Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσές Σφαίρες 2012: Η Απονομή

στα 10

Τι φορέθηκε, τι ακούστηκε, ποιος παρουσίασε, ποιος κέρδισε, ποιος έχασε, ποιος χάρηκε, ποιος ξίνισε, πώς κύλησε η 69η Απονομή των Χρυσών Σφαιρών, λεπτό με λεπτό, γεγονός προς γεγονός!

Flix Team
Χρυσές Σφαίρες 2012: Η Απονομή
Μάρτιν Σκορσέζε. Δέκα φορές υποψήφιος, 3η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας του!

Xωρίς καμία έκπληξη στα βραβεία (εκτός αν θεωρείτε αδικία την ήττα της Αντζελίνα Τζολί στη ξενόγλωσση Σφαίρα από τον ιρανικό «Ενα Χωρισμό»!), αλλά με κέφι και χαλαρή διάθεση κύλησε η 69η απονομή των Χρυσών Σφαιρών που έγινε χθες το βράδυ στο Beverly Hilton Hotel. Tα αστεία του Ρίκι Τζερβέις ήταν ομολογουμένως πιο «μαζεμένα» από πέρσι, η απουσία του Ράιαν Γκόσλινγκ αντισταθμίστηκε από τον όγκο των σταρ που περπάτησαν το κόκκινο χαλί, ο Σκορσέζε μπορεί να έχασε στην καλύτερη ταινία από τους «Απογόνους» του Αλεξάντερ Πέιν, αλλά πήρε το μεγαλύτερο χειροκρότημα της βραδιάς και κάνοντας πρόβα για την μεγάλη βραδιά των Οσκαρ, οι συντελεστές του «Τhe Artist» που κέρδισε στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ ανέβασε στη σκηνή τον Αγκι, το τζακ ράσελ τεριέ που έκλεψε την παράσταση.

Στρώνοντας οριστικά το χαλί για την απονομή των φετινών βραβείων Οσκαρ, οι Χρυσές Σφαίρες επιβεβαίωσαν τις μεγάλες μάχες: «The Artist» εναντίον «Οι Απόγονοι» για την καλύτερη ταινία, Μέριλ Στριπ εναντίον Μισέλ Γουίλιαμς για το Α' Γυναικείο, Ζαν Ντιζαρντέν εναντίον Τζορτζ Κλούνεϊ για το Α' Ανδρικό, ενώ ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Γούντι Αλεν παίζουν μάλλον μόνοι τους στις κατηγορίες σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου αντίστοιχα. Οι υποψηφιότητες των φετινών Οσκαρ θα ανακοινωθούν στις 24 Ιανουαρίου ενώ η απονομή θα λάβει χώρα στις 26 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε αναλυτικά πως εξελίχθηκε η απονομή των 69ων Χρυσών Σφαιρών, λεπτό προς λεπτό, δείτε τους βραβευμένους να κρατούν τις Σφαίρες τους και διατυπώστε τις προτιμήσεις, τις διαφωνίες σας και σε ποιον θα δίνατε το δικό σας χειροκρότημα.

ricky

Ο Ρίκι Τζερβέιζ ξεκινά την παρουσίαση με το "λοιπόν, πού είχα μείνει;" Οι Χρυσές Σφαίρες είναι σαν τα Οσκαρ, λέει, αλλά χωρίς τον... σεβασμό! Πιο trash, πιο μεθυσμένες και βαριούνται πιο εύκολα! Ο Τζερβέιζ διαβάζει τους όρους που του έθεσαν οι Χρυσές Σφαίρες: όχι βρισιές, όχι γυμνό (κρίμα, λέει ο κωμικός, γιατί έχω τεράστιο λεξιλόγιο και πολύ μικρό πέος), όχι λίβελος και να μην αναφέρει τον Μελ Γκίμπσον και ειδικά το «Ο Αλλος μου Εαυτός» της Τζόντι Φόστερ. Η ηθοποιός / σκηνοθέτης του κάνει νόημα επιδοκιμασίας.

Μεγάλη χρονιά για τις γυναίκες, λέει ο Τζερβέιζ, επισημαίνοντας τις «Φιλενάδες»: οι γυναίκες χέζουν, κλάνουν και κάνουν ακατάπαυστα εμετούς. Μιλά σοβαρά και με σεβασμό για τα τηλεοπτικά «Boardwalk Empire» και «Homeland». Αλλά και για τους οικοδεσπότες του, Ανταποκριτές Ξένου Τύπου, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, όπως και το NBC!

Πρώτος παρουσιαστής της βραδιάς, ο Τζόνι Ντεπ. Ο Τζερβέιζ του κάνει την ερώτηση: «Να είσαι ειλικρινής, έχεις δει, πια, τον "Τουρίστα";» Η απάντηση είναι ένα διστακτικό «όχι»! Ο Ντεπ παρουσιάζει το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε, υποψήφιο σε τρεις κατηγορίες απόψε, ανάμεσα στις οποίες και τη σημαντικότερη: τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας – Δράμα.

plummer

Ο Τζέραρντ Μπάτλερ και η Μίλα Κούνις παρουσιάζουν τους υποψήφιους για Β' Ανδρικό Ρόλο. Η Χρυσή Σφαίρα στον Κρίστοφερ Πλάμερ για το («Οι Πρωτάρηδες»). Ο Πλάμερ ευχαριστεί τους συνυποψήφιούς του, τον «σύντροφό» του στην ταινία Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και τον σκηνοθέτη του, Μάικ Μιλς, του οποίου η τρυφερότητα και η σοφία έκανε την ταινία τόσο ανθρώπινη. Ευχαρίστησε επίσης τον Κόσμο, το σκύλο και φίλο του στην ταινία, τους μάνατζέρ του που τον προμηθεύουν τακτικά με μαρτίνι και τη γυναίκα του, της οποίας η γενναιότητα και η ομορφιά εξακολουθεί να τον μαγεύει.

laura

Στη σκηνή οι Αστον Κούτσερ («Two and a Half Men») και Ελ Μακφέρσον, για να παρουσιάσουν τις υποψήφιες για Α' Γυναικείο Ρόλο σε Κωμική Τηλεοπτική Σειρά. Η Χρυσή Σφαίρα στην Λόρα Ντερν για το «Enlightened»! H ηθοποιός μοιράζει ευχαριστίες στους συνεργάτες της σειράς που γεμίζουν χιούμορ τις πιο απρόσμενες συναισθηματικές στιγμές. Επίσης τον Φρανκ Κάπρα, τη Λουσίς Μπολ και όσους μας εμπνέουν για μια χαμογελαστή ζωή.

downton

Η Τζούλιαν Μουρ και ο Ρομπ Λόου παρουσιάζουν την «Miss Golden Globe», την κόρη της Αντι ΜακΝτάουελ, Ρέινι Κουόλι. Στη συνέχεια ανακοινώνουν τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Μίνι-Σειράς / Τηλεταινίας: νικητής το «Downton Abbey», το βραβείο παραλαμβάνει ο Τζούλιαν Φέλοουζ που ευχαριστεί το κοινό που έκανε τη σειρά επιτυχία.

winslet

Ο Ρομπ Λόου και η Τζούλιαν Μουρ συνεχίζουν με τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε Μίνι Σειρά / Τηλεταινία: νικήτρια η Κέιτ Γουίνσλετ, για το «Mildred Pierce» του Τοντ Χέινς, που απόψε είναι υποψήφια και με το «Carnage». Το 2009 είχε πετύχει διπλή νίκη και στο Α' και στο Β' Γυναικείο με τα «The Reader» και «Revolutionary Road». Η Γουίνσλετ τιμά τις συνυποψήφιές της και μοιράζεται το βραβείο της με τον Τοντ Χέινς που της προσέφερε αυτήν την εμπειρία, όντας διαρκώς ήρεμος και υπέροχος. Ευχαριστεί το HBO που ήταν παρόν όταν χρειαζόταν και απόν όταν έπρεπε και ολόκληρο το καστ και το συνεργείο. Ο λόγος της είναι ο πρώτος που αρχίζει να κόβεται από μουσική, όταν η Γουίνσλετ ευχαριστεί τα παιδιά της!

Η Φρίντα Πίντο, πρωταγωνίστρια του Γούντι Αλεν στο «Θα Συναντήσεις Ενα Ψηλό Μελαχρινό Ανδρα», παρουσιάζει επί σκηνής τα «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», τη δεύτερη ταινία που διεκδικεί το μεγάλο βραβείο, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία/ Μιούζικαλ.

Η Δρ. Αϊντα Τάκλα Ο' Ράιλι, Πρόεδρος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στη σκηνή με τον Τζέρεμι Αϊρονς, παρουσιάζουν το έργο της Ενωσης στη διάσωση ταινιών και την επιμόρφωση του κοινού. Η Ο' Ράιλι ευχαριστεί όλους τους ανθρώπους του κινηματογράφου που κατασκευάζουν όνειρα για τη μεγάλη οθόνη.

Στη σκηνή ο Τζέικ Τζίλενχαλ παρουσιάζει το «Επτά Μέρες με την Μέριλιν», υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία/ Μιούζικαλ. Το γιατί επιλέχθηκε ο Τζίλενχαλ γι' αυτό το ρόλο, δεν μπορεί να μη φέρει στο μυαλό τη «συγγένεια» με τη Μισέλ Γουίλιαμς, μια και είναι νονός της κόρης της, Ματίλντα.

Ο Ρίκι Τζερβέιζ παρουσιάζει την Πόλα Πάτον και τη Μελίσα ΜακΚάρθι: αναφέρει τη σκηνή όπου η δεύτερη, στις «Φιλενάδες», κάνει την ανάγκη της στο νιπτήρα ενός ακριβού καταστήματος και σχολιάζει: κι αυτό είναι λιγότερο απ' όσα κάνατε όλοι εσείς εδώ για να τα καταφέρετε στο Χόλιγουντ!

grammer

Οι δύο ηθοποιοί ανακοινώνουν τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού ρόλου σε δραματική τηλεοπτική σειρά: νικητής ο Κέλσι Γκράμερ για το «Boss». Ο συγκλονιστικός «Φρέιζερ» που φέτος έδωσε νέα τροπή στην καριέρα του, ευχαριστεί το σύμπαν για μια απίθανη χρονιά.

Οι δύο ηθοποιοί ανακοινώνουν τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Τηλεοπτικής Σειράς: το βραβείο στο «Homeland». Οι παραγωγοί ευχαριστούν τους Ξένους Ανταποκριτές, τους πρωταγωνιστές της σειράς και όλους τους συντελεστές. Η σειρά είχε παραμεριστεί στα μέχρι τώρα βραβεία των επιτροπών και είναι ευτύχημα που αναγνωρίζεται στις Χρυσές Σφαίρες.

bourse

Ο Τζίμι Φάλον του «Late Night NBC» και ο Ανταμ Λεβάιν των «Maroon 5» παρουσιάζουν την κατηγορία Μουσικής και Τραγουδιού. O Φάλον πιάνεται από το καλοκαιρινό χιτ του Λεβάιν «Μοves like Jagger» και χορεύει με τις σήμα κατατεθέν κινήσεις του frontman των Stones! H Χρυσή Σφαίρα Πρωτότυπης Μουσικής για Ταινία πηγαίνει στον Λουντοβίκ Μπουρσέ για το «The Artist». Είμαι καλύτερος με τη μουσική απ' ό,τι με τα λόγια, λέει ο συνθέτης. Αν ο λόγος μου ήταν τραγούδι, θα ήταν κλακέτες! Ο Μπουρσέ ευχαριστεί τον Χαζαναβίσιους και το καστ της ταινίας, τον παραγωγό και την οικογένειά του στο Παρίσι.

madonna

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Τραγουδιού στο Masterpiece της Madonna από το «W.E.», δεύτερη νίκη και ένατη υποψηφιότητα της υπερ-σταρ. Η Madonna ευχαριστεί τους διοργανωτές και τους συνεργάτες της, τον μάνατζέρ της που της επέτρεψε να συγκεντρωθεί στη σκηνοθεσία, πριν συνεχίσει με το άλμπουμ της και την πρωταγωνίστριά της, Αντρεα Ράιζμπορο και τον Χάρβι Γουάινστιν. Σε όλη τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου, η κάμερα είναι πάνω στον Ελτον Τζον, εμφανώς απογοητευμένο που έχασε για το τραγούδι του από το «Ζουμπαίος και Ιουλιέτα».

H τουρκάλα ηθοποιός του «Μαζί, Ποτέ», Μελτέμ Σαμπούλ, μας πληροφορεί ότι οι Χρυσές Σφαίρες μεταδίδονται τηλεοπτικά σε 199 χώρες – και μία από αυτές είναι και η Τουρκία και εύχεται σε όλες να ζήσουν με ειρήνη. Γιατί δεν μπορούσε να το κάνει η Αγγελική Παπούλια αυτό; E;

elba

Οι Κάθριν ΜακΦι και η Ντέμπρα Μέσινγκ από την τηλεοπτική σειρά «Smash» παρουσιάζουν τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Μίνι Σειράς ή Τηλεταινίας. Νικητής ο Ιντρις Ελμπα για το «Luther». Αφιερώνει στους fans του κι ευχαριστεί τον δημιουργό της σειράς, Νιλ Κρος, όλους τους συνεργάτες, την κόρη του στο σπίτι που κάνει «golden globes party» και το BBC.

Επί σκηνής ο υποψήφιος απόψε και για πολλούς φαβορί της κατηγορίας του, Μπραντ Πιτ («Moneyball»), παρουσιάζει την ταινία του φίλου και «ανταγωνιστή» του Τζορτζ Κλούνεϊ, «Αι Ειδοί του Μαρτίου». Είναι η τρίτη ταινία που διεκδικεί τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας (Δράμα), και επίσης διαγωνίζεται στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Β' Ανδρικού Ρόλου (Ράιαν Γκόσλινγκ).

williams

Σειρά έχουν οι Κέιτ Μπέκινσεϊλ («Underworld») και Σεθ Ρόγκεν (παραγωγός και πρωταγωνιστής του «50/50») για να παρουσιάσουν τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου σε Κωμωδία/Μιούζικαλ. Ο Ρόγκεν αφολίζει αμέσως το κοινό, αποκαλύπτοντας ότι αυτή τη στιγμή, δίπλα στην Μπέκινσεϊλ, προσπαθεί να κρύψει μια πελώρια στύση! Η Χρυσή Σφαίρα πηγαίνει στη Μισέλ Γουίλιαμς για το «Επτά Μέρες με τη Μέριλιν». Η ηθοποιός τιμάται πρώτη φορά με το βραβείο, είναι η τρίτη υποψηφιότητά της στις Χρυσές Σφαίρες και τυχερή! Είχε χάσει για τα «Brokeback Mountain» και «Blue Valentine». «Θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα μητέρα και μετά ηθοποιό κι έτσι ευχαριστώ πρώτα την κόρη μου που μου δίνει το παράδειγμα για τη ζωή μου», λέει η Γουίλιαμς. Ευχαριστεί τους Ξένους Ανταποκριτές που πριν χρόνια έδωσαν το ίδιο βραβείο στη Μέριλιν Μονρόε!

dinklage

Οι Σάρα Μισέλ Γκέλαρ («Ringer») και Πάιπερ Περάμπο («Covert Affairs») παρουσιάζουν το Β' Ανδρικό τηλεοπτικής σειράς, μίνι-σειράς ή τηλεταινίας. Το βραβείο κερδίζει δικαίως ο εξαιρετικός Πίτερ Ντίνκλετζ, για το ρόλο του στο «Game of Thrones». Ο ηθοποιός λέει ότι μίλησε πριν την απονομή με τη μητέρα του, η οποία του είπε, να περάσεις καλά, αλλά έχει δει το «Mildred Pierce». Ο Γκάι Πιρς είναι τόσο καλός, αυτός θα κερδίσει! «Γι' αυτό αγαπάμε τις μαμάδες μας», λέει ο Ντίνκλετζ, «γιατί μας κάνουν να μένουμε ταπεινοί!»

Ο Ρίκι Τζερβέιζ ευχαριστεί το κοινό που φέτος είναι καλύτερο απ' ό,τι πέρσι: «Οι περσινοί είχαν ένα μπαστούνι στον πισινό τους!» Ο επόμενος παρουσιαστής, λέει ο Τζερβέιζ, αν ομορφύνει κι άλλο θα παρουσιάσει αυτός του χρόνου! Ο Τζορτζ Κλούνεϊ εμφανίζεται στη σκηνή, κρατώντας ένα... μπαστούνι! Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ανταποδίδει: παρουσιάζει το «Moneyball» και τιμά το φίλο του Μπραντ Πιτ. Υποψήφιο σε 4 κατηγορίες απόψε το «Moneyball», μεταξύ των οποίων, όπως λέει ο Κλούνεϊ, «ο Τζόνα Χιλ κι ένα πρωτοεμφανιζόμενο παλικάρι, που λέγεται Μπραντ Πιτ!»

spielberg

Τζέσικα Αλμπα και Τσάνινγκ Τέιτουμ για να παρουσιάσουν τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Animation. Το Βραβείο κερδίζει η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Περιπέτειες του Τεντέν: το Μυστικό του Μονόκερου». 13 φορές έχει υπάρξει υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα ο Σπίλμπεργκ με τις ιδιότητες του παραγωγού, σκηνοθέτη, σεναριογράφου. Αυτή είναι η τρίτη φορά που κερδίζει (έχει τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας για τα «Η Λίστα του Σίντλερ» 1994, «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν», 1999). Του έχει επίσης δοθεί το τιμητικό βραβεία Σεσίλ Μπ. ΝτεΜιλ το 2008. Ο Σπίλμπεργκ ευχαριστεί τον Πίτερ Τζάκσον, τη Sony και την Paramount που «θα τους εμπιστευόταν ακόμα κι αν ήθελαν να μεταφέρουν στο σινεμά το χρυσό οδηγό« και τον «άνθρωπο με τα 1000 ψηφιακά πρόσωπα», Αντι Σέρκις!

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ εμφανίζεται στη σκηνή και πριν απ' οτιδήποτε άλλο, στέλνει αγάπη και συγχαρητήρια στον Κρίστοφερ Πλάμερ: «nice one, pops!» Στη συνέχεια παρουσιάζει το εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία «50/50» του Τζόναθαν Λεβιν, υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία/ Μιούζικαλ, επειδή παρουσιάζει τις πιο αντίξοες στιγμές της ζωής με χιούμορ και τρυφερότητα.

Οι Νικόλ Κίντμαν και Κλάιβ Οουεν, συμπρωταγωνιστές του αναμενόμενου «Hemingway & Gellhorn», επί σκηνής για να παρουσιάσουν τη Χρυσή Σφαίρα Σεναρίου. Το βραβείο κερδίζει ο Γούντι Αλεν για το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι». Ο Αλεν έχει υπάρξει 6 φορές υποψήφιος από το 1978 και έχει κερδίσει μόνο μία φορά – το 1986 με το «Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου». Ο Αλεν δεν είναι παρών και η Νικόλ Κίντμαν ευχαριστεί εκ μέρους του: "Come and get it, Woody"!

lange

Υπέροχο ζευγάρι στην πραγματική ζωή επί σκηνής - Φελίσιτι Χάφμαν («Νοικοκυρές σε Απόγνωση») και Γουίλιαμ Μέισι («Shameless») σε impromptu «μιούζικαλ» παρουσίαση της κατηγορίας του Β' Γυναικείου Ρόλου σε τηλεοπτικής σειρά / μίνι-σειρά / τηλεταινία. To βραβείο κερδίζει η Τζέσικα Λανγκ, για το "American Horror Story". H ηθοποιός, καλλονή στα 63 της χρόνια, ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες, αλλά περισσότερο τους σεναριογράφους γιατί, όπως λέει, δυσκολεύεται κάθε χρόνο περισσότερο να βρίσκει ένα σενάριο που να επιτρέπει στον ηθοποιό να δουλεύει.

Ο Ρίκι Τζερβέιζ στη σκηνή, για να παρουσιάσει τη Madonna: «Η επόμενη παρουσιάστρια είναι η βασίλισσα της ποπ. Οχι εσύ Ελτον, είναι all woman, just like a virgin», λέει ο Ρίκι Τζερβέιζ, με δυνατό βήχα. «Αν είμαι ακόμα like a virgin», απαντά η Madonna, «γιατί δεν έρχεσαι εδώ Ρίκι να κάνεις κάτι γι' αυτό; Δεν έχω φιλήσει κορίτσι εδώ και αρκετά χρόνια. Στην τηλεόραση.»

separation

Η Μαντόνα παρουσιάζει τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Οχι, νικήτρια δεν είναι η Αντζελίνα Τζολί, που δείχνει ελαφρώς έκπληκτη, αλλά η ιρανική ταινία «Ενας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί. Ο σκηνοθέτης παραλαμβάνει το βραβείο και εξηγεί ότι θέλει, περισσότερο από το να ευχαριστήσει τους συνεργάτες και την οικογένειά του, να πει κάτι για το λαό του, που είναι ένας λαός γεμάτος αγάπη.

danes

Στη σκηνή ο Ντάστιν Χόφμαν, πρωταγωνιστής του «Luck» του ΗΒΟ κι έξι φορές νικητής Χρυσής Σφαίρας, ο οποίος, ξεκαρδιστικός, ευχαριστεί τη γυναίκα και τον ατζέντη του γιατί χωρίς αυτούς δε θα ήταν στη σκηνή να παρουσιάζει βραβείο. Ο Χόφμαν ανακοινώνει τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου τηλεοπτικής δραματικής σειράς: νικήτρια η Κλερ Ντέινς για το «Homeland», 3 φορές υποψήφια, 3 φορές νικήτρια Χρυσής Σφαίρας και πάντα για τηλεοπτικές συνεργασίες («My So-Called Life» 1995, «Temple Gradin» 2011 και φέτος για το «Homeland»). «Κέρδισα πρώτη φορά αυτό το βραβείο στα 15 και ήμουν τόσο έκπληκτη που ξέχασα να ευχαριστήσω τους γονείς μου» λέει η Ντέινς. «Σήμερα ήρθα με τη μαμά μου κι έχω μια δεύτερη ευκαιρία να τους ευχαριστήσω, μαζί και τον άντρα μου και τη σχετικά καινούρια οικογένειά μου που με κρατούν λογική ενώ ενσαρκώνω μια όχι τόσο λογική ηρωίδα και χαρούμενη, όταν η ηρωίδα μου δεν είναι.» Ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της και τους συγκλονιστικούς, όπως λέει, συμπρωταγωνιστές της.

Η Εμιλι Μπλαντ παρουσιάζει τις «Φιλενάδες» του Πολ Φιγκ, υποψήφιες για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία/Μιούζικαλ, την ταινία που, όπως λέει, «αποδεικνύει σε όλον τον κόσμο, μιας δια παντός, ότι και οι γυναίκες μπορούν να τα κάνουν πάνω τους, οπουδήποτε!»

leblanc

Στη σκηνή η Τζέιν Λιντς, (περσινή νικήτρια B' Γυνακείου ρόλου για το «Glee») και η Τίνα Φέι, δημιουργός του «30 Rock» για να παρουσιάσουν το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού σε Τηλεοπτική σειρά (Κωμωδία η Μιούζικαλ) . «Δεν είμαστε οι ρόλοι μας. Δε με βλέπετε να φοράω αθλητική φόρμα, ή να πετάω πράγματα στους ανθρώπους. Και οι υποψήφιοι της παρακάτω κατηγορίας δεν είναι οι ρόλοι τους. Αν και άκουσα ότι ο ... Τόμας Τζέιν (σ.σ. «Hung») είναι όντως... προπονητής σε σχολείο!» Η Χρυσή Σφαίρα πηγαίνει στον Ματ Λε Μπλανκ, πρώτη φορά νικητής της Χρυσής Σφαίρας, υποψήφιος στο παρελθόν για το ρόλο του Τζόι στα «Φιλαράκια». Ο Λε Μπλανκ, γοητευτικότερος με γκρίζα μαλλιά πια, ευχαριστεί συνεργάτες, παραγωγούς, ατζέντηδες και οικογένεια και κυρίως τους σεναριογράφους του που «δημιουργούν έναν Ματ Λε Μπλανκ πιο ενδιαφέροντα από εμένα!»

spencer

Ο πιο σέξι άνδρας της χρονιάς κατά το περιοδικό «People», ο Μπράντλεϊ Κούπερ, παρουσιάσζει το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου σε κινηματογραφική ταινία: νικήτρια η Οκτάβια Σπένσερ για τις «Υπηρέτριες», η οποία κλαίει πριν ακόμα ανέβει τα σκαλιά για τη σκηνή! Το χειροκρότημα που την υποδέχεται είναι το δυνατότερο ως τώρα. Η Σπένσερ αναφέρει τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε πει ότι «όλοι οι επαγγελματίες σ' αυτήν τη χώρα έχουν αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.» Αφιερώνει το βραβείο της «στο υπηρετικό προσωπικό όπου κι αν βρίσκεται και στις συμπρωταγωνίστριές μου και όλη την ομάδα της ταινίας, στο τραπέζι 10!»

Η Ρις Γουίδερσπουν στη σκηνή παρουσιάζει τους «Απογόνους» του «αναγνωρισμένου σκηνοθέτη και φίλου μου» Αλεξάντερ Πέιν – για πολλούς φοβαρί για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας (Δράμα).

Ευθυτενής και γοητευτικότατος όπως πάντα, εμφανίζεται ο βραβευμένος με τρεις Χρυσές Σφαίρες Σίντνεϊ Πουατιέ για να παρουσιάσει το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ στον Μόργκαν Φρίμαν για το σύνολο της καριέρας του. Η αίθουσα χειροκροτά όρθια. Ο Πουατιέ λέει: «Φωτίζεις την παρουσία σου, μεταμορφώνεσαι στον ήρωά σου κι εκείνος σε σένα, ακόμα και τα φώτα του Σπένσερ Τρέισι, του Λόρενς Ολίβιε και του Μάρλον Μπράντο θα επιδοκίμαζαν τη δουλειά σου αν ήταν μαζί μας. Είσαι ένας πρίγκηπας στο επάγγελμα που διάλεξες. Σ' ευχαριστούμε που ανέβασες ένα σκαλί παραπάνω το σκαλί της τελειότητας. Ας είναι το ταξίδι σου μακρύ. Συγχαρητήρια.»

Η Ελεν Μίρεν συνεχίζει την τιμή προς τον Μόργκαν Φρίμαν, μιλώντας ίσως λίγο παραπάνω απ' ό,τι θα χρειαζόταν, μια και, όπως ομολογεί, έχει καταναλώσει ήδη αρκετό κρασί: «Μπορεί να μην είναι η κατάλληλη ώρα αλλά έχω ένα παράπονο από τον Μόργκαν: έχει γυρίσει 50 ταινίες και συμπρωταγωνιστήσαμε μόνο σε μία («Red»). Δε θα μπορούσε η «Κυρία Ντέιζι» να είναι βρετανίδα; Απλώς θα χρειαζόταν να οδηγεί στην άλλη πλευρά του δρόμου! Ακόμα και πιγκουίνος θα γινόμουν για χάρη του!»

Ακολουθεί ένα βίντεο με σκηνές από την καριέρα του Μόργκαν Φρίμαν. Καθώς ο ηθοποιός ανεβαίνει στη σκηνή, η κάμερα κρατά το περήφανο βλέμμα του Τιμ Ρόμπινς. Ο Φρίμαν εκδηλώνει την αγάπη του για την Ελεν Μίρεν, λέγοντας ότι «έχοντάς τη δει να κρατά όπλο, δε θέλει ποτέ να τη θυμώσει» και τιμά τον Σίντνεϊ Πουατιέ, λέγοντας ότι πια το βραβείο Σεσίλ Μπι Ντε Μιλ θα μπορούσε να λέγεται Βραβείο Σίντνεϊ Πουατιέ. Ο Φρίμαν αναφέρει ότι έχει παιξει τα πάντα, από σκλάβο μέχρι το Θεό. Οτι αν ισχύει πως εάν κάνεις αυτό που αγαπάς είναι σα να μη δουλεύεις, τότε δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα της ζωής του. Οτι αισθάνεται μεγάλη τιμή που θεωρήθηκε κατάλληλος να μπει στην ένδοξη «παρέα» που έχει παραλάβει αυτό το βραβείο.

Στη σκηνή ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζιούνορ για να παρουσιάσει το «Τhe Artist», το φαβορί της βραδιάς για τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία ή Μιούζικαλ). Συγκρίνει το «The Artist» με την τέχνη των μαέστρων του βωβού: «Τσάπλιν, Λανγκ, Λιούμπιτς, Χίτσκοκ, Ντάουνι. Μεγάλοι ρισκαδόροι στην ιστορία του σινεμά! Η ταινία μας θυμίζει ότι μπορείς να εκφράσεις τόσα πολλά, λέγοντας τόσο λίγα.»

martin

Στη σκηνή ανεβαίνει η Αντζελίνα Τζολί, πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτης φέτος παρότι δεν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, ομολογουμένως συγκλονιστικά όμορφη και κομψή, για να παρουσιάσει το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Η Χρυσή Σφαίρα πηγαίνει στον Μάρτιν Σκορσέζε για το «Hugo». O Σκορσέζε χειροκροτείται απ' ολους τους παριστάμενους όρθιους. Ευχαριστεί τη γυναίκα και τη μικρή κόρη του, που τον προέτρεψε να κάνει επιτέλους μια ταινία που να μπορεί να δει κι εκείνη! Ευχαριστεί επίσης τους Ξένους Ανταποκριτές για τη δουλειά που κάνουν στην ανακαίνιση παλαιών κοπιών και όλους τους ηθοποιούς και συνεργάτες του στην ταινία.

«Είναι γελοιωδώς πανέμορφοι κι ενδεχομένως ενδιαφέροντες, αλλά δεν καταλαβαίνω λέξη απ' όσα λένε!». Ετσι παρουσιάζει ο Ρίκι Τζερβέιζ τον Αντόνιο Μπαντέρας και τη Σάλμα Χάγιεκ που παρουσιάζουν το Βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς (κωμωδία ή μιούζικαλ). Ο Μπαντέρας ξεκινά μ' έναν καταιγισμό στα ισπανικά, τον οποίο, όπως λέει, ούτε η Σάλμα Χάγιεκ καταλαβαίνει! Τη Χρυσή Σφαίρα κερδίζει το «Modern Family» - το «Glee» xάνει για πρώτη φορά το βραβείο από τη σειρά που φέτος κέρδισε και το αντίστοιχο Emmy. Τον ευχαριστήριο λόγο εκφωνεί η Σοφία Βεργκάρα και o Στίβεν Λέβιταν, μια και το δίγλωσσο στιλ ταιριάζει στα διεθνή αυτά βραβεία, μόνο που ο καθένας τους χαριτωμένα λέει και κάτι εντελώς διαφορετικό, η Βεργκάρα μιλώντας κυρίως για το πόσο σέξι βρίσκει τον Αντόνιο Μπαντέρας!

Η Μισέλ Φάιφερ, συγκλονιστική παρουσία, ανεξαρτήτως ηλικιας, με λεπτή φιγούρα ντυμένη σε σκούρα μπλε τουαλέτα, παρουσιάζει το «War Horse», υποψήφιο στην κατηγορία Kαλύτερης Tαινίας (Δράμα). Μας αρέσει που τελειώνει την παρουσίασή της με τη φράση «σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ», όταν ο Σπίλμπεργκ δεν ήταν καν υποψήφιος για την ταινία του...

dujardin

Περνάμε στο Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου (Κωμωδία ή Μιούζικαλ). Η Τζέσικα Μπιλ και ο Μαρκ Γουόλμπεργκ παρουσιάζουν! Τη Χρυσή Σφαίρα κερδίζει - φυσικά - ο Ζαν Ντιζαρντέν που δίνει ένα παθιασμένο φιλί στη γυναίκα του! Από το βραβείο του φεστιβάλ Καννών, μία αχαλίνωτη ανοδική πορεία για τον πρωταγωνιστή του «The Artist»! με γαλλική προφορά, ο Ντιζαρντέν εξηγεί ότι όταν ξεκινούσε την καριέρα του, του έλεγαν ότι δεν κάνει για ηθοποιός λόγω του υπερβολικά έντονου προσώπου του και χαίρεται που μπορεί τώρα να τους βγάλει λάθος! Ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες της ταινίας και ολοκληρώνει με μια θριαμβευτική πρόταση... χωρίς ήχο!

Ποια πιο κατάλληλη να παρουσιάσει τις «Υπηρέτριες» του Τέιτ Τέιλορ, υποψήφια στην κατηγορία καλύτερης ταινίας (Δράμα) και άλλες τέσσερις κατηγορίες, από τη δυναμική αφροαμερικανίδα καλλιτέχνη Queen Latifah.

streep

Ο Τζερβέιζ ανακοινώνει τον επόμενο παρουσιαστή, που όπως και ο ίδιος είναι Αγγλος, αλλά σε αντίθεση με τον ίδιο είναι τρομερά σέξι, έχει κερδίσει Οσκαρ, τον λατρεύουν οι κριτικοί και είναι πολύ πολύ μεγάλος ρατσιστής: ο Κόλιν Φερθ. Ο Φερθ εμφανίζεται στη σκηνή κι εξηγεί ότι του έκανε έκπληξη που έξω από την άιθουσα είδε συγκεντρωμένους φανατικούς θρησκόληπτους, μέχρι να θυμηθεί ότι μέσα βρισκόταν ο Τζερβέιζ! Ο Κόλιν Φερθ παρουσιάζει τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου (Δράμα) και νικήτρια είναι, απόλυτα δικαιολογημένα, η Μέριλ Στριπ, ντυμένη ωστόσο με φρικτό γουέστερν λουκ! Από το 1979 και τον «Ελαφοκυνηγό» έχει υπάρξει 23 φορές υποψήφια, 8 συνολικά νίκες με τη σημερινή. Η Στριπ εξηγεί ότι όταν έληξε το συμβόλαιο του Ρίκι απευθύνθηκαν σ' εκείνη για να υποδυθεί τη Μάργκαρετ Θάτσερ! Γίνεται έξαλλη που ξέχασε τα γυαλιά της και θα χρειαστέι να θυμηθεί το ρόλο της απ' έξω, αλλά εκφράζει τη συγκίνησή της που ανήκει σε μια ομάδα υπέροχων γυναικών ηθοποιών, «σαν εξωτικά πουλιά» κι αναφέρει όχι μόνο τις συναγωνιζόμενές της, αλλά και ηθοποιούς που θαυμάζει σαν τη Μία Γουασικόφσκα! Ευχαριστεί τον ατζέντη της και Θεό Χάρβι Γουάινστιν, τους συντελεστές της ταινίας, όλους τους συνεργάτες της ταινίας και τα βάζει με τη μουσική που ξεκινά να διακόπτει το συγκινητικό και τόσο cool λόγο της. Τελειώνει λέγοντας «I love you Viola», πάντα χαρακτηριστικά γενναιόδωρη!

artist

Η έξι φορές νικήτρια χρυσής σφαίρας Τζέιν Φόντα στη σκηνή για να δώσει το μεγάλο βραβείο: Καλύτερη Ταινία (Κωμωδία ή Μιούζικαλ). Νικητής, το «The Artist», αλλά νικητής της εμφάνισης, ο σκυλάκος Αγκι που όχι απλώς ανεβαίνει στη σκηνή, αλλά κάνει και ολόκληρο σόου! Ο παραγωγός Τομά Λανγκμάν, γιος του Κλοντ Μπερί, λέει συγκινημένος, «Ο πατέρας μου κέρδισε ένα Οσκαρ το 1965 (για τη μικρού μήκους "Le Poulet"), αλλά δεν είχε αρκετά χρήματα για να ταξιδέψει στην Αμερική και να το παραλάβει κι έτσι του το έστειλαν ταχυδρομικά. Οταν ήμουν 25 χρόνων χάρισε το βραβείο του σε μένα.» Ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της ταινίας και περισσότερο τον σκηνοθέτη Μισέλ Χαζαναβίσιους.

clooney

Ο Ρίκι Τζερβέιζ παρουσιάζει την «πολύ ανόητη» Νάταλι Πόρτμαν που, «ενώ πέρσι κέρδισε τα πάντα, φέτος αποσύρθηκε για να κάνει παιδί και δεν είναι υποψήφια για τίποτα! Εμαθε με τον χειρότερο τρόπο αυτό που ξέρετε όλοι εσείς: ποτέ μη βάζετε την οικογένεια πριν την καριέρα!» Η Νάταλι Πόρτμαν, περσινή νικήτρια Α' Γυναικείου Ρόλου με τον «Μαύρο Κύκνο», παρουσιάζει τoν Α' Ανδρικό Ρόλο (Δράμα). Νικητής ο Τζορτζ Κλούνεϊ για τους «Απόγονους». Είναι η τρίτη Χρυσή Σφαίρα της καριέρας του (Α΄Ανδρικού – Κωμωδία για το «Ω Αδελφέ που Είσαι» και Β' Ανδρικού για το «Συριάνα»). Ο Κλούνεϊ λέει αμέσως πόσο χαίρεται για τον Μπραντ Πιτ και τον καμαρώνει για τη δουλειά του στο σινεμά και στην ανθρωπότητα. Επίσης εκφράζει θαυμασμό για τους υπόλοιπους ηθοποιούς, κυρίως για τον Μάικλ Φασμπέντερ του οποίου επαινεί τα... προσόντα κι αναρωτιέται αν, κρίνοντας από τα συχνά του full frontal, παίζει γκολφ με... τα χέρια πίσω από την πλάτη! Ευχαριστεί τον Αλεξάντερ Πέιν που είναι υπέροχος άνθρωπος και κάνει υπέροχες ταινίες!

payne

Ο Χάρισον Φορν επί σκηνής για το τελευταίο και το μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας (Δράμα). Νικητής η ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, "Οι Απόγονοι". O παραγωγός Τζιμ Μπερκ τιμά τον "γενναιόδωρο", όπως είπε, πρωταγωνιστή Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Αλεξάντερ Πέιν ευχαριστεί το λαό της Χαβάης.

Ο Ρίκι Τζερβέιζ αποχαιρετά τον κόσμο και κλείνει τη βραδιά, λέγοντας ότι ελπίζει να απήλαυσαν το φαγητό, το ποτό και τις τσαντούλες με τα δώρα τους κι όλα αυτά να έδιωξαν για λίγο από το μυαλό τους την οικονομική κρίση! Σε μια τελετή όπου όλοι περίμεναν ότι ο Ρίκι Τζερβέιζ θα συνεχίσει την κάφρικη προσέγγισή του στο Χόλιγουντ, ο Αγγλος κωμικός εξέπληξε τους πάντες και πάλι, με τους χαμηλούς του τόνους και την κομψότητα και ευστοχία των σχολίων που έκανε. Αν δεν ήξερε, άλλωστε, να κάνει σωστές ανατροπές, δε θα ήταν ο εξαιρετικός κωμικός που είναι!

Οι Νικητές

Καλύτερη Ταινία - Δράμα

Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Καλύτερος Ηθοποιός - Δράμα

Καλύτερη Ηθοποιός - Δράμα

Καλύτερος Ηθοποιός - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Καλύτερη Ηθοποιός - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Β' Ανδρικός Ρόλος

Β' Γυναικείος Ρόλος

Καλύτερος Σκηνοθέτης

Καλύτερο Σενάριο

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Καλύτερη Μουσική

Καλύτερο Τραγούδι

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

Τιμητικό Βραβείο Σεσίλ Μπι Ντε Μιλ

  • Μόργκαν Φρίμαν, για το σύνολο της καριέρας του

Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα

  • Homeland

Καλύτερος Ηθοποιός σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα

  • Κέλσι Γκράμερ (Boss)

Καλύτερη Ηθοποιός σε Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα

  • Κλερ Ντέινς(Homeland)

Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά - Κωμωδία

  • Modern Family

Καλύτερος Ηθοποιός σε Τηλεοπτική Σειρά - Κωμωδία

  • Ματ Λε Μπλανκ (Episodes)

Καλύτερη Ηθοποιός σε Τηλεοπτική Σειρά - Κωμωδία

  • Λόρα Ντερν (Enlightened)

Καλύτερη Μίνι - Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία

  • Downton Abbey

Καλύτερος Ηθοποιός σε Μίνι - Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία

  • Ιντρις Ελμπα (Luther)

Καλύτερη Ηθοποιός σε Μίνι - Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία

  • Κέιτ Γουίνσλετ (Mildred Pierce)

Β' Ανδρικός Ρόλος σε Τηλεοπτική Σειρά, Μίνι - Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία

  • Πίτερ Ντίνκλετζ (Game of Thrones)

Β' Γυναικείος Ρόλος σε Τηλεοπτική Σειρά, Μίνι - Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία

  • Τζέσικα Λανγκ (American Horror Story)

Το Κόκκινο Χαλί: διαβάστε και δείτε περισσότερα