Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2016: Η Νάταλι Πόρτμαν είναι η Πρώτη Κυρία του Φεστιβάλ

στα 10

Με το «Jackie» του Πάμπλο Λαραΐν, η Νάταλι Πόρτμαν κάνει ολόκληρη τη Βενετία να της υποκλιθεί μαγεμένη.

Βενετία 2016: Η Νάταλι Πόρτμαν είναι η Πρώτη Κυρία του Φεστιβάλ

To «Jackie» του Πάμπλο Λαραΐν έκανε τη δημοσιογραφική προβολή του στο Φεστιβάλ Βενετίας και, στις λίγες ώρες που πέρασαν, ισοπέδωσε κάθε άλλη από τις «μεγάλες» ταινίες της φετινής διοργάνωσης, τόσο για την απίθανη ερμηνεία της Νάταλι Πόρτμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, όσο και για την τόλμη με την οποία ο Χιλιανός σκηνοθέτης προσέγγισε το αγαπημένο ίνδαλμα των Αμερικανών. Η ταινία είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2010 ως κοινή επιθυμία του Ντάρεν Αρονόφσκι και της τότε συζύγου του Ρέιτσελ Βάις. Ο χωρισμός τους όμως οδήγησε και στη ματαίωση της ταινίας. Το 2012 η Fox Searchlight αναζήτησε νέα ηθοποιό για να πρωταγωνιστήσει, επιλέγοντας τη Νάταλι Πόρτμαν και ελπίζοντας πως αυτό θα ήταν αρκετό για να φέρει πίσω τον Ντάρεν Αρονόφσκι (λόγω της επαγγελματικής του σχέσης με την Πόρτμαν στον «Μαύρο Κύκνο»). Πέντε χρόνια μετά, ο Αρονόφσκι παραμένει στη θέση του παραγωγού, ενώ τη σκηνοθεσία πια υπογράφει ο Πάμπλο Λαραΐν, εν μέρει επειδή η Νάταλι Πόρτμαν ενθουσιάστηκε όταν είδε το «El Club» στην προηγούμενη Berlinale.

Δείτε ακόμη: Η Νάταλι Πόρτμαν και η κόρη του Τζόνι Ντεπ βλέπουν νεκρούς στο τρέιλερ του «Planetarium»

jackie 607

Το σενάριο του Νόα Οπενχάιμ - αρχικά προορισμένο για να γίνει μίνι σειρά στο HBO - αφηγείται τις τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963, όταν η Τζάκι Κένεντι αποκάλυψε σε όλον τον πλανήτη το πιο ευάλωτο και γενναιόδωρο πρόσωπό της - τις μέρες όπου η Τζάκι Κένεντι γίνεται ένας θρύλος, αλλά πλέον έχει χάσει τα πάντα. Το καστ του «Jackie» συμπληρώνουν οι Πίτερ Σάρσγκαρντ ως Ρόμπερτ Κένεντι, η Γκρέτα Γκέργουιγκ κι ο Τζον Χερτ.

Διαβάστε ακόμη: Η Νάταλι Πόρτμαν είναι υπέρκομψη ως Πρώτη Κυρία Τζάκι Κένεντι

jackie 607

Η κριτική ήδη αναγνωρίζει το ρηξικέλευθο ταλέντο του Πάμπλο Λαραΐν και την υπέροχη ερμηνεία της Νάταλι Πόρτμαν. Πάρτε μια γεύση:

Γκάι Λοτζ, Variety Ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πάμπλο Λαραΐν κάνει το εκπληκτικό αγγλόφωνο ντεμπούτο του μ' αυτό το τολμηρό, πολυεπίπεδο πορτρέτο της αγαπημένης Πρώτης Κυρίας της Ιστορίας. Ο Λαραΐν βρίσκεται αυτόν τον καιρό σε δημιουργικό οίστρο, μετά την πρωτότυπη λογοτεχνική μελέτη του στο "Neruda" που εντυπωσίασε το Φεστιβάλ Καννών πριν λίγους μόνο μήνες. Κάθε υποψία ότι μπορεί να έχασε τη δύναμή του, αναλαμβάνοντας μια αμερικανική ταινία με τέτοια εμβέλεια, σκορπίζεται προτού ακουστεί καν μια λέξη στο "Jackie". Αντίθετα, οι πρώτες ανατριχιαστικές, αιχμηρές νότες από τη μουσική της Μάικα Λέβι καθησυχάζουν κάθε φόβο μας, ακόμα και καθώς όλα τα άλλα στοιχεία τοποθετούνται σε επικίνδυνες γωνίες. Κανείς σκηνοθέτης που θα επέλεγε τη Λέβι, τη νεαρή Βρετανίδα πειραματική μουσικό που έδωσε στο "Under the Skin" αυτόν τον ήχο των σειρήνων που μάς στοιχειώνει ακόμα, για να οδηγήσει ηχητικά την ταινία του, δεν έχει την πρόθεση να επιλέξει τις ασφαλείς λύσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ο Πάμπλο Λαραΐν δεν κάνει - ευτυχώς - στο «Neruda» μια τυπική βιογραφία του Πάμπλο Νερούδα

jackie 607

Τζέσικα Κιανγκ, Playlist Υπάρχει ένα ευρύ, οσκαρικό δόλωμα που το υπαινίσσεται η φράση, "Τζάκι, με πρωταγωνίστρια τη Νάταλι Πόρτμαν στο ρόλο της τραγικής, χαροκαμένης Πρώτης Κυρίας Τζάκι Κένεντι!" Υπαινίσσεται μια κεντρική ερμηνεία που θ' αναγνωριστεί ως "καθηλωτική" και πολλές σκηνές γεμάτες πάθος, όπου μια γυναίκα, φορώντας ένα σημαδεμένο με αίμα ροζ ταγιέρ Chanel δείχνει μικροσκοπική κι αβοήθητη, πνιγμένη σ' ένα κύμα από σκουροντυμένους άντρες της ασφάλειας, όπου μια πανέμορφη Πρώτη Κυρία κοιτάζει προφητικά θλιμμένη, με μια βραδινή τουαλέτα, σε κάποια κρατική εκδήλωση. Το "Jackie" δεν είναι αυτή η ταινία. Μπορεί να είναι το πορτρέτο μιας πολύ διάσημης Αμερικανίδας και να πρωταγωνιστεί μια πολύ διάσημη, βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός και μπορεί οι διάλογοι να είναι στα αγγλικά (η πρώτη τέτοια για τον Χιλιανό σκηνοθέτη), αλλά το "Jackie" είναι μια ταινία του Πάμπλο Λαραΐν. Ας ευχαριστήσουμε όλοι τα τυχερά μας άστρα.

Ντέιβιντ Ρούνεϊ, The Hollywood Reporter Με μια εκπληκτικά διαπεραστική ευαισθησία και μια επώδυνη θλίψη, το "Jackie" είναι ένα εντυπωσιακά ωμό πορτρέτο μιας εμβληματικής Αμερικανίδας Πρώτης Κυρίας, η οποία παραπαίει στον απόηχο της τραγωδίας ενώ, την ίδια στιγμή, επιστρατεύει το θάρρος που χρειάζεται για να δώσει στο θάνατο του άντρα της κάποια σημασία, να επιβεβαιώσει ότι η ίδια ζει ακόμα, ως κάτι περισσότερο από μια καλοντυμένη υποσημείωση. Παίρνοντας ενέργεια από μια μοναδική ερμηνεία της Νάταλι Πόρτμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή η αντισυμβατική δραματοποιημένη βιογραφία σηματοδοτεί το γεμάτο αυτοπεποίθηση αγγλόφωνο ντεμπούτο του Πάμπλο Λαραΐν, του χαρισματικού Χιλιανού σκηνοθέτη που υπέγραψε ταινίες σαν το «Νο», το «El Club» και το «Neruda».

jackie 607

Οσο για την ίδια τη Νάταλι Πόρτμαν, έμοιαζε ευτυχής για τις καλές κριτικές, ακόμα περισσότερο γιατί ο ρόλος ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας: «Για μένα ήταν ο απόλυτος ρόλος-πρόκληση. Ολοι γνωρίζουν πώς έμοιαζε η Τζάκι Κένεντι, πώς μιλούσε, πώς βάδιζε, όλοι έχουν τη δική τους ιδέα για εκείνη. Δεν έχω ξαναπαίξει ένα ρόλο τόσο δύσκολο και απαιτητικό και υπέροχο.» Δείτε παρακάτω ένα κλιπ από το «Jackie» κι εκτιμήστε...


Περισσότερο Φεστιβάλ Βενετίας 2016