TV & STREAMING

Σε αυτό το «Hawaii Five-0», εσύ αποφασίζεις

στα 10

Στη δημοφιλή αστυνομική σειρά του CBS, οι θεατές αποφάσισαν ποιος είναι ο δολοφόνος.

Σε αυτό το «Hawaii Five-0», εσύ αποφασίζεις

Στο επεισόδιο «Kapu» («Forbidden») αυτής της εβδομάδας, η πλοκή αφορά ένας καθηγητή πανεπιστημίου που βρίσκεται νεκρός μέσα σε οξύ, και η ομάδα προσπαθεί να εντοπίσει το δολοφόνο. Ως τώρα ακούγεται περαιτέρω αναφοράς: Ένα τυπικό επεισόδιο μιας τυπικά διασκεδαστικής σειράς. Μόνο που στη διάρκεια του επεισοδίου τον ένοχο δεν αποφάσιζε ο σεναριογράφος αλλά οι θεατές.

Οι βασικοί ύποπτοι ήταν τρεις: Ένας βοηθός του καθηγητή, ένας φοιτητής του, και το αφεντικό του. Το επεισόδιο αφιέρωνε ουσιαστικά ένα act στον καθένα από τους υπόπτους, αφιερώνοντάς του περίπου γύρω στα 2-3 λεπτά χρόνου, παρουσίαζε ευκρινώς το κίνητρό του, κι ύστερα η ομάδα προχωρούσε παρακάτω στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στη διάρκεια του τελευταίου διαφημιστικού διαλείμματος, καταμετρήθηκαν οι ψήφοι (από twitter με χρήση του σχετικού hashtag κι από το site του δικτύου) και προβλήθηκε το φινάλε που αντιστοιχούσε στον επιλεγμένο ένοχο του κοινού.


(Μάλιστα, η Δυτική κι η Ανατολική ακτή ψήφισαν διαφορετικά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δύο διαφορετικές εκδοχές του επεισοδίου.)

Οι άνθρωποι του CBS μιλούν για την έναρξη μιας διαδικασίας συνεχούς πειραματισμού με τις δυνατότητες διαδραστικής τηλεόρασης που προσφέρει το ίντερνετ, όμως στην πραγματικότητα το πιο διασκεδαστικό πράγμα κατά την παρακολούθηση του επεισοδίου ήταν το πόσο κακοφτιαγμένο ήταν το gimmick.

Τα τρία διαφορετικά φινάλε ήταν παν ομοιότυπα, με μόνη διαφορά το ποιος ήταν ο ένοχος. Υπήρχε μια σκηνή αποκάλυψης (καδραρισμένη με τον ίδιο τρόπο), ένα κοντινό πλάνο του Ντάνι όπου εξηγούσε τάχιστα στους θεατές τι συνέβη, και μια σκηνή δράσης όπου η ομάδα συλλαμβάνει το δολοφόνο, γυρισμένη με ακριβώς ίδιες γωνίες και ακριβώς ίδιους διαλόγους.

episode

Επιπλέον, είναι ακριβώς η ύπαρξη του ίντερνετ που καθιστά ένα τέτοιο πείραμα κάπως αφελές: Ποια η αξία του να συμβεί κάτι τέτοιο όταν ξέρεις πως μπορείς άμεσα να μπεις στο cbs.com και να δεις κατευθείαν όλα τα φινάλε; Το ότι είναι πανομοιότυπα μικραίνει ακόμα περισσότερο την αξία του εγχειρήματος. Δεν έχεις καν την ευχαρίστηση πως επηρέασες το παραμικρό. Πρόκειται για την ελάχιστη δυνατή δημιουργική ενέργεια που θα μπορούσε κανείς να διαθέσει για ένα τέτοιο πείραμα.

Το αποτέλεσμα από εμπορικής σκοπιάς ήταν επίσης ασαφές πόσο πέτυχε ή όχι- αναλυτές μιλάνε για κάτι λιγότερο από 9,000 ψήφους στο twitter (τρομερά μικρός αριθμός για μια σειρά που βλέπουν περί τα 10 εκατομμύρια κάθε βδομάδα), το CBS λέει πως ήταν περισσότερο κοντά στις 100,000. Σε κάθε περίπτωση μικρή σημασία έχει. Αν είναι να κάνεις κάτι τέτοιο, κάντο διασκεδαστικό!

suspects

Περιπτώσεις διαδραστικής αφήγησης έχουν υπάρξει πολλές στο παρελθόν- το περίεργο είναι που το CBS νομίζει στην προκειμένη περίπτωση πως ανακάλυψε τον τροχό. Από περιπτώσεις όπως το «Final Destination 3» που στην DVD εκδοχή του διάλεγες τη μοίρα των χαρακτήρων μέχρι παλιά κόμικς Ντίσνεϊ όπου οδηγίες σε έστελναν σε αντίστοιχη σελίδα για να συνεχίσεις, αναλόγως τι πίστευες πως θα έκαναν οι ήρωες στην κάθε δυσκολία. Και, φυσικά, δίχως να ξεχνάμε το κλασικό «Εσύ Αποφασίζεις» της Ελληνικής τηλεόρασης με παρουσιαστή τον Γιάννη Βούρο.

Το πρόβλημα με το gimmick του «Hawaii Five-0» (μιας σειράς που δεν είναι κάτι αρκετά αξιοσημείωτο για να σχολιάζεται με συχνότητα, αλλά είναι σταθερά ικανή σε αυτό που κάνει, και ξέρεις πως θα περάσεις καλά με ένα τυχαίο επεισόδιό της) δεν είναι ότι του έλειπε. Είναι το πόσο κωμικά ανέμνπνευστο κατάφερε να είναι στην εκτέλεσή του. Φέρτε μας τον Γιάννη Βούρο!

vouros

Περισσότερη «καλή» τηλεόραση εδώ.