Buzz

Ο Στίβεν Φρίαρς και το «Χαμένο Παιδί της Φιλομένα Λι»

στα 10

Χωρίς να πάρει ανάσα συνεχίζει με νέα ταινία ο Στίβεν Φρίαρς, με ιδανικούς πρωταγωνιστές και μια τραγικωμική οικογενειακή ιστορία βασισμένη στην πραγματικότητα.

Ο Στίβεν Φρίαρς και το «Χαμένο Παιδί της Φιλομένα Λι»

Παρότι έχει πατήσει τα 70, ο Στίβεν Φρίαρς, ευτυχώς για μας, μοιάζει να βρίσκεται σε παραγωγικό οίστρο: μετά το «Lay the Favorite» που παρουσίασε στο φετινό φεστιβάλ του Σάντανς κι έχοντας γυρίσει, την άνοιξη, το «Muhammad Ali’s Greatest Fight», ετοιμάζεται ήδη να ξεκινήσει, μέσα στον Οκτώβριο, τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, που, τόσο από ιστορία όσο και από καστ, έχει τις προϋποθέσεις αριστουργήματος.

Διαβάστε ακόμη: Σιωπή! Η Τζούντι Ντεντς μιλάει στο Flix!

Το νέο σενάριο του Στίβεν Φρίαρς είναι μια τραγικωμωδία, βασισμένη στο βιβλίο του Μάρτιν Σίξσμιθ, «The Lost Child of Philomena LeeL A Mother, Her Son and a 50 Year Search», το οποίο με τη σειρά του στηρίζεται στην πραγματική ιστορία μιας γυναίκας από την Ιρλανδία που αναζητά το νόθο γιο της, τον οποίο είχε δώσει για υιοθεσία σε μια οικογένεια στην Αμερική. Το βιβλίο καταπιάνεται με τα αγαπημένα θέματα του Στίβεν Φρίαρς, την αθωότητα και τη διαφθορά, την οικογένεια και τη μοναξιά, την αλήθεια και το ψέμα.

Η ιστορία του βιβλίου περιγράφεται ως εξής: Στην Ιρλανδία του 1952, έφηβη ακόμα, η Φιλομένα Λι έμεινε έγκυος. Η οικογένειά της την έστειλε στο Μοναστήρι του Ρόσκρι, στο Λίμερικ, για να την προσέχουν ως «έκπτωτη γυναίκα», ενώ στα τρία του χρόνια, ο γιος της «πουλήθηκε» σε μια παρένθετη οικογένεια στην Αμερική. Εξαναγκασμένη να υπογράψει ότι «ποτέ δε θ’ αναζητήσει να μάθει» τι έκανε η εκκλησία με το παιδί της, δεν το ξαναείδε ποτέ. Πέρασε τα επόμενα πενήντα χρόνια ψάχνοντας το γιο της, χωρίς να ξέρει ότι κι εκείνος πέρασε τη ζωή του προσπαθώντας να τη βρει. Ο γιος της Φιλομένα, έχοντας πια το όνομα Μάικλ Χες, μεγάλωσε κι έγινε πρώτα κορυφαίος δικηγόρος κι έπειτα Ρεπουμπλικάνος πολιτικός στην πρώτη κυβέρνηση Μπους. Ηταν όμως ομοφυλόφιλος και η Γουόσινγκτον του 1980 δεν προσφερόταν για το outing του. Δε χρειάστηκε απλώς να κρύψει τη σεξουαλική του κατεύθυνση, αλλά, τελικά, και το γεγονός ότι προσβλήθηκε από τον ιό του Aids. Χωρίς να του απομένει πολύς χρόνος ζωής, επέστρεψε στην Ιρλανδία και στο μοναστήρι όπου γεννήθηκε και παρακάλεσε τις μοναχές να του αποκαλύψουν ποια ήταν η μητέρα του, για να μπορέσει να τη δει πριν πεθάνει. Εκείνες αρνήθηκαν. Το Χαμένο Παιδί της Φιλομένα Λι είναι η ιστορία μιας μητέρας κι ενός γιου, οι ζωές των οποίων καταστράφηκαν από την έκρηξη υποκρισίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και τα μυστικά που αναγκάστηκαν να κρατήσουν κρυφά.

Κι αν διαβάζοντας την περιγραφή της ιστορίας, εύχεται κανείς ο Στίβεν Φρίαρς να συνεργαστεί με δυο έξοχους ηθοποιούς που θα φανούν αντάξιοι των ηρώων τους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: το ρόλο της Φιλομένα θα ενσαρκώσει η Τζούντι Ντεντς – εγγύηση λεπτότητας και ερμηνευτικού βάθους – και το ρόλο του Μάικλ Χες θ’ αναλάβει ο Στιβ Κούγκαν, επιτέλους σε μια πρωταγωνιστική, δραματική ερμηνεία που θ’ αναδείξει το πολύπλευρο ταλέντο του!

Εδώ η γνώμη του Flix για το «Philomena»

Update Ιούλιος 2013: Τα γυρίσματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και στο gallery, μπορείτε να δείτε την πρώτη φωτογραφία από την ταινία.