Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Πωγωνίσκος» του Θανάση Νεοφώτιστου

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Πωγωνίσκος» του Θανάση Νεοφώτιστου

Η ταινία

Ένα ταξίδι στον «Πωγωνίσκο», σύνορα Ηπείρου. Ιστορίες για τον πόλεμο και για νεράιδες, χωρίς στόχο και χωρίς τέλος. Ο παππούς σε ρόλο αφηγητή, όσο η γιαγιά μας φρόντιζε. Η συνάντηση τους με τις ρίζες τους, έκανε τη δική μας συνάντηση μοναδική.

Ο σκηνοθέτης

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά Αρχιτεκτονική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ) και συνέχισε με σπουδές Σκηνοθεσίας όπου αποφοίτησε από το Queen Margaret University (μέσω AMC/ΑΚΜΗ), λαμβάνοντας Β.Α. Film Directing. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Υποκριτικής του ίδιου ιδρύματος. Αποστάλλαγμα των σπουδών του και η Σκηνογραφία. Από την εφηβεία του αφηγείται κινηματογραφικά. Πρώτη ταινία μικρού μήκους που ξεχώρισε είναι «Ο Ηλιος και ο Βοριάς» (2013 / 10'), που έγινε στα πλαίσια των σπουδών του. Η «Προσευχή» (2014 / 15-20'), που αποτέλεσε την πτυχιακή του εργασία, συμμετείχε στο περσινό διαγωνιστικό τμήμα του 37ου Φεστιβάλ Δράμας, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας, "Χρυσός Διόνυσος" ενώ πλέον ταξιδεύει σε αρκετά σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού.

Πωγωνίσκος 607

5 ερωτήσεις για τον «Πωγωνίσκο»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία αυτή ξεκίνησε από μια ανάγκη μου να καταγράψω τους παππούδες μου χωρίς να έχω σκοπό να κάνω κάτι περαιτέρω με αυτό το υλικό. Οταν ξεκίνησα να το βλέπω και να το δουλεύω μου φάνηκε ότι άξιζε να το επικοινωνήσω.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Μία επίσκεψη στον παππού, τη γιαγιά και τις αναμνήσεις τους.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα με ρωτήσει: «μπορείς να κάνεις και για τους δικούς μου;»

Πωγωνίσκος 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Θα ήθελα να σας δώσω ακριβώς την ίδια απάντηση με πέρσι (*υπομονή κι επιμονή) αλλά δυστυχώς με τις πρόσφατες εξελίξεις (όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων) τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα χειρότερα. Θα τη βρούμε την άκρη παρ’όλα αυτά (;).

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Με το φεστιβάλ Δράμας είμαι συναισθηματικά δεμένος μετά από τρεις συνεχόμενες συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα του. Πέραν αυτού δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι μετά και τη βράβευση της «Προσευχής» με το Χρυσό Διόνυσο ξεκίνησε ένα πολύ όμορφο ταξίδι σε πολλά ελληνικά σχολεία και σε διεθνή φεστιβάλ (αυτή την περίοδο η ταινία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα των φεστιβάλ: 26ο Sao Paulo ISFF, 21ο Encounters ISFF & 23o Raindance IFF)... Επίσης έκανε εφικτό το επόμενο βήμα μου: να αρχίσω να σχεδιάζω την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου.

Διαβάστε περισσότερα για τον «Πωγωνίσκο» στο επίσημο site της ταινίας.

Πωγωνίσκος 607

info

Σκηνοθεσία-Φωτογραφία-Μοντάζ: Θανάσης Νεοφώτιστος | Τέλης & Ευαγγελία Οικονόμου | Hχος: Αλεχάνδρο Καμπρέρα | Συνεντέυξεις: Γρηγόρης Σκαράκης | Βοηθός Σκηνοθέτης: Αλεξάνδρα Σκαρτσίλα | Βοηθός Φωτογραφίας: Βλαδίμηρος Πολιακόβ | Μεταφράσεις: Ναταλία Στρουμτζή | Δ.Παραγωγής: Ηρώ Αδρακτά | Βοηθός Παραγωγού: Κυβέλη Σόρτ | Παραγωγοί: Θανάσης Νεοφώτιστος, Ιωάννα Μπολομύτη | **Παραγωγή: NF-Films |

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Πωγωνίσκου»:


Αναζητήστε περισσότερες πληφορορίες για τον Θανάση Νεοφώτιστο και τις ταινίες του στο επίσημο site του στο ιντερνετ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.