Άποψη

Περί... Μακεδονίας και (ουδόλως κινηματογραφικής) περηφάνιας

στα 10

Κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να νιώθουμε περήφανοι θα έπρεπε να αποχωρούμε από οποιοδήποτε πιθανό μέρος τα Σκόπια αναγράφονται ως Μακεδονία και όχι ως FYROM. Αν ήταν έτσι, το ελληνικό σινεμά δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει... πουθενά.

Περί... Μακεδονίας και (ουδόλως κινηματογραφικής) περηφάνιας

Θα ήταν αδύνατον να μην πήρατε είδηση την μετά τυμπανοκρουσιών επίσκεψη της εθνικής ομάδας χάντμπολ γυναικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος συνεχάρη παίχτριες και προπονητή οι οποίοι αρνήθηκαν να παίξουν απέναντι στα Σκόπια, επειδή στις φανέλες της ομάδας τους αναγραφόταν η λέξη Μακεδονία.

Η ονομασία δηλαδή με την οποία τα Σκόπια υπάρχουν και αναφέρονται όλα τα χρόνια που εδώ στο εσωτερικό της Ελλάδας διαδοχικές κυβερνήσεις και λοιποί «εθνικολόγοι» πιστεύουν πως επειδή συμφωνήθηκε με διεθνείς συνθήκες το όνομα FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας) αυτό σημαίνει πως ισχύει κιόλας. Ας σκεφτούμε μόνο πόσες διεθνείς συνθήκες (περί ανθρώπινων δικαιωμάτων, πράσινης ανάπτυξης, προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ κλπ) παραβιάζει η ίδια η Ελλάδα χωρίς καμία κύρωση εδώ και δεκαετίες...

Η εθνική ομάδα λοιπόν, αντί να παίξει στον αγώνα (που ήταν και το ζητούμενο, φανταζόμαστε), φωτογραφήθηκε με υπερηφάνια στο Προεδρικό Μέγαρο, στέλνοντας ένα κατά τη γνώμη των υπευθύνων - και φυσικά του Προέδρου της Δημοκρατίας - ισχυρό μήνυμα στα Σκόπια προς παραδειγματισμό. Μήνυμα στάλθηκε όμως και στο εσωτερικό για όσους θα τολμήσουν στο μέλλον να αγνοήσουν τις αλυτρωτικές επιθέσεις των Σκοπίων - σε μια ιστορία που θυμίζει περισσότερο τις κατά καιρούς κατηγορίες στους Κύπριους τραγουδιστές που συνεργάστηκαν με Τούρκους και άλλες «ατιμωτικές» για το Εθνος πράξεις προδοσίας!

Ειναι σαφές πως το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι σημαντικό, αλλά άλυτο, τουλάχιστον με τον τρόπο που νομίζουν ότι το λύνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οπως επίσης είναι σαφές πως μια αθλητική διοργάνωση (και δη εθνικής ομάδας) συγκεντρώνει περισσότερο ενδιαφέρον από μια οποιαδήποτε άλλη διεθνή συνάντηση.

Ωστόσο, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όσους ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το θέμα Σκόπια - Μακεδονία, πως εδώ και χρόνια στον κινηματογραφικό χώρο, τα Σκόπια αναφέρονται ως Μακεδονία, είτε μιλάμε για το εξαιρετικά ενεργό Macedonian Film Agency, είτε για το Macedonian Film Fund (που πρόσφατα βράβευσε και ελληνικό πρότζεκτ στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο), είτε για την εν γένει παρουσία της κινηματογραφικής παραγωγής της χώρας (από τις αναφορές στα credits των ταινιών μέχρι τα περίπτερα στις διεθνείς κινηματογραφικές αγορές κλπ).

Macedonia Film Agency Από το περίπτερο των Σκοπίων στο Φεστιβάλ Καννών

Macedonia Film Agency Από την τοποθέτηση του Κέντρου Κινηματογράφου των Σκοπίων στην Αγορά του Φεστιβάλ Βερολίνου

Macedonia Film Agency Από προθήκη των Σκοπίων για τη διαφήμιση των φοροαπαλλαγών για γυρίσματα διεθνών παραγωγών στη χώρα

Macedonia Film Agency Από το περίπτερο των Σκοπίων στο Φεστιβάλ Καννών

Ταινίες με συμπαραγωγή τα Σκόπια δεν αναγράφουν φυσικά τη λέξη FYROM ως προέλευση, αλλά τη λέξη Macedonia (με εξαιρέσεις σε μια πρόχειρη έρευνα το site του Φεστιβάλ Καννών και αυτό των Ευρωπαϊκών Βραβείων, όχι όμως και του Φεστιβάλ του Σαράγεβο ή του Κάρλοβι Βάρι ή ακόμη και του See Cinema Network, δικτύου νοτιανατολικής Ευρώπης), ταινίες από τα Σκόπια αναφέρονται με χώρα καταγωγής τη Μακεδονία (και στα Οσκαρ) σε μια πρακτική που διαρκεί εδώ και χρόνια και φυσικά δεν μπορεί να εμποδίζει την ελληνική συμμετοχή στα Φεστιβάλ ή τις διεθνείς, βαλκανικές ή ευρωπαϊκές συναντήσεις.

Θα μας πείτε, ποιος ασχολείται με το σινεμά ή ποιού το αυτί θα ιδρώσει αν μια ταινία σε ένα Φεστιβάλ του κόσμου φέρει την καταγωγή Macedonia. Σημασία έχει ο εντυπωσιασμός εσωτερικής κατανάλωσης που φυσικά είναι σημαντικότερος όταν μια ολόκληρη (και δη εθνική) ομάδα αθλητριών επισκέπτεται το Προεδρικό Μέγαρο έχοντας μόλις αρνηθεί να αγωνιστεί στο όνομα της Μακεδονίας.

Κατά τ' άλλα τα Σκόπια συνεχίζουν να φορούν τη φανέλα «Μακεδονία» (από το Guardian μέχρι τη Wikipedia και ακόμη παραπέρα κανείς δεν αναφέρεται στα Σκοπια ως FYROM), η εθνική του χάντμπολ χρεώθηκε με τη μη συμμετοχή της σε ένα αγώνα και οι Ελληνες γι' ακόμη μια φορά νιώθουν περήφανοι που οι συγχωριανοί τους «αντιστάθηκαν». Είναι ο λεγόμενος (ουδόλω κινηματογραφικός κι αυτός, παρά μόνο υπό συνθήκες) ύπνος του δικαίου...

Macedonia Film Agency

Διαβάστε ακόμη