Ενημέρωση

8 (+1) εκδοχές πάνω στο μύθο του Τζορτζ Μάικλ

στα 10

Φεύγοντας στα 53 του χρόνια, ο Τζορτζ Μάικλ πρόλαβε να αφήσει πίσω του υπέροχα τραγούδια και μερικά δείγματα ανεξίτηλης και πρωτοποριακής μαζικής ποπ κουλτούρας. Και δεν εννοεί κανείς μόνο το βίντεο κλιπ του «Freedom '90».

8 (+1) εκδοχές πάνω στο μύθο του Τζορτζ Μάικλ

Διάσημος για τα τραγούδια του όσο και για τη φωνή του, για την προσωπική του ζωή όσο και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη δημόσια εικόνα του, για την εγκατάλειψη των τελευταίων χρόνων και εκείνα τα χρόνια που πραγματικά δεν υπήρχε άλλος ποπ σταρ στον πλανήτη, ο Τζορτζ Μάικλ άφησε πίσω του μικρά και μεγαλύτερα έργα τέχνης: τα τραγούδια του και μαζί μερικές πρωτοπορίες που έκαναν την ποπ κουλτούρα πιο όμορφη, πιο λαμπερή, πιο μελαγχολική, Με σύνθημα το «Sometimes the clothes do not make the man», που έμελλε να επιβεβαίωσει με κόστος πολλές φορές στη ζωή του.

Χωρίς κανείς να παραβλέπει τη νοσταλγική (και ναίφ) πλευρά των Wham (κυρίως με τα all time classics του «Last Christmas» και του «Careless Whisper»), αλλά ούτε και ίσως καλύτερα βίντεο από τη σόλο του καριέρα από αυτά που ακολουθούν, βλέπουμε μαζί μερικές από τις πρωτοποριακές, κινηματογραφικές και σημαντικές για την κουλτούρα των βίντεο κλιπ (και συνεπακόλουθα αυτής του MTV) οπτικές στιγμές μιας τεράστιας καριέρας που ξεκινάει από τους Wham! και τελειώνει κάπου στο 2004. Πρωταγωνιστούν από τον Λίντσεϊ Αντερσον μέχρι τον Ντέιβιντ Φίντσερ και από τον Τιερί Μιγκλέρ μέχρι μερικές σπουδαίες λέξεις.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: O Deadpool τρελαινόταν για τον Τζορτζ Μάικλ και το «Careless Whisper»


Foreign Skies: Wham! In China (1985) / O Λίντσεϊ Αντερσον (θρύλος του Free Cinema και σκηνοθέτης, ανάμεσα σε άλλα, του «If....») αναλαμβάνει να συνοδεύσει τους Wham στο ταξίδι τους στην Κίνα, ως το πρώτο δυτικό συγκρότημα που θα έφτανε εκεί για να αποθεωθεί όσο κανένα άλλο μπροστά σε ένα κοινό 15.000 Κινέζων στο Workers' Gymnasium του Πεκίνου. Η εκδοχή του Αντερσον με τίτλο «If You Were There» δεν εγκρίθηκε από την ομάδα παραγωγών και ατζέντηδων του γκρουπ, το φιλμ ξαναμονταρίστηκε από την αρχή, άλλαξε τίτλο και αποτύπωσε μια στιγμή μέσα στο χρόνο - ίσως όχι αυτή που ο Λίντσεϊ Αντερσον είχε συλλάβει ακολουθώντας τον Μάικλ και τον Ρίτζλεϊ στην κορυφή του κόσμου. Από αυτό το υλικό και το βίντεο κλιπ του «Freedom» από το «Make it Big», δεύτερο δίσκο των Wham!.


Praying for Time (1990) / Το πρώτο single από το «Listen Without Prejudice Vol.1» του 1990, του άλμπουμ που άργησε τόσο ώστε να ακολουθήσει την ανεπίσημη αποκήρυξη του «Faith» - ένα βίντεο μόνο με τους στίχους του τραγουδιού, κανονικά απαγορευτικό για το MTV που δεν χόρταινε να το προβάλλει πιο συχνά από πολλά προφανή best-sellers, σε μια από τις πιο πρώιμες εκδοχές του viral.


Freedom! '90 (1990) / Το τέλος όλων των βίντεο όπως τα γνωρίζαμε. Σίγουρος για την απόφασή του να μην εμφανιστεί μπροστά στην κάμερα - τουλάχιστον γι' αυτόν το δίσκο - ο Τζορτζ Μάικλ ζήτησε από την πεντάδα του εξωφύλλου του Πίτερ Λίντμπεργκ στη βρετανική Vogue του 1990 (Ναόμι Κάμπελ, Λίντα Εβανγκελίστα, Τατιάνα Πάτιτζ, Κρίστι Τέρλινγκτον και Σίντι Κρόφορντ) να γίνουν οι ηρωίδες του τραγουδιού που θα απελευθέρωνε για πάντα το όνομά του από την «κατάρα» των Wham! και αυτή του «Faith». Πίσω από την κάμερα, ο Ντέιβιντ Φίντσερ είχε γυρίσει πριν ένα χρόνο το «Express Yourself» της Madonna στην ίσως πιο διάσημη στιγμή του στη μουσική βιομηχανία.


Too Funky (1992) / O Τζορτζ Μάικλ σκηνοθετεί τον παραμορφωτικό καθρέφτη του «Freedom», με ακόμη περισσότερα μοντέλα (Ευα Χερτζίγκοβα, Νάντια Αουερμαν, Εστέλ Χαλιντέι, Τάιρα Μπανκς συν την Τζούλι Νιούμαρ, τη Ρόσι ντε Πάλμα και τους Τζόι Αρίας και Lypsinka). Την αισθητική αναλαμβάνει ο Τιερί Μιγκλέρ που γυρίζει και τη δική του director's cut εκδοχή που μπορείτε να δείτε εδώ, με περισσότερα μοντέλα και ανάμεσά τους τον Τζάστιν Τσέιμπερς (ο Αλεξ του Grey's Anatomy») και ο Ντζιμόν Χονσού, προσωπική ανακάλυψη του Μιγκλέρ στο Παρίσι.


Outside (1998) / Ο Βον Αρνέλ σκηνοθετεί την «εκδίκηση» του Τζορτζ Μάικλ στη διαβοήτη συλληψή του στις δημόσιες τουαλέτες που του στοίχισε χρήματα, φήμη αλλά και ένα από τα πιο σπουδαία για την κοινότητα outings στην ιστορία της ποπ κουλτούρας. Αστείο, πικρό, χορευτικό... take me to the places that I love best.


Shoot the Dog (2002) / Εμπνευσμένο από τη σατιρική βρετανική σειρά κινουμένων σχεδίων 2DTV, το βίντεο μπαίνει βαθιά στα πολιτικά παιχνίδια του Λευκού Οίκου (με τον Τζορτζ Μπους τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ) και το «κουτάβι» Τόνι Μπλερ να ακολουθεί κάθε εντολή του.


Freeek! (2002) / To σύμπαν του «Blade Runner» επανέρχεται, με τον Τζόζεφ Καν να τελειοποιεί την τεχνική που είχε δοκιμάσει πρώτα στο «Doesn't Really Matter» της Τζάνετ Τζάκσον, με ήρωες κάτι ανάμεσα σε ολογράμματα, cyborgs και πανσεξουαλικά όντα.


Flawless (2004) / Ενα μονοπλάνο τεσσάρων λεπτών, μια ιστορία για έναν άνθρωπο που ξυπνάει στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, παραγγέλνει φαγητό και ζώντας για λίγο το πώς θα έμοιαζε αν όλη η ζωή του ήταν ένα πάρτι, μένει μόνος του μπροστά στην τηλεόραση. Ιδανική παραβολή για την αιώνια συμπλεγματική σχέση του Τζορτζ Μάικλ με τη δημοσιότητα. Σκηνοθετεί ο Τζέικ Σκοτ του «Welcome to the Rileys».

[Το 2004 γυρίστηκε το «A Different Story», ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη μέχρι τότε καριέρα του Τζορτζ Μάικλ. Στην πραγματικότητα ένα βήμα για να εξομολογηθεί ο ίδιος την ιστορία του, όχι όπως επιθυμούσαν τα ταμπλόιντς αλλά η αλήθεια. Σκοπός του ήταν να μην αφήσει καμία ερώτηση αναπάντητη.]

George Michael

Διαβάστε και δείτε ακόμη