Φεστιβάλ / Βραβεία

70ό Φεστιβάλ Βενετίας: το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

στα 10

Στην επετειασκή, 70ή χρονιά της, η Μόστρα της Βενετίας επιλέγει να διαγωνιστούν 20 ταινίες – ανάμεσά τους και μια ελληνική – με κατεύθυνση το «τόπο στον σκηνοθέτη»!

70ό Φεστιβάλ Βενετίας: το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Η Σκάρλετ Γιόχανσον στο Under the Skin του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα το έκανε σαφές από την πρώτη χρονιά που (ξανά)ανέλαβε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Βενετίας: αναζητά σκηνοθέτες με έντονη προσωπική ματιά, φιλμογραφίες που κάνουν τη διαφορά κι όχι επώνυμους συντελεστές και γκλαμ. Ετσι, στη φετινή επιλογή του Διαγωνιστικού Τμήματος, οι 20 τίτλοι που έχουν επιλεγεί - ανάμεσά τους και το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά - μοιάζουν να συνοψίζουν ακριβώς αυτή την κινηματογραφική κατεύθυνση, παρότι οι παλαιοί, γνώριμοι δημιουργοί είναι περισσότεροι από τους πρωτοεμφανιζόμενους. Με κορωνίδες το «Zero Theorem» του Τέρι Γκίλιαμ, τη «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς, το «Τζο» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, το «Under the Skin» του Τζόναθαν Γκλέιζερ, το καινούριο ντοκιμαντέρ του Ερολ Μόρις και το τελευταίο animation του Μιγιαζάκι, το επετειακό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Βενετίας μοιάζει να προετοιμάζει τους καλεσμένους του για αγνό σινεμά. Κι αν αστράψει και κανένα φλας, τόσο το καλύτερο! Το φετινό Φεστιβάλ Βενετίας θα γίνει από τις 28 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου στο Λίντο.

Αναλυτικά το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Βενετίας

Es-Stouh του Μερζάκ Αλουάς (Αλγερία, Γαλλία)

O Γαλλο-Αλγερινός σκηνοθέτης του «Chouchou», που με την πιο πρόσφατη ταινία του, το «The Repentant», βραβεύτηκε στις Κάννες, φέρνει στη Βενετία το τελευταίο του πόνημα, γυρισμένο στην Αλγερία.

L’ Intrepido του Τζιάνι Αμέλιο (Ιταλία)

intre

Από τους βετεράνους του ιταλικού σινεμά, ο σκηνοθέτης του «Lamerica» έχει φέρει 4 ακόμα ταινίες στη Βενετία, έχει κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι για το «Cosi Ridevano» το 1998 - τελευταία φορά που κέρδισε Ιταλός το βραβείο - και το τιμητικό βραβείο Pietro Bianchi. Σ' αυτήν εδώ την ταινία, μπορεί κανείς από τώρα να ποντάρει στον πρωταγωνιστή του, Αντόνιο Αλμπανέζε.

Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά (Ελλάδα)

avra

Πέντε χρόνια μετά το «Without», Αβρανάς επιστρέφει με την ιστορία μιας πτώσης. Ενός εντεκάχρονου κοριτσιού που την ημέρα των γενεθλίων της θα πηδήξει από το μπαλκόνι στο κενό χαμογελώντας. Και μιας οικογένειας που προσπαθεί επίμονα να πείσει τις αστυνομικές αρχές πως ο θάνατος του κοριτσιού ήταν ένα ατύχημα. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά εδώ.

Tracks του Τζον Κάραν (Μεγ. Βρετανία, Αυστραλία)

O σκηνοθέτης του «The Painted Veil» φέρνει μαζί μπροστά στην κάμερα τη Μία Γουασικόφσκα και τον Ανταμ Ντράιβερ που γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε ως Ανταμ στο «Girls» της Λίνα Ντάναμ. Η υπόθεση ακούγεται ακόμα πιο υπέροχα αλλόκοτη: μια κοπέλα ξεκινά μια πεζοπορία 1.700 μιλίων στην έρημο της Δυτικής Αυστραλίας, παρέα με τις 4 καμήλες της κι ένα πιστό σκυλί.

Via Castellana Bandiera της Εμα Ντάντε (Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία)

Γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου στην Ιταλία, η Εμα Ντάντε διασκευάζει σε σενάριο το μυθιστόρημα που έχει γράψει η ίδια, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, δίπλα στις Αλμπα Ρορβάχερ και Ελένα Κότα. Η ιστορία έχει ως αφορμή ένα μικρό, στενό δρομάκι του Παλέρμο, όπου δυο αυτοκίνητα δε χωράνε να περάσουν ταυτόχρονα. Μόνο που έρχεται μια στιγμή, που ούτε η ηλικιωμένη Σαμίρα, ούτε η μικρούλα Ρόζα θα δεχτούν να πατήσουν το φρένο.

Tom à la Ferme του Ξαβιέ Ντολάν (Καναδάς, Γαλλία)

tom

Τέταρτη μεγάλου μήκους για τον δαιμόνιο 24χρονο Καναδό (μετά τα «J' ai tue ma mere», «Heartbeats» και «Laurence Anyways», βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργου του Μισέλ Μαρκ Μπουσάρντ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τομ, ενός άντρα που, μετά το θάνατο του εραστή του θα επισκεφθεί την οικογένεια του τελευταίου για να ανακαλύψει πως η μητέρα του δεν γνώριζε την ύπαρξη του Τομ ούτε είχε ιδέα για τη σεξουαλική ταυτότητα του γιου της και θα αναγκαστεί, μετά από πιέσεις του αδερφού του νεκρού εραστή του, να μην αποκαλύψει την αλήθεια. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος, φυσικά! Διαβάστε περισσότερα για το «Tom à la Ferme» και τον Ξαβιέ Ντολάν εδώ.

Child of God του Τζέιμς Φράνκο (Η.Π.Α.)

Μεταξύ «Μάγου του Οζ» και «Interior, Leather Bar», ο Τζέιμς Φράνκο γυρίζει ταινίες αβέρτα, με ελάχιστα χρήματα και... λίγη βοήθεια απ' τους φίλους του! Αυτή εδώ, ωστόσο, έχει πιθανότητες να προκαλέσει το ενδιαφέρον: η ταινία βασίζεται στο τρίτο μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι, που εκδόθηκε το 1973 (κι αποτελείται ολόκληρο από αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο) και παρακολουθεί έναν ερημίτη με βίαιες τάσεις που απομονώνεται σε μια σπηλιά στο Τενεσί. Πρωταγωνιστούν ο Φράνκο, ο Τιμ Μπλέικ Νέλσον κι ο Τζιμ Πάρακ.

Philomena του Στίβεν Φρίαρς (Μεγ. Βρετανία)

philo

Τραγικωμωδία, βασισμένη στο βιβλίο του Μάρτιν Σίξσμιθ, «The Lost Child of Philomena LeeL A Mother, Her Son and a 50 Year Search», βασισμένο στην πραγματική ιστορία μιας γυναίκας από την Ιρλανδία που αναζητά το νόθο γιο της, τον οποίο είχε δώσει για υιοθεσία σε μια οικογένεια στην Αμερική. Το βιβλίο καταπιάνεται με τα αγαπημένα θέματα του Στίβεν Φρίαρς, την αθωότητα και τη διαφθορά, την οικογένεια και τη μοναξιά, την αλήθεια και το ψέμα. Το καστ φαντάζει μαγικό, με πρωταγωνιστές την Τζούντι Ντεντς και τον Στιβ Κούγκαν. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τη «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς εδώ.

La Jalousie του Φιλίπ Γκαρέλ (Γαλλία)

jal

Μόλις πριν δυο χρόνια ο Φιλίπ Γκαρέλ αναστάτωσε το Φεστιβάλ Βενετίας με τη γυμνή Μόνικα Μπελούτσι και το «Un Ete Brulant», φέτος επιστρέφει με μια ακόμα καυτή ιστορία, βάζοντας για πρωταγωνιστές και πάλι το γιο του, Λουί Γκαρέλ και την Ανά Μουγκλαλίς.

The Zero Theorem του Τέρι Γκίλιαμ (Μεγ. Βρετανία, Η.Π.Α.)

zero

Επιτέλους, ο Τέρι Γκίλιαμ έχει νέα ταινία, μοιάζει συναρπαστικά αλλόκοτη και παίζει το τέλειο καστ: Κριστόφ Βαλτς, Ματ Ντέιμον, Μελανί Τιερί, Ντέιβιντ Θιούλις, Λούκας Χέτζες, Μπεν Γουίσο, Τίλντα Σουίντον. Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση και δείτε τις πρώτες φωτογραφίες και το τρέιλερ από το «The Zero Theorem» του Τέρι Γκίλιαμ εδώ.

Ana Arabia του Αμος Γκιτάι (Ισραήλ, Γαλλία)

Για έβδομη φορά ο Αμος Γκιτάι θα λανσάρει ταινία του στο Φεστιβάλ Βενετίας, η τελευταία για τον περίοπτο Ισραηλινό σκηνοθέτη ήταν το «Promised Land» του 2004.

Under the Skin του Τζόναθαν Γκλέιζερ (Μεγ. Βρετανία, Η.Π.Α.)

under

Είμαι περίεργη μελαχρινή εξωγήινη... Το νέο φιλμ του σκηνοθέτη του «Sexy Beast» και του «Birth» θέλει τη Σκάρλετ Γιόχανσον να δίνει μορφή σ' ένα εξωγήινο πλάσμα που φτάνει στη Γη ως γυναίκα προκειμένου να προμηθεύσει τη φυλή της με ανυποψίαστα θύματα που στη συνέχεια τα ακρωτηριάζουν και τα παχαίνουν τόσο ώστε να μετατραπούν σε ανθρώπινο κρέας έτοιμο για βορρά! Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Under the Skin» εδώ.

Joe του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν (Η.Π.Α.)

joe

Πριν προλάβεις να πεις «Prince Avalanche», ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν έχει έτοιμη και την επόμενη ταινία του, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Λάρι Μπράουν, ένα δράμα στην καρδιά του αγαπημένου του Τέξας: ένας πρώην κατάδικος (Νίκολας Κέιτζ) προσπαθεί ν'απομακρυνθεί από το σκοτεινό παρελθόν του. Οταν ένα 15χρονο αγόρι του ζητήσει δουλειά και προστασία, ο Τζο θα βρει την ευκαιρία να γίνει ο ήρωας κάποιου. Με τον Τάι Σέρινταν του «Δέντρου της Ζωής» και του «Mud» να υποδύεται το αγόρι, αυτή είναι ίσως η ταινία που θα μας ξαναθυμίσει ότι ο Νίκολας Κέιτζ έχει, όταν θέλει, σπουδαίο ταλέντο.

Die Frau des Polizisten του Φίλιπ Γκρένινγκ (Γερμανία)

Νέα ταινία, μυθοπλασίας αυτή τη φορά, από τον Γερμανό σκηνοθέτη που το 2005 κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ με το «Into Great Silence» το 2005.

Parkland του Πίτερ Λάντσμαν (Η.Π.Α.)

Σκηνοθετικό ντεμπούτο του πρώην δημοσιογράφου των New York Times, αφηγείται με το δικό του τρόπο τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο του Ντάλας, το Parkland, τη μέρα που πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Τζον Φ. Κένεντι. Πρωταγωνιστεί ο Ζακ Εφρον.

Kaze Tachinu (The Wind Rises) του Χαγιάο Μιγιαζάκι (Ιαπωνία)

miya

Ο καλύτερος animator της εποχής μας είναι σα να μας κάνει δώρο με την κάθε του ταινία! Αυτή τη φορά, ο Μιγιαζάκι εμπνέεται από την πραγματική ιστορία του Τζίρο Χορικόσι, ενός μηχανικού που σχεδίαζε αεροπλάνα για την πολεμική αεροπορία στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. Δείτε και διαβάστε περισσότερα για το «The Wind Rises» εδώ.

The Unknown Known: The Life and Times of Donald Rumsfeld του Ερολ Μόρις (Η.Π.Α.)

rum

Ο τέως Υπουργός Αμυνας της Αμερικής, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μιλά για την καριέρα του στη Γουόσινγκτον, από την εποχή που ήταν μέλος του Κονγκρέσου στις αρχές του '60 μέχρι το σχεδιασμό της επίθεσης στο Ιράκ το 2003. Οχι τόσο απλά, ελπίζουμε, γιατί αυτήν την ταινία υπογράφει ο βραβευμένος με Οσκαρ, πιο φιλοσοφημένος, συναρπαστικός και απρόβλεπτος ντοκιμαντερίστας του σύγχρονου σινεμά.

Night Moves της Κέλι Ράιχαρντ (Η.Π.Α.)

Η σκηνοθέτης του φεστιβαλικού darling «Wendy and Lucy» καταπιάνεται με την ιστορία τριών περιβαλλοντικών ακτιβιστών που σχεδιάζουν ν' ανατινάξουν ένα φράγμα. Πρωταγωνιστούν η Ντακότα Φάνινγκ, η Αλια Σόκατ και ο Τζέσι Αϊζενμπεργκ.

Sacro Gra του Τζιανφράνκο Ρόσι (Ιταλία)

Επισκέπτεται ξανά τη Βενετία ο Ιταλός ντοκιμαντερίστας που βραβεύτηκε το 2010 στο ίδιο Φεστιβάλ με το βραβείο της FIPRESCI για το «El Sicario, Room 164».

Jiaoyou (Stray Dogs) του Τσάι Μινγκ-Λιανγκ (Κίνα, Γαλλία)

Νέα ταινία από τον Μαλαισιανό σκηνοθέτη («Η Τρύπα», «What Time Is it Over There?»),που τα τελευταία χρόνια επιδίδεται περισσότερο στις μικρού μήκους - αυτή ωστόσο είναι 138 λεπτά! Βραβευμένος ήδη τόσο στις Κάννες και στο Βερολίνο, όσο και στη Βενετία και με φανατικούς θαυμαστές στην κινηματογραφική κοινότητα, τίποτα δε μας λέει ότι ο Τσάι Μινγκ-Λιανγκ δεν έρχεται για να κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι.

Εκτός Συναγωνισμού θα προβληθεί επίσης, όπως ανακοίνωσε το Φεστιβάλ, το «Moebius», η νέα ταινία του Κιμ Κι-Ντουκ (διαβάστε περισσότερα) που τιμήθηκε πέρσι με το Χρυσό Λιοντάρι για το «Pieta».

Τέλος, σε αντιστοιχεία με το 3D «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν που θ' ανοίξει το Φεστιβάλ, η ταινία λήξης θα είναι επίσης τρισδιάστατη, το «Amazonia» του Τιερί Ραγκομπέρ, που παρακολουθεί την πορεία μιας μαϊμούς προς την ελευθερία, στο δάσος του Αμαζονίου.

Διαβάστε περισσότερα: