Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το Flix προτείνει τι να δείτε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

στα 10

Καθημερινά, το Flix θα προτείνει καθημερινά τις ταινίες που αξίζει να δείτε στις 22ες Νύχτες Πρεμίερας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το Flix προτείνει τι να δείτε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

Προλαβαίνοντας τα sold-out και δίνοντας κινηματογραφικές λύσεις της... τελευταίας στιγμής, το Flix θα προτείνει καθημερινά τι ταινίες να δείτε την επομένη στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας. Απαραίτητα συνοδευτικά, το ωρολόγιο πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που βρίσκετε εδώ, ο συνολικός οδηγός επιβίωσης του Flix για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και το επίσημο site του Φεστιβάλ.

Τι να δείτε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας

Βυσσινόκηπος 607

18.00 στο Odeon Οπερα 1 - Ο Βυσσινόκηπος, ο Μίκι Μάους και ο Νίκος Καραθάνος του Ηλία Γιαννακάκη / Ο Ηλίας Γιαννακάκης παρακολουθήσε τη διαδρομή «Βυσσινόκηπου» του Νίκου Καραθάνου, από τις πρώτες πρόβες μέχρι την πρεμιέρα του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τον Απρίλιο του 2015. Μέσα από το ιδιότυπο αυτό making of... ξετυλίγεται όχι μόνο το φιλόδοξο ανέβασμα μιας παράστασης που συζητήθηκε όσο λίγες τα τελετυαία χρόνια, αλλά και η αντανάκλαση της προετοιμασίας ενός καλλιτεχνικού έργου πάνω στην ελληνική πραγματικότητα της κρίσης και της αναζήτησης.

Love and Friendship 607

19.15 στο Δαναό 1 - Αγάπη και Φιλία (Love and Friendship) του Γουίτ Στίλμαν / Η Λαίδη Σούζαν Βέρνον έχει χηρέψει πρόσφατα και η κοινωνική της θέση κινδυνεύει. Για να τη διασφαλίσει είναι αναγκασμένη να αποκαταστήσει την κόρη της, αλλά να βρει κι έναν σύντροφο για την ίδια. Οι υποψήφιοι πρέπει να ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικά κλιμάκια και φυσικά να είναι εύποροι, δεν μπορεί όμως να φλερτάρει ανοιχτά μαζί τους, καθώς το όλο σχέδιο κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ο σκηνοθέτης του «Metropolitan» σκηνοθετεί επιτέλους Τζέιν Οστιν, φέρνοντας το λιγότερο γνωστό «Lady Jane» στα μέτρα μιας λαχταριστής κομεντί ηθών με υπέροχες ερμηνείες από την Κέιτ Μπέκινσεϊλ και Κλόε Σεβινί που συναντιούνται με τον Στίλμαν, δεκαοκτώ χρόνια μετά το «Οι Τελευταίες Μέρες της Disco». Δείτε εδώ και διαβάστε περισσότερα για το «Love and Friendship».

W Sypialni 607

20.45 στο Odeon Οπερα 1 - Για Ενα Κρεβάτι (W Sypialni) του Τομάς Βασιλέφσκι / Η Εντίτα είναι μια σαραντάχρονη γυναίκα σε κρίση. Τα βράδια κοιμάται σε ξενοδοχείο και τη μέρα γυρίζει την πόλη της Βαρσοβίας με το αυτοκίνητό της. Όταν τα χρήματα της τελειώνουν, βάζει αγγελία ως συνοδός για πλούσιους κυρίους, μόνο που κατά τη διάρκεια του ραντεβού τούς ναρκώνει και στη συνέχεια περνά τη νύχτα στα διαμερίσματά τους, απολαμβάνοντας τη «φιλοξενία» τους. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζει τον Πάτρικ, έναν καλλιτέχνη, το ραντεβού με τον οποίο θα έχει διαφορετική εξέλιξη από τη συνηθισμένη. Το ντεμπούτο του τρομερού παιδιού της Πολωνίας που θα έφτανε φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου με το «United States of Love», παρουσία του ίδιου, μέρος του αφιερώματος που κάνουν οι Νύχτες Πρεμιέρας στο έργο του.

Gary Numan in La la Land 607

21.30 στο Odeon Οπερα 2 - Γκάρι Νιούμαν: Ενα Ανδροειδές στη Γη της Επαγγελίας (Gary Numan: Android in La La Land) των Στιβ Ριντ και Ρομπ Αλεξάντερ / Η επιστροφή του Γκάρι Νιούμαν στη φόρμα, έπειτα από χρόνια απομόνωσης για την ηχογράφηση του άλμπουμ του, «Splinter», του 2014. Με κεντρικό άξονα τη μετακόμισή του από την αγγλική εξοχή στο Λος Αντζελες, η ταινία παρακολουθεί την οικογένεια Νιούμαν (τον Γκάρι, την Γκέμα και τις τρεις κόρες τους) να βρίσκει μια καινούργια ταυτότητα στην Αμερική. Κάπου εκεί ξεκινάει και το ταξίδι στην ίδια τη διαδρομή του Γκάρι Νιούμαν, την άνοδο, την πτώση και ξανά άνοδο ενός φαινομένου της ποπ, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την πλήρη αμφισβήτηση, την ανακήρυξή του σε cult ήρωα μιας ολόκληρης γενιάς και τη νηφάλια επιστροφή του.

Under the Shadow 607

22.15 στο Ιντεάλ - Στη Σκιά του Φόβου (Under the Shadow) του Μπαμπάκ Ανβάρι / Στην Τεχεράνη του 1988, οι προσπάθειες της Σιντέχ να συνεχίσει τις σπουδές Ιατρικής που άφησε στη μέση λόγω της εγκυμοσύνης της πέφτουν στο κενό. Το άκρως συντηρητικό καθεστώς της χώρας δεν βλέπει με καλό μάτι τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δυναμικές προσωπικότητες που έχουν αναπτύξει έντονη πολιτική δράση, όπως η νεαρή Ιρανή. Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ιράκ μαίνεται ανεξέλεγκτος, ο σύζυγος της Σιντέχ καλείται να υπηρετήσει στο στρατό, και η νεαρή μητέρα απομένει μόνη με τη μικρή Ντόρσα, σε ένα διαμέρισμα της ρημαγμένης από τις εχθροπραξίες πρωτεύουσας. Εκεί που το πολιτικό σινεμά συναντά το πιο αναπάντεχο θρίλερ, αυτή είναι η επίσημη υποβολή της Αγγλίας για το φετινό ξενόγλωσσο Οσκαρ. Τολμήστε το! Συμμετοχή στα Φεστιβάλ του Σάντανς και του SXSW.

david lynch the art life 607

23.00 στο Odeon Οπερα 1 - David Lynch: The Art Life των Τζον Νγκιούεν, Ολίβια Νέεργκαρντ-Χολμ, Ρικ Μπαρνς / Το φιλμ μας ξεναγεί στην ζωή του νεαρού Ντείβιντ Λιντς, στο παιδί που υπήρξε, στις μέρες που πέρασε μαζί με την οικογένειά του στις εμπειρίες, θετικές ή αρνητικές που τον έκαναν αυτό που είναι, στους ανθρώπους που τον βοήθησαν και των ενέπνευσαν. Με οδηγό τον ίδιο τον Λιντς το φιλμ παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό υλικό, άγνωστες εικόνες από έναν καλλιτέχνη που ακόμη κι αν μοιάζει να εκτίθεται συνεχώς μέσα από την δουλειά του, εξακολουθεί να κρατά ένα ιδιότυπο μυστήριο. Οπως λέει ο σκηνοθέτης του φιλμ Τζον Γκουγιέν, η ταινία «δεν είναι μια διαδρομή στις ταινίες του Λιντς που όλοι γνωρίζουμε καλά, αλλά μια εξερεύνηση των γεγονότων στα πρώτα χρόνια της ζωής του, που τον έκαναν αυτό που γνωρίζουμε ως Ντέιβιντ Λιντς». Δείτε εδώ και διαβάστε περισσότερα για το «David Lynch: The Art Life».

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου του 2016, στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Δαναός 2, Odeon Oπερα 1 και Oπερα 2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη