Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Μπερτολούτσι Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής της Βενετίας

στα 10

Το 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ανακοίνωσε τον Πρόεδρό του. Και δεν είναι άλλος από τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι!

Ο Μπερτολούτσι Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής της Βενετίας

Ο 73χρονος, δύο φορές οσκαρικός (σενάριο και σκηνοθεσία για τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα») απίστευτα δραστήριος ακόμα, Ιταλός σκηνοθέτης μοιάζει να ζει τα πιο έντονα καλλιτεχνικά του χρόνια. Τουλάχιστον σε επίπεδο αναγνώρισης: ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της πρόσφατης απονομή των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, guest καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του AFI, και ο αποδέκτης του πρώτου τιμητικού Χρυσού Φοίνικα των Καννών.

Τώρα τον επιλέγει η Βενετία ως Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του 70ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της που θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

Είναι ειρωνικό: ο Μπερτολούτσι, στις 6 δεκαετίες της καριέρας του, δεν έχει κατέβει ποτέ με ταινία του στο διαγωνιστικό τμήμα της Βενετίας, αλλά έχει παραλάβει το τιμητικό Χρυσό Λιοντάρι (το 2007), ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα επισκέφτηκε ξανά το Λίντο για να παραδώσει το αντίστοιχο βραβείο στον Μάρκο Μπελόκιο.

Εχει όμως υπάρξει ξανά Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ: το 1983, όταν το Χρυσό Λιοντάρι είχε κερδίσει ο Ζαν Λικ Γκοντάρ με το «Ονομα: Κάρμεν».

Ο Μπερτολούτσι «αποδέχτηκε την πρόταση με χαρά, καθώς θα του δώσει την ευκαιρία να δει τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές δουλειές του πλανήτη μέσα σε λίγες μέρες».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, δήλωσε ότι το φεστιβάλ επέλεξε τον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη για τη θέση του Προέδρου καθώς «είναι βέβαιο ότι θα δει τις ταινίες με την ίδια αέναα περίεργη ματιά που δείχνει και στο έργο του, αλλά και στην συνεχώς εξελισσόμενη γλώσσα του κινηματογράφου - θα ανακαλύψει ζωντάνια και ομορφιά και θα μας την υποδείξει».

Να θυμίσουμε ότι ο Μπερτολούτσι διαδέχεται τον Μάικλ Μαν που πέρσι είχε προκαλέσει ένα μικρό σκάνδαλο στην ψηφοφορία της επιτροπής: ήθελε το «The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον να φύγει με περισσότερα βραβεία από όσα επέτρεπε το καταστατικό του Φεστιβάλ (και τελικά συμβιβάστηκε στο να δώσει αυτό της Σκηνοθεσίας και να μοιραστούν οι ηθοποιοί το Ανδρικής Ερμηνείας).

Για αυτό και φέτος το Φεστιβάλ αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό του και να προσθέσει ένα ακόμα βραβείο για να αποφύγει μελλοντικά παρόμοια προβλήματα: το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής εγκαινιάζεται λοιπόν αυτό το καλοκαίρι, στην 70η, επετειακή, έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Από όσο γνωρίζουμε το διαγωνιστικό τμήμα φέτος θα συμπεριλαμβάνει 20 ταινίες (κι όχι 23 όπως πέρσι) από όλο τον κόσμο.

Ο,τι νεότερο θα σας το μεταφέρουμε άμεσα!