποτελούν μια μορφή επιβεβαίωσης της ποιότητας και της προσπάθειας που έχει καταβληθεί. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η επιτυχία μιας ταινίας δεν εξαρτάται μόνο από τα βραβεία, αλλά κυρίως από τη διανομή και την υποδοχή από το κοινό. Στη δική μας περίπτωση, η ταινία μας κατάφερε να φτάσει στο κοινό χωρίς καμία παραδοσιακή διανομή, βασιζόμενη αποκλειστικά στην αγάπη και την υποστήριξη της Ταινιοθήκης και του κινηματογράφου Στούντιο. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η δύναμη της κοινότητας και της προσωπικής αφοσίωσης στην τέχνη. Αν και ένα βραβείο δεν θα αλλάξει την πορεία της ταινίας, μπορεί να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία να προβληθεί και να την ανακαλύψουν νέοι θεατές. Σε κάθε περίπτωση, η αναγνώριση με ένα βραβείο είναι πάντα ευπρόσδεκτη και αποτελεί τιμή για όλους τους συντελεστές.

Για το βραβείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περικλή που μετακινήθηκε και μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω αυτόν τον ρόλο, τον Βασίλη Κολοβό που είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και υπέροχος συνάδελφος, τους τεχνικούς, τον Γιώργο Αργυροηλιόπουλο, διευθυντή φωτογραφίας, την παραγωγό Ιωάννα Σουλτάνη, τα παιδιά που ήρθαν και μας βοήθησαν και χωρίς αυτά δεν θα είχαμε ταινία, όλους όσους δούλεψαν και μας έδωσαν τον χώρο και τον χρόνο να κάνουμε αυτήν την ταινία, και τέλος το ένστικτο μου που με καθοδηγεί σε όλη την πορεία μου, με κάνει να δοκιμάζω και να ρισκάρω.


μικρά πράγματα που πήγαν λάθος

Θάνος Τοκάκης, «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος» του Χάρη Βαφειάδη

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια φαντασιακή συμφωνία των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Μια κοινότητα ανθρώπων που υπάρχει γιανα (υπο)στηρίζει τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το είδος, μια φωλιά, ένα πεδίο ανταλλαγής. Η τελετή των βραβείων λοιπόν αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση στα μέλητης για σύμπνοια, προσφέροντας ταυτόχρονα μια προσωρινή ανακούφιση πως είμαστε ακόμα ζωντανοί. Τα βραβεία αποτελούν απλώς μια επίφαση αυτής της συνάντησης, σανένα δωράκι στο τέλος του παιδικού πάρτι. Ενα βραβείο από τη φύση του είναι έτσι κι αλλιώς μια εντελώς συμπτωματική κι εφήμερη συγκυρία κι έτσι μου αρέσει να το αντιμετωπίζω. Γι' αυτό και χαίρομαι πολύ όταν παίρνω ένα βραβείο. Απολαμβάνω αυτό το εφήμερο της τυχαιότητας . Είναι σαν να έχεις μια κουραστική μέρα και στο τέλος - χωρίς να το περιμένεις - να σου προσφέρουν οι φίλοι σου μια παγωμένη μπύρα. Και μάλιστα κερασμένη.

Για να απαντήσουμε στο κατά πόσο συμβάλλει στην καλή πορεία μιας ταινίας θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός πως μια ελληνική ταινία θα πρέπει πρωτίστως να έχει πορεία.Αυτό και μόνο στις μέρες μας είναι κατόρθωμα. Δεν νομίζω πως ακόμα όμως το κοινό στην Ελλάδα συγκινείται με μια ελληνική ταινία στους κινηματογράφους, πόσο περισσότερο μετα βραβεία της. 

Σε περίπτωση που κερδίσω το βραβείο θα ευχαριστήσω τη ΒΙΚΑΡΑ.

Little Things That Went Wrong | Trailer from Kostas Tagalakis on Vimeo.


ο τελευταίος ταξιτζής

Κώστας Κορωναίος, «Ο Τελευταίος Ταξιτζής» του Στέργιου Πάσχου

Καθώς η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κάνει χρόνο με το χρόνο όλο και πιο σημαντική δουλειά, βοηθώντας τόσο τους Ελληνες σκηνοθέτες, όσο και ηθοποιούς, το να είσαι υποψήφιος, προτεινόμενος δηλαδή από τα μέλη της Ακαδημίας, άρα τους ίδιους τους συναδέλφους που εκτιμάς, είναι μεγάλη χαρά και τιμή. Η όποια περίπτωση διάκρισης, θα κουβαλούσε περίπου τα ίδια συναισθήματα στον υπερθετικό βαθμό! Πάντα μια υποψηφιότητα ή/και ένα βραβείο από έναν οργανωμένο θεσμό «φουσκώνει» την αυτοπεποίθηση και ενθαρρύνει την προσπάθεια και το πείσμα.

Στην συγκεκριμένη περίσταση μια συν υποψηφιότητα με έναν συνάδελφο (!!!!) σαν τον Γουίλεμ Νταφόε μοιάζει να έχει βγει από φαντασίωση…

Υποθέτω, μια προσωπική διάκριση, ήδη στο επίπεδο της υποψηφιότητας, δεν μπορεί να μην ενισχύει την δυναμική ολόκληρης της ταινίας και σίγουρα το εύχομαι! Ως θεατής μιλώντας, πάντοτε παρασύρομαι από τη φήμη μιας καλής απόδοσης ενός πρωταγωνιστή και όχι μόνο.

Εδώ και πολλά χρόνια και σε άπειρες φανταστικές περιστάσεις έχω ευχαριστήσει τους πάντες, από τον Περικλή και την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον Νταφυ Ντακ! Σε αυτή την περίπτωση όμως θα ήθελα να μην αποκαλύψω τις ευχαριστίες μου τουλάχιστον για να μην το γρουσουζέψω!


inside

Γουίλεμ Νταφόε, «Inside» του Βασίλη Κατσούπη

Είμαι ευγνώμων στην Ακαδημία γι' αυτή την αναγνώριση, καθώς μου δίνει μεγάλη χαρά να είμαι μέρος μιας παραγωγής που είναι δημιουργία ενός Ελληνα σκηνοθέτη κι ενός ως επί το πλείστον ελληνικού συνεργείου. Τελευταία έχω την τύχη να συμμετέχω σε έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του κινηματογράφου.

Είμαι ο μοναδικός ηθοποιός στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας - οπότε η προφανής συνεργατική φύση της ταινίας ήταν για μένα ακόμα εντονότερη σ' αυτό το πρότζεκτ. Καθώς οι συν-ερμηνευτές μου είναι τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα φώτα, η κάμερα, όλες οι πτυχές της παραγωγής, θα ευχαριστούσα, πάνω απ' όλα, τον Βασίλη Κατσούπη, τον σκηνοθέτη, τη Heretic και ειδικά τον παραγωγό Γιώργο Καρναβά κι ολόκληρο το συνεργείο.       

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2024 θα γίνει την Τετάρτη, 26 Ιουνίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Διαβάστε ακόμη: Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2024

Βρείτε εδώ αναλυτικά τις υποψηφιότητες για τα Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2024