Φεστιβάλ / Βραβεία

Τον Δεκέμβριο η Ηλεία θα γεμίσει σινεμά

στα 10

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κλείνει 15 χρόνια δράσης και τα γιορτάζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα και πολλούς προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα μεταδώσουν στην περιοχή τον παλμό του παγκόσμιου νεανικού κινηματογράφου!

Flix Team
Τον Δεκέμβριο η Ηλεία θα γεμίσει σινεμά

Από την 1η ως τις 8 Δεκεμβρίου, στο Πύργο Ηλείας, θ’ αναλάβουν δράση το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 12η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio. Οι εκδηλώσεις, φέτος, θα γίνουν στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υπόσχονται να είναι πιο ενδιαφέρουσες από ποτέ!

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, γιορτάζει φέτος τα 15 του χρόνια! Εχοντας κερδίσει επάξια την αναγνώριση ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους από τον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη και από αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς της Ευρώπης, αλλά και την αγάπη χιλιάδων μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνει το σταθερό του ραντεβού στον Πύργο Ηλείας, αλλά διευρύνει τις δραστηριότητές του με εκδηλώσεις και στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Νέοι συνεργάτες, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας.

mountThe Children from Mount

Στο 15ο Φεστιβάλ Ολυμπίας, θα διαγωνιστούν συνολικά 51 ταινίες (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation), που προέρχονται από 32 χώρες απ’ όλο τον κόσμο (Αργεντινή, Αίγυπτος, Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κορέα, Κροατία, Λετονία, Νορβηγία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία).

Εκτός από τα βραβεία που θ’ απονείμει η Κριτική Επιτροπή στα φιλμ του Διαγωνιστικού Τμήματος, η ταινία που θα διακριθεί στο Φεστιβάλ Ολυμπίας με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, διεκδικεί αυτόματα το Young Audience Award, ένα νέο βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), το οποίο απονέμεται από πέρυσι από νέους θεατές, ηλικίας 10-13 ετών, σε ειδικές προβολές σε επιλεγμένες πόλεις της Ευρώπης.

armsIn My Mother's Arms

Παράλληλα, η Camera Zizanio εξακολουθεί, όπως πάντα, να αποτελεί τον πιο πιστό παλμογράφο της πραγματικότητας μέσα από τις νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει να καινοτομεί ανοίγοντας νέους δρόμους. Βασικό χαρακτηριστικό της Camera Zizanio 2012 είναι η «έκρηξη» των συμμετοχών από την Ελλάδα. Από τις 70 ελληνικές συμμετοχές στην περσινή 11η διοργάνωση, φέτος ξεπερνούν τις 180! Ταινίες που προέρχονται από 110 σχολεία σχεδόν όλης της Ελλάδας, ακόμα και νηπιαγωγεία, αλλά και πολλά κινηματογραφικά εργαστήρια ή μεμονωμένους νεαρούς δημιουργούς. Αντίστοιχα, μεγάλη είναι η συμμετοχή από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και το Λίβανο - Παλαιστίνη, μέχρι τη μακρινή Κορέα.

Ενα από τα δυνατά σημεία κάθε διοργάνωσης είναι τα κινηματογραφικά εργαστήρια που φέτος θα είναι πιο πλούσια από κάθε άλλη φορά, καθώς πολλοί επαγγελματίες του κινηματογράφου, ανάμεσα στους οποίους ένας από τους πιο μεγάλους διευθυντές φωτογραφίας, ο Νίκος Καβουκίδης, έχουν προσφερθεί να δουλέψουν εθελοντικά γι’ αυτά, προσφέροντας στους νέους πείρα και γνώσεις. Αλλά δραστήρια θα είναι και η ομάδα του Zizanio Daily News, η οποία παράγει κάθε μέρα ένα τετράλεπτο φιλμάκι με τις πιο ενδιαφέρουσες (ίσως και αποκαλυπτικές) πλευρές της ζωής του Φεστιβάλ και της πόλης. Σ’ αυτό θα συμβάλουν πεπειραμένα «Ζιζάνια» –κάποια απ’ αυτά σπουδάζουν στην Ηλεία, ενώ κάποια άλλα ζουν πλέον μακριά, αλλά θα επιστρέψουν στα παλιά λημέρια γιατί γι’ αυτά το Φεστιβάλ δεν είναι μια σημαντική εκδήλωση, αλλά τρόπος ζωής.

ambitiousAmbitious

Στον τομέα των εργαστηρίων, την παράσταση φαίνεται να κλέβουν τα πολυεθνικά εργαστήρια του «Mythos project», μια πρωτοβουλία της Camera Zizanio με διεθνή εμβέλεια, που ξεκίνησε το 2011 με σκοπό τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους με θέμα τη οικονομική κρίση από νέους με καταγωγή από 8 διαφορετικές χώρες. Οι πρώτες 6 ταινίες που γυρίστηκαν πέρσι, ταξίδεψαν σε πολλά μέρη του κόσμου προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον. Στο νέο κύκλο «Mythos project» στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης αναμένεται να εμπλακούν πάνω από 50 παιδιά από 8 χώρες.

Ενα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο θα γίνει από τις 3 ως τις 7 Δεκεμβρίου, στις πόλεις Πύργος, Αμαλιάδα, Λεχαινά, Γαστούνη, Ζαχάρω, Μεσολόγγι και Αίγιο, με παράλληλες προβολές 30 ταινιών μεγάλου μήκους, που καλύπτουν την εξής θεματολογία: Παιδιά σε συνθήκες ανέχειας, Ανθρώπινα δικαιώματα και παιδί, Ρατσισμός, Οικογενειακές σχέσεις, Οικολογία και Περιβάλλον.

Με πολλά ακόμα ενδιαφέροντα εργαστήρια και παράλληλες λογοτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις, η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στην Ηλία προβλέπεται ότι θα κινηθεί στον παλμό του νεανικού σινεμά όλου του κόσμου! Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και τη 12η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio στο επίσημο blog των εκδηλώσεων. To Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνεται με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ενωσης.