Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2018: O «Ψυχρός Πόλεμος» της Ευρώπης του σήμερα

στα 10

Με σαρωτική νίκη, ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι συγκέντρωσε πέντε βραβεία και εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο το γενικό πρόσταγμα μιας απονομής αφιερωμένης στην Ευρώπη που πρέπει να ενωθεί ξανά. Και στο φλαμένκο.

Flix Team
Ευρωπαϊκά Βραβεία 2018: O «Ψυχρός Πόλεμος» της Ευρώπης του σήμερα

Πέντε βραβεία, ανάμεσά τους και αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, ήταν η τελική συγκομιδή του «Ψυχρού Πολέμου», της ταινίας που όλοι περίμεναν πως θα επικρατήσει στην 31η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που έγινε φέτος στη Σεβίλλη.

Με πολλές τιμητικές βραβεύσεις, πολλή Ρόσι ντε Πάλμα (μία εκ των έξι παρουσιαστών της τελετής), παραπάνω φλαμένκο απ' όσο χρειαζόταν και πολιτική όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις, η τελετή ήταν αφιερωμένη στο εδώ και τώρα της Ευρώπης και στη θέση των καλλιτεχνών απέναντι στο λαϊκισμό, την ακροδεξιά, τη λογοκρισία, το Brexit...

Το Flix.gr, χορηγός επικοινωνίας των Ευρωπαϊκών Βραβείων βρέθηκε στη Σεβίλλη και παρακολούθησε ζωντανά την τελετή. Διαβάστε παρακάτω τις σημαντικότερες στιγμές της βραδιάς και αναλυτικά τα βραβεία σε όλες τις κατηγορίες.


TA HIGHLIGHTS ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

Ευρώπη, η μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς. Από το Brexit μέχρι την άνοδο της ακροδεξιάς, από τη διαφορετικότητα μέχρι όλα όσα ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης, δεν υπήρξε σχεδόν καμία πρόζα που να μην είχε έστω και μια αναφορά στην κατάσταση της Ευρώπης σήμερα. Η Ανιέσκα Χόλαντ, από τη θέση της διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου μίλησε για την Ευρώπη που αλλάζει δραστικά, αναφερόμενη ενδεικτικά στις περιπτώσεις του Ολεγκ Σέντσοφ και του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ που βρίσκονται φυλακισμένοι στην πατρίδα τους τη Ρωσία. «Η παραποίηση της αλήθειας βρίσκει τον τρόπο να μπαίνει μέσα στη ζωή μας. Η ελευθερία μας ως καλλιτέχνες και ως κινηματογραφιστές βρίσκεται σε κίνδυνο». Η Αμιρά Καζάρ, από τη θέση μίας εκ των έξι παρουσιαστών της βραδιάς, συνόψισε όλα όσα πρεσβεύει η Ακαδημία, ως χώρος ελεύθερης έκφρασης και ενότητας: «Σαν παιδί της Ευρώπης, μεγάλωσα ανάμεσα στην Γαλλία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ουαλία... Η καρδιά μου ένιωθε αρμονικά, σε απόλυτη ένωση με όλες τις πατρίδες μου. Με βάση μια στέρεα πολιτιστική κληρονομιά. Δυστύχως, η Ευρώπη μας σήμερα, μοιάζει όλο και περισσότερο με την καταστροφική, διχασμένη Ευρώπη της δεκαετίας του ’30.»


Η Ευρώπη του Κώστα Γαβρά

Ο Βιμ Βέντερς παρέδωσε το τιμητικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στον Κώστα Γαβρά, «έναν θαρραλέο δημιουργό που μίλησε για τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πολέμησε το φασισμό, έγινε έμπνευση για νέους κινηματογραφιστές, μας είπε να μην φοβόμαστε τη δύναμη της ψυχαγωγίας, αλλά να τη χρησιμοποιούμε για το καλύτεορ και εφηύρε ένα νέο κινηματογραφικό είδος: το θρίλερ δράσης με πολιτική κριτική».

EFA gavras

Ο Κώστας Γαβράς, φανερά συγκινημένος με το παρατεταμένο χειροκρότημα της όρθιας αίθουσας ήταν λιτός: «Τα συναισθήματα είναι πολλά, η τιμή είναι μεγάλη. Αφιερώνω το βραβείο στη γυναίκα μου που μένει μαζί μου παρά τις δυσκολίες. Ευχαριστώ επίσης τον Βιμ Βέντερς και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Δίνουν ένα παράδειγμα του πως πρέπει να είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση σήμερα. Σήμερα, εδώ, όλοι μαζί, διαφορετικοί, από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικές ταινίες, αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.»

Δείτε εδώ τον ευχαριστήριο λόγο του:


The Greeks

Το πρώτο βραβείο της βραδιάς ήταν και το πιο ωραίο. Ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και ο Γιώργος Καρναβάς είδαν την εταιρία παραγωγής τους, την Heretic, να βραβεύεται με το Eurimages Co-Production Award και παραλάβανε το βραβείο από τα χέρια της Εμα Σουάρεζ, πρωταγωνίστριας του «Sumendia», της συμπαραγωγής που μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της στη Νίσυρο.

EFA 2018

«Είναι υπέροχο που παραλαμβάνουμε αυτό το βραβείο από τα χέρια σου, Εμα. Ευχαριστούμε την Ακαδημία γι’ αυτήν την έκπληξη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε πάνω σε αυτή τη σκηνή μπροστά σε όλους εσάς, τους ανθρώπους που κάνετε ταινίες και υπήρξατε έμπνευση για εμάς. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι μοιραζόμαστε αυτό το βραβείο. Το να μοιράζεσαι είναι μία από τις μεγαλύτερες αξίες στη ζωή και μας κάνει να σκεφτόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε χρήσιμοι και ολοκληρωμένοι. Γι’ αυτό και θέλουμε ν’ αφιερώσουμε αυτό το βραβείο στους άλλους, σε όλους εκείνους που δουλέψαμε μαζί όλο αυτό τον καιρό (συμπαραγωγούς, χρηματοδότες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συνεργεία και τους συνεργάτες μας στη Heretic) και οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μας σε καλές και κακές εποχές».

Δείτε εδώ τον ευχαριστήριο λόγο του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη και του Γιώργου Καρναβά:


To φλαμένκο της Κάρμεν Μάουρα

Η μεγάλη Ισπανίδα ηθοποιός τιμήθηκε στη χώρα της, ευχαρίστησε σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά) και ξεσήκωσε την αίθουσα με τη σαρωτική της προσωπικότητα. Σε ένα μικρό βίντεο θυμήθηκαν όλοι τους ρόλους που έχει ερμηνεύσει - από τις πρώτες ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ μέχρι και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

EFA Carmen Maura

«Σε όλες τις νεαρές ηθοποιούς που ξεκινούν την καριέρα τους, θα ήθελα να πω: μην νοιάζεστε για το σώμα σας. Για να είσαι ηθοποιός, δεν χρειάζεται να είσαι απαραίτητα όμορφη. Μπορείς να είσαι κανονική. Το πιο σημαντικό είναι να πιστεύεις σε αυτό που παίζεις».


(απλά) Ο Ρέιφ Φάινς

Σχεδόν όλοι οι βραβευμένοι μίλησαν για την Ευρώπη, για την άνοδο του φασισμού, για τη σημασία της ενότητας, της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας. Κανείς δεν τα είπε καλύτερα από τον Ρέιφ Φάινς που τον έφερε στη σκηνή η Βικτόρια Αμπρίλ λέγοντας: «Θυμάμαι να βλέπω τον "Αγγλο Ασθενή" στο σινεμά και να κλαίω και να κλαίω, γιατί είχα ερωτευτεί. Μπορεί να είναι επικίνδυνος, ενδιαφέρων, αστείος, αλλά αυτό που βλέπω πάντα πρώτο πάνω του είναι η αγάπη...».

Ανεβαίνοντας στη σκηνή ο Ρέιφ Φάινς δήλωσε ότι μπορεί να είναι και Αγγλος και Ευρωπαίος και θύμισε σε όλους τι σημαίνει σπουδαίος καλλιτέχνης με θέση, άποψη και εμπνευστική παρουσία. «Αναρωτιόμουν τι σημαίνει να νιώθεις Ευρωπαίος. Είναι το αίσθημα του ότι ανήκεις κάπου, της κοινής ιστορίας, των κοινών πληγών; Στην Αγγλία αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο ο θόρυβος του διχασμού. Αλλά με τις ταινίες μπορούμε να γιορτάσουμε τις διαφορές και την κοινή μας ανθρωπιά.»

Απλά ακούστε τον...


ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2018 - ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
+ ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ
:

Cold War 607

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 2018: Ψυχρός Πόλεμος του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)


EFA Armando

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 2018: O Θάνατος του Στάλιν του Αρμάντο Ιανούτσι


ΕΦΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 2018: Πάβελ Παβλικόφσκι για τον «Ψυχρό Πόλεμο» (Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)


Cold War 607

ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 2018: Τζοάνα Κούλιγκ για τον «Ψυχρό Πόλεμο» (Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)


Dogman Efa2018

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 2018: Μαρτσέλο Φόντε για το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε (Ιταλία, Γαλλία)


EFA 2018

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ 2017: Πάβελ Παβλικόφσκι για τον «Ψυχρό Πόλεμο» (Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)


Dont EFa2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ - ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI: Λούκας Ντοντ για το «Girl»


EFA 2018 Animation

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ: Another Day of LIve των Ραούλ ντε λα Φουέντε, Ντέιμιαν Νένοφ


EFA 2018

ΒΡΑΒΕΙΟ EURIMAGES CO-PRODUCTION AWARD **Heretic (Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και Γιώργος Καρναβάς, Ελλάδα)



Bergman A Year in the Life

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Bergman - A Year in the Life της Τζέιν Μάγκνουσον

Call me by your name 607

PEOPLE'S CHOICE AWARD 2018: Να με Φωνάζεις Με Τ' Ονομά Σου του Λούκα Γκουαντανίνο

Gli Anni 607

EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ: The Years της Σάρα Φγκάιερ

utoya

CARLO DI PALMA - ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Μάρτιν Οτερμπεκ για το «U-July 22» του Ερικ Πόπε (Νορβηγία)

Cold War 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΜΟΝΤΕΡ: Γιαροσλάβ Καμίνσκι για τον «Ψυχρό Πόλεμο» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)

3 Days in Quiberon 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ: Κριστόφ Μ. Κάιζερ & Τζουλίαν Μάας για το «3 Days in Quiberon» της Εμιλι Ατέφ (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία)

LETO 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Αντρέι Πονκράτοφ για το «Leto» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ (Ρωσία, Γαλλία)

Dogman 607 3

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Μάσιμο Καντίνι Παρίνι για το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε (Ιταλία, Γαλλία)

dogman 607

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΚ-ΑΠ: Ντάλια Κόλι, Λορέντζο Ταμπουρίνι & Ντανιέλα Ταρτάρι για το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε (Ιταλία, Γαλλία)

The Captain 607

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΗΧΟΥ: Αντρέ Μπεντότσι-Αλβες και Μάρτιν Στέγιερ για το «The Captain» του Ρόμπερτ Σβέντκε (Γερμανία)


Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που θα δουν ζωντανά την τελετή από την COSMOTE TV στις 20.30 στο COSMOTE CINEMA 2HD σε ζωντανό σχολιασμό από τη Χριστίνα Μπίθα. Η τελετή απονομής θα μεταδοθεί ξανά, υποτιτλισμένη, την Δευτέρα 17/12 στις 16.45 στο COSMOTE CINEMA 2HD, ενώ θα είναι διαθέσιμη και μέσα από τις υπηρεσίες COSMOTE TV PLUS και COSMOTE REPLAY TV.