Φεστιβάλ / Βραβεία

3 ταινίες. 25 πόλεις. 1 βραβείο. Η Ελλάδα συμμετέχει... νεανικά, στο Young Audience Award

στα 10

Για πρώτη φορά οι νεαροί Ελληνες θεατές θα συμμετάσχουν στην ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού, σε μια πρωτοβουλία της ΕΑΚ και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Flix Team
3 ταινίες. 25 πόλεις. 1 βραβείο. Η Ελλάδα συμμετέχει... νεανικά, στο Young Audience Award

Οι θεατές μικρών ηλικιών είναι, στην πραγματικότητα, εκείνοι που στηρίζουν την κινηματογραφική βιομηχανία της κάθε χώρας και κάθε αφορμή και ιδέα που τους φέρνει πιο κοντά στις ταινίες είναι και μια επιτυχημένη κίνηση εξασφάλισης του μέλλοντος του σινεμά. Σ' αυτή τη λογική, φέτος για πρώτη φορά, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στηρίζουν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού (Young Audience Award) που θα απονεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Ημέρας Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day).

Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μέλος του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Ακαδημιών (Film Academy Network of Europe), φέρνει στην Ελλάδα αυτή τη νεανική πανευρωπαϊκή κινηματογραφική γιορτή, στην οποία θα συμμετάσχουν νέοι άνθρωποι ηλικίας 12 έως 14 ετών από 25 πόλεις της Ευρώπης (αριθμός ρεκόρ για φέτος), συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, το οποίο αφορά σε ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται σε νεανικά κοινά 12 έως 14 ετών, έχει ως απόλυτο πρωταγωνιστή τη νέα γενιά σινεφίλ της Ευρώπης. Ετσι, την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, οι νεαροί θεατές από τις 25 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα στις πόλεις τους τις προβολές των τριών υποψήφιων ταινιών και, κατόπιν, να αναδείξουν μέσα από ψηφοφορία το νικητή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των κριτικών επιτροπών κάθε πόλης θα ανακοινώσουν τα εθνικά τους αποτελέσματα μέσω βιντεοδιάσκεψης στην πόλη Ερφουρτ της Γερμανίας, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής. Η τελετή θα μεταδίδεται ζωντανά στο yaa.europeanfilmawards.eu, την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού.

Διαβάστε ακόμη: Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015: «Xenia» μονοκούκι

Στην Αθήνα, οι προβολές των τριών υποψήφιων ταινιών θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Μετά την ολοκλήρωση κάθε προβολής, οι νεαροί σινεφίλ θα συζητούν με μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πιο συγκεκριμένα με τους σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, Πέτρο Σεβαστίκογλου και Αλέξη Καρδαρά και τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο. Στη δράση, που θα διαρκέσει από τις 11 το πρωί της Κυριακής 3 Μαΐου ως τις 21.40, συμμετέχουν μαθητές ηλικίας 12 έως 14 ετών (συμμετοχές μέσω σχολείων, περιορισμένος αριθμός) και δεν είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού δίνει την ευκαιρία στους νέους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό γεγονός που συμβαίνει ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις του κόσμου, να εκφράσουν ως μέλη κριτικής επιτροπής τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτιμήσεις τους και να ανακαλύψουν μέσα από τις ταινίες, ιστορίες, ανθρώπους, κουλτούρες και κοινωνίες της Ευρώπης. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον κινηματογράφο και την ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού απονέμεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί επίσημη κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία που μετρούν ήδη 27 χρόνια ζωής. Πέρυσι, οι νεαροί θεατές είχαν απονείμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού στην ταινία «Regret!» του Ολλανδού σκηνοθέτη Ντέιβ Σραμ, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. To 2013 το Βραβείο απέσπασε η ταινία «Το Παιδί Ζιγκ Ζαγκ» του Βέλγου σκηνοθέτη Βίνσεντ Μπαλ, ενώ την ίδια χρονιά μάλιστα, ήταν υποψήφιος και ο Γάλλος δημιουργός Πατρίς Λεκόντ με την ταινία του «Μπουτίκ για αυτόχειρες». To 2012 το Βραβείο απονεμήθηκε στην πολυβραβευμένη ταινία «Το αγόρι με την καλιακούδα» / «Kauwboy» του Ολλανδού σκηνοθέτη Μπάουντεβαϊν Κόολε.

Διαβάστε ακόμη: Ευρωπαϊκά Βραβεία 2014, Ο αναμενόμενος θρίαμβος της «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι

Οι 3 φετινές υποψήφιες ταινίες κινούνται γύρω από θεματικές που απασχολούν τους νέους -και όχι μόνο- ανθρώπους παγκοσμίως, ιδωμένες μέσα από την ιδιαίτερη, τολμηρή ματιά τριών Ευρωπαίων σκηνοθετών και πραγματεύονται ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, οι διατροφικές διαταραχές, οι οικογενειακές σχέσεις, τα λεπτά ζητήματα ταυτότητας. Οι υποψήφιες ταινίες είναι οι εξής:

invisible boy 607

  • «The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile» του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες (Ιταλία) O 13χρονος Μικέλε ζει σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη της Ιταλίας. Κανείς δεν θα έλεγε ότι στο σχολείο είναι ο δημοφιλής, ο καλύτερος μαθητής ή ο πρώτος αθλητής. Κατά βάθος, όμως, ούτε και τον ίδιο τον νοιάζει. Θα του έφτανε μόνο να του έδινε λίγη σημασία η Στέλλα, το κορίτσι που του αρέσει. Oμως κάτι του λέει ότι εκείνη αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του. Μια μέρα, ωστόσο, η μονοτονία του Μικέλε διαταράσσεται από ένα ασύλληπτο γεγονός: ο Μικέλε κοιτάζεται στον καθρέφτη και ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Η πιο απίστευτη περιπέτεια της ζωής του μόλις ξεκίνησε. Πρωταγωνιστούν ο Λουντοβίκο Γκιραρντέλο και η Βαλέρια Γκολίνο.

my skinny sister 607

  • «My Skinny Sister» / «Min lilla syster» της Σάνα Λένκεν (Σουηδία- Γερμανία) Μπαίνοντας στο θαυμαστό κόσμο της εφηβείας, η Στέλλα ανακαλύπτει ότι η μεγαλύτερη αδελφή και πρότυπό της, Κάτια, αντιμετωπίζει σοβαρή διατροφική διαταραχή, την οποία κρατά κρυφή από τους άλλους. Η αρρώστεια της κοπέλας σύντομα κλονίζει την οικογένεια. Μια ιστορία για τη ζήλεια, την αγάπη και την προδοσία, αποτυπωμένη με ζεστασιά, αιχμηρότητα και χιούμορ. Η Σουηδή σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από προσωπικά της βιώματα, έχοντας αντιμετωπίσει και η ίδια προβλήματα ανορεξίας ως έφηβη, όπως η ηρωίδα του φιλμ.

you re ugly too 607

  • «You’re Ugly Too» του Μαρκ Νούναν (Ιρλανδία) Ο Γουιλ βγαίνει από τη φυλακή προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα της 11χρονης ανιψιάς του Στέισι, μετά τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας της. Ενώ οι δυο τους περιπλανιούνται στην ιρλανδική ύπαιθρο, προσπαθώντας να γίνουν οικογένεια, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από εμπόδια: Η Στέισι δεν γίνεται δεκτή στο νέο της σχολείο επειδή πρόσφατα παρουσίασε ναρκοληψία, ο Γουίλ βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στο να παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισής του, ενώ οι απόπειρές του να λειτουργήσει ως πατρική φιγούρα για την Στέισι είναι καταστροφικές... Κι ενώ το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο, πρέπει να βρουν ένα τρόπο να προχωρήσουν μαζί στη ζωή τους. Στο φιλμ πρωταγωνιστεί ο Εϊνταν Γκίλεν, ο Λίτλφινγκερ του «Game of Thrones».

Τις υποψήφιες ταινίες επέλεξε τριμελής διεθνής επιτροπή που αποτελούνταν από τους Περ Ερικσον (Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου), Μπεάτα Μαρτσινιάκ (New Horizons Association, Πολωνία) και Πάολα Τραβέρζι (Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου, Ιταλία).

Περισσότερες πληροφορίες:

young audience award poster 607