Buzz

Neofotistos total! Δείτε όλες τις μικρού μήκους ταινίες του Θανάση Νεοφώτιστου online και δωρεάν

στα 10

Ολες οι ταινίες του Θανάση Νεοφώτιστου είναι ελεύθερες (κι απελευθερωμένες) στο ίντερνετ.

Neofotistos total! Δείτε όλες τις μικρού μήκους ταινίες του Θανάση Νεοφώτιστου online και δωρεάν

Από τον «Ηλιο και τον Βοριά» του 2013 μέχρι και την πιο πρόσφατη πολυταξιδεμένη «Airhostess-737», όλες οι μικρού μήκους ταινίες του Θανάση Νεοφώτιστου είναι πια ελεύθερες στο ίντερνετ - δείγματα μιας, μέχρι τώρα, φιλμογραφίας που κινείται με άνεση ανάμεσα στο ρεαλισμό του εδώ και τώρα, κρύβοντας αναπάντεχες στιγμές κοινωνιικής κριτικής, ρομαντισμού και queer τρυφερότητας σε όλη της την έκταση.

Ακριβώς την ίδια εποχή που ο Θανάσης Νεοφώτιστος βρίσκεται στα γυρίσματα της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας, «Το αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια», βλέπουμε όλες τις ταινίες του που κυκλοφορούν ελεύθερες (κι απελευθερωμένες) online.

Ο Ηλιος και ο Βοριάς (2013)

Μια γυναίκα περπατάει ξέγνοιαστη στον αγρό, μαζεύοντας λουλούδια και ανεμόμυλους, ανυποψίαστη γι' αυτό που θα της συμβεί όταν ο Ήλιος κι ο Βοριάς ερίσουν για το ποιος είναι δυνατότερος! Κι οι δύο θα προσπαθήσουν να τη γδύσουν. Ο καθένας χρησιμοποιεί τα πιο δυνατά του όπλα. Ποιος θα βγει νικητής; Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Δράμας.

Προσευχή (2014)

Στο Γυμνάσιο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μια ομάδα νταήδων, του προκαλούν τρόμο. Όταν μαθαίνει ότι πρέπει να πει την πρωινή προσευχή, ο Βασίλης καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη. Τι θα γίνει όμως όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά σε όλο το σχολείο και κυρίως μπροστά σ’ αυτόν; Αναζητώντας την ταυτότητά τους, μέσα από τη βία, ο ένας θα παίξει με τα όρια του άλλου. Ο Χρυσός ΔΙόνυσος του 2014 στο Φεστιβάλ της Δράμας. Διαβάστε περισσότερα εδώ. αλλά και την συνέντευξή του Θανάση Νεοφώτιστου για την ταινία.

Πωγωνίσκος (2015)

Ένα ταξίδι στον "Πωγωνίσκο", σύνορα Ηπείρου. Ιστορίες για τον πόλεμο και για νεράιδες, χωρίς στόχο και χωρίς τέλος. Ο παππούς σε ρόλο αφηγητή, όσο η γιαγιά μας φρόντιζε. Η συνάντηση τους με τις ρίζες τους, έκανε τη δική μας συνάντηση μοναδική.

Αφήνοντας την κάμερα ελεύθερη να καταγράφει τη γλυκιά φιλοξενία εκείνης και τις αφηγήσεις εκείνου, για τον εμφύλιο, για τις νεράιδες του χωριού, για τα παιδικά και τα ενήλικα χρόνια, το λιτό και συμπυκνωμένο ντοκιμαντέρ (που θυμίζει εκείνα του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου), αποδίδει, μ' έναν πάντα ελκυστικό συνδυασμό συγκίνησης και χιούμορ, την αίσθηση του τόπου και την ασφάλεια που προσφέρουν οι ρίζες. Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Δράμας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Τέσσερις Διαστάσεις και Μια Λάμπα (2017)

Μία λάμπα, μία δημοσιογράφος, μια σπηλιά, μία σοφίτα, ένα μουσείο, ένα λιοντάρι, τρεις μέρες, τέσσερις διαστάσεις, δέκα παιδιά, λίγε ς νεράιδες, μερικά χιλιόμετρα και εκατό χαρτόνια. Μέσα από την πρόκληση δημιουργίας ενός φωτιστικού σώματος, δυο νέες αρχιτεκτόνισσες μάς παρουσιάζουν την ίδια τη διεργασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας: έμπνευση, σύνθεση, κατασκευή.

Λεωφόρος Πατησίων (2018)

Στο πολυβραβευμένο μονοπλάνο του Θανάση Νεοφώτιστου που γυρίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, μία γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τα μεγαλύτερα διλήμματα της ζωής της. Η μαμά του Γιάννη καθώς κατευθύνεται σε μια οντισιόν, για το ρόλο της Σαιξπηρικής Βιόλας, ανακαλύπτει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος του στο σπίτι. Περπατώντας στη Λεωφόρο Πατησίων, μια από τις πιο αντιφατικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της. Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, 18 διαγωνιστικές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, 5 μεγάλα βραβεία. Ο Θανάσης Νεοφώτιστος μιλάει στο Flix για τη διαδρομή «Λεωφόρος Πατησίων»-Βενετία

Μια ταινία μικρού μήκους που κοιτάζει πέρα από τα χρόνια της κρίσης, σκηνοθετημένη με ένταση, απλότητα και συναισθηματικό αντίκτυπο. Διαβάστε εδώ περισσότερα.


Route-3 (2019)

Στο βαγόνι του τραμ στη Γραμμή - 3, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας στο κέντρο του Σαράγιεβο, η μεσήλικη κυρία με το λεοπάρ φόρεμα κερνάει τους επιβάτες φέτες ζουμερού πορτοκαλιού. Μια φέτα είναι το μόνο που συνδέει τη Νάντια, την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ, τον Λούκα, τον παρθένο έφηβο και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, επιβάτες της γραμμής. Ολους, εκτός από ένα ντροπαλό, πλην καυλωμένο, έφηβο με το όνομα Αμάρ. Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Ο Θανάσης Νεοφώτιστος μιλάει στο Flix για τη διαδρομή από το «Route-3» του Σαράγεβο στο Φεστιβάλ του Τορόντο.


Σπινθηροβόλα Κεράκια (2019)

Ο Σωτήρης, με την Celine Dion στο repeat, ετοιμάζεται και περιμένει τον φίλο του , στα τέσσερα, για να γιορτάσουν την τρίτη επέτειο τους. Διαβάστε όσα μας είπε ο Θανάσης Νεοφώτιστος για την ταινία εδώ.


Airhostess-737 (2022)

Στο Boeing - 737, πτήση από Αθήνα προς Καβάλα, δουλεύει μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου. Ο Θανάσης Νεοφώτιστος μιλάει στο Flix για τις πτήσεις της «Airhostess-737»

Η μικρού μήκους ταινία «AirHostess-737», του Θανάση Νεοφώτιστου, έχει ήδη κάνει ένα μακρύ ταξίδι, ξεκινώντας με την πρεμιέρα της στο 75ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, τιμητική διάκριση στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, βραβείο ερμηνείας στο 45ο Clermont-Ferrand και 44ο Sundance. Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Vimeo), για τη Λένα Παπαληγούρα, καλύτερη ταινία στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ (*Oscar Qualifying) και άλλα, υποψηφιότητα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και συνολικά πάνω από 28 βραβεία και διακρίσεις (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας), σε περισσότερα από 100 διεθνή φεστιβάλ παγκοσμίως.

Θυμηθείτε κι αυτό: Creative Greece Podcast - Ο Θανάσης Νεοφώτιστος μιλάει για τις διεθνείς πτήσεις της «AIrhostess-737»