Φεστιβάλ / Βραβεία

Τορόντο 2013: Αυτό δεν είναι φεστιβάλ, είναι κόλαση!

στα 10

Το Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους για τη φετινή του διοργάνωση και δεν λείπει σχεδόν τίποτα από τις ταινίες που όλοι περιμένουν να δουν την επόμενη χρονιά.

Τορόντο 2013: Αυτό δεν είναι φεστιβάλ, είναι κόλαση!

Είναι πια μια μεγάλη αλήθεια πως το Φεστιβάλ του Τορόντο είναι το μεγαθήριο των Φεστιβάλ, με διαφορά η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το μέρος όπου κάθε ταινία που σέβεται τον εαυτό της και επιθυμεί μια μέρα να βρεθεί στην απονομή των Οσκαρ, κάνει την πρεμιέρα της εκεί.

Η ανακοίνωση των πρώτων τίτλων του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, απλά επιβεβαιώνει τα παραπάνω, αφού στην πραγματικότητα δεν λείπει καμία από τις μεγάλες ταινίες που όλοι περιμένουν πως θα πρωταγωνιστήσουν στη φετινή οσκαρική κούρσα, αλλά και πρεμιέρες που θα συζητηθούν και θα απασχολήσουν για καιρό την κινηματογραφική επικαιρότητα. Και αυτό χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμά του, το οποίο θα ανακοινωθεί εξ ολοκλήρου μέσα στο καλοκαίρι.

2

Το Φεστιβάλ ξεκινάει στις 5 Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας αυλαία με το «The Fifth Estate» του Μπιλ Κόντον, την μυθοπλαστική πλευρά της υπόθεσης «Wikileaks» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο ρόλο του Τζούλιαν Ασάνζ. Ενώ, για το κλείσιμό του, στις 15 Σεπτεμβρίου, το Τορόντο επέλεξε το «Life of Crime» του Ντάνιελ Σκέκτερ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ελμορ Λέοναρντ «The Switch» με πρωταγωνιστές τους Τζένιφερ Ανιστον και Τιμ Ρόμπινς.

Τρεις ταινίες, ωστόσο, κλέβουν όλη τη λάμψη από το πρόγραμμα του Τορόντο και αυτές δεν είναι άλλες από τρια από τα πιο δυνατά χαρτιά της χρονιάς που θα δοκιμαστούν πρώτη φορά στην πόλη του Καναδά πριν αρχίσουν τη μεγάλη τους διαδρομή προς τα Οσκαρ.

2

Αυτές είναι το «August: Osage County» του Τζον Γουελς, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Τρέισι Λετς με τους Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Κρις Κούπερ, το «12 Years a Slave» του Στιβ ΜακΚουίν με τον Τσιγουετέλ Ετζιοφόρ, τον Μάικλ Φασμπέντερ και τον Μπραντ Πιτ και το «Mandela: Long Walk to Freedom» του Τζάστιν Τσάτγουικ με τον Ιντρις Ελμπα στο ρόλο του Νέλσον Μαντέλα.

2

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν επίσης το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν (το οποίο ανοίγει επίσημα το 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στις 28 Αυγούστου), το «Rush» του Ρον Χάουαρντ με τον Κρις Χέμσγουορθ στο ρόλο του άσου της Formula 1 Τζέιμς Χαντ και τον Ντάνιελ Μπρουλ στο ρόλο του Νίκι Λάουντα, το ρομαντικό «Love Punch» του Τζόελ Χόπκινς με τους Πιρς Μπρόσναν και Εμα Τόμσον, το «Railway Man» του Τζόναθαν Τεπλίτζκι με τους Κόλιν Φερθ και Νικόλ Κίντμαν και το «Kill Your Darlings» του Τζον Κροκίντας με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ στο ρόλο του Αλεν Γκίνσμπεργκ.

2

Οι πρεμιέρες όμως δεν σταματούν εδώ. Στο Τορόντο θα δούμε για πρώτη φορά αν ο Μάθιου ΜακΚόναχι θα είναι το φετινό φαβορί για το Οσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση ενός οροθετικού στο «Dallas Buyers Club» του Ζαν - Μαρκ Βαλέ, θα επιβεβαιώσουμε αν το «Devil's Knot» του Ατομ Εγκογιάν με τη Ρις Γουίδερσπουν και θέμα τους «τρεις του Δυτικού Μέμφις» θα είναι η μεγάλη επιστροφή του Καναδο-Αρμένιου σκηνοθέτη στο ένδοξο παρελθόν του και θα συναντήσουμε σε λαμπερές πρεμιέρες τους Φελίσιτι Τζόουνς και Κριστίν Σκοτ Τόμας στο «The Invisible Woman» του Ρέιφ Φάινς, τους Κίρα Νάιτλι και Μαρκ Ράφαλο στο «Can a Song Save Your Life?» του Τζον Κάρνεϊ, τους Χιου Τζάκμαν και Τζέικ Τζίλενχαλ στο «Prisoners» του Ντενί Βιλνέβ, τους Τζέιμς Φράνκο και Μίλα Κούνις στο «Third Person» του Πολ Χάγκις και τον Νίκολας Κέιτζ στο «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν.

2

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές του φετινού προγράμματος θα είναι μια από τις τελευταίες ταινίες που γύρισε ο Τζέιμς Γκαντοφλίνι πριν πεθάνει, το «Enough Said» της Νικόλ Χολοφσένερ, αλλά και η μεγάλη επιστροφή του σκηνοθέτη του «Koyaanisqatsi» Γκόντφρι Ρέτζιο με το «Visitors» σε μουσική ξανά του Φίλιπ Γκλας, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάθιου Γουάινερ του «Mad Men» με το «You are Here».

Διαβάστε περισσότερα στο επίσημο site του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.