Φεστιβάλ / Βραβεία

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Τα Βραβεία

στα 10

Πριν από λίγη ώρα έριξε αυλαία το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με την τελετή απονομής των βραβείων του. Μεγάλος νικητής το «Kauwboy: Το Αγόρι με την Καλιακούδα» από την Ολλανδία. Διαβάστε αναλυτικά...

Flix Team
15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Τα Βραβεία

Εχοντας κερδίσει επάξια την αναγνώριση ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη από αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς της Ευρώπης, αλλά και την αγάπη χιλιάδων μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας έριξε πριν από λίγο την 15η αυλαία του.

Για μία βδομάδα, η Ηλεία πλημμύρισε από ένα πλούσιο κινηματογραφικό πρόγραμμα και πολλούς προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το διαγωνιστικό τμήμα περιλάμβανε 51 ταινίες (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation), που προέρχονται από 32 χώρες απ’ όλο τον κόσμο (Αργεντινή, Αίγυπτος, Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κορέα, Κροατία, Λετονία, Νορβηγία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία).

Κι απόψε το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας έδωσε τα βραβεία του.

Προτού όμως απονείμει τα βραβεία του τμήματος η Διεθνής Κριτική Επιτροπή διάβασε ανακοίνωσή της στην οποία υπογράμμισε «την επιρροή που ασκεί το Φεστιβάλ στα παιδιά και στους γονείς της τοπικής κοινωνίας» και για αυτό «τη σημασία και την αναγκαιότητα του».

Συχνά λέμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Είμαστε εμείς λοιπόν εκείνοι που πρέπει να εγγυηθούν για τις συνθήκες του μέλλοντός τους. Οι καλές ταινίες είναι το άριστο μέσον για τη διαμόρφωση των ικανοτήτων και της επικοινωνίας των παιδιών στον κόσμο που καλούνται να διαμορφώσουν ως ενήλικες.

Για τους παραπάνω λόγους, δεν αντιλαμβανόμαστε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να μη συνεχίσει την οικονομική στήριξη της διοργάνωσης. Αντίθετα, θα αναμέναμε να την ενισχύσει περαιτέρω και είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία και το φεστιβάλ θα βρουν τρόπο να πετύχουν ένα θετικότερο μέλλον.

Συμπαράσταση λοιπόν σ' ένα φεστιβάλ που χρειάζεται τώρα πιο πολύ από ποτέ τη στήριξη των θεσμών, από τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, Μπερντ Σάλιν (Γερμανία) αλλά κι από τα μέλη: Ροβένα Μαρίνζε Αλάγιαν (Ιστανμπούλ), Κάθι Λοΐζου (Μ. Βρετανία), Μαρτίνα Λάσακερ (Αυστρία), Αντώνης Παπαδόπουλος (Ελλάδα).

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τα βραβεία:

1Kauwboy: Το Αγόρι με την Καλιακούδα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους: «Kauwboy: Το Αγόρι με την Καλιακούδα» (Kauwboy) του Μπουτέβιν Κούλε (Ολλανδία) για την ευαίσθητη απεικόνιση του πώς η θλίψη επηρεάζει έναν πατέρα και έναν γιο, και μας δείχνει πώς φτάνουν τελικά στην αλληλοκατανόηση.

Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους: «Φιλοδοξία» (Ambitious) της Αϊνούρ Ασκάροφ (Ρωσία), για τη δύναμη της ταινίας, του πάθους ενός αγοριού για τον κινηματογράφο.

Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: «Το Παράθυρο» (The Window) της Καμίλ Μίλερ (Ελβετία ) για την πανέμορφη απεικόνιση της φιλίας των πολύ μικρών παιδιών και την άρτια καλλιτεχνική απόδοσή της.

Σκηνοθεσίας: Μπουντέβιν Κούλε για το «Kauwboy: Το Αγόρι με την Καλιακούδα», καθώς κατάφερε να μετατρέψει μια δύσκολη ιστορία σε κάτι απολύτως αυθεντικό και δυνατό.

Σεναρίου: Ρεμπέκα Τόμας για τα «Ηλεκτρικά Παιδιά» (Electrick Children, ΗΠΑ) για μια καλογραμμένη ιστορία που ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο για τον οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουμε ελάχιστα.

Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού: Ρικ Λενς για το «Kauwboy: Το Αγόρι με την Ααλιακούδα», για την ευαίσθητη ερμηνεία του που καλύπτει όλη τη γκάμα των συναισθημάτων.

3Ηλεκτρικά Παιδιά

Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού: Τζούλια Γκάρνερ για τα «Ηλεκτρικά Παιδιά», για την απαράμιλλη ικανότητά της να μας κάνει να πιστέψουμε τα απίστευτα.

Ειδική Μνεία: στο «Ψωμί» (Bread) του Κόρεϊ Σεβεντί ( Τουρκία), για τη ευφάνταστη παρουσίαση μιας οικουμενικής αλήθειας.

Ειδική Μνεία: στον πρωταγωνιστή Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ της ταινίας «Ο Θάνατος Ενός Υπερήρωα» (Death of a Superhero )του Ιαν ΦιτζΓκίμπον (Γερμανία-Ιρλανδία) αλλά και το υπόλοιπο καστ.

Βραβείο Ευρωπαϊκής Ενωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA): «Kauwboy: Το Αγόρι με την Καλιακούδα»

Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για παιδιά και νέους (CIFEJ): «Ηλεκτρικά Παιδιά»

Βραβείο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF:«Kauwboy: Το Αγόρι με την Καλιακούδα»

3

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Kids & Docs)

Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Τμήματος Ντοκιμαντέρ, Ροβήρος Μανθούλης και τα μέλη Δρ. Μπασάρ Αμπάς (Συρία), Λεωνίδας Βαρδαρός (Ελλάδα), Χισάμ Καγιέντ (Λίβανος και Γκούντρουν Σόμερ (Αυστρία) απένειμαν τα εξής βραβεία:

Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: «Στην Αγκαλιά της Μητέρας μου» (In my Mother’s Arms) των Μοχάμεντ Τζαμπαρά Αλ-Νταράτζι και Ετια Τζαμπαρά Αλ-Νταράτζι (Βρετανία-Ολλανδία-Ιράκ)

Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «Βερόνικα» (Veronica) του Μαρκ Μίχελ (Γερμανία)

Ειδική Μνεία στην ταινία «Ο Επιβάτης» (The Passenger) της Πία Αντέλ (Φιλανδία)

Ειδική Μνεία στην ταινία «Το Νησί με τις Κούκλες» (The Island of the Dolls) των Γουέινερ Τριστάο και Λούκας Μπονίνι (Μεξικό)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: «Στην Αγκαλιά της Μητέρας μου» (In my Mother’s Arms) των Μοχάμεντ Τζαμπαρά Αλ-Νταράτζι και Ετια Τζαμπαρά Αλ-Νταράτζι (Βρετανία-Ολλανδία-Ιράκ)

Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «Ο Επιβάτης» (The Passenger) της Πία Αντέλ (Φιλανδία)

Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων:«Φως εκ Φωτός» (LUMINARIS) του Χουάν Πάμπλο Ζαραμέλα (Αργεντινή)

Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας: «Χάρτινο Καράβι» (Paper Boat) του Χέλμι Νάου (Αίγυπτος)

Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας: «Ο Θάνατος ενός Υπερήρωα» (Death of a Superhero) του Ιαν ΦιτζΓκίμπον (Γερμανία-Ιρλανδία)

Διαβάστε περισσότερα για το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους