Buzz

«Το θάρρος είναι μεταδοτικό». Τρέιλερ για το «The Fifth Estate»

στα 10

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ, στην ταινία του Μπιλ Κόντον για τον ιδρυτή του WikiLeaks και την συναρπαστική διαδρομή του που τον μεταμόρφωσε σε ήρωα, απειλή, φυγάδα.

«Το θάρρος είναι μεταδοτικό». Τρέιλερ για το «The Fifth Estate»

Μπορεί ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασάνζ να μην είναι καθόλου ευχαριστημένος από το «The Fifth Estate», ακόμη κι αν δεν το έχει ακόμη δει, όμως η ιστορία του, είναι έτοιμη για να ειπωθεί με τον τρόπο που επέλεξε το Χόλιγουντ.

Καταλαβαίνουμε την ανησυχία του. Το σενάριο του φιλμ μπορεί να είναι βασισμένο σε δύο βιβλία για τον ιδρυτή του WikiLeaks του site που μεταμόρφωσε το internet σε μεγάφωνο της αλήθειας κι αποκάλυψε επικίνδυνα μυστικά ισχυρών ανθρώπων και κυβερνήσεων, όμως όσα βιβλία ή όσα άρθρα κι αν γραφτούν για κάτι, συχνά, η κινηματογραφική εκδοχή μιας ιστορίας είναι εκείνη που θα δουν και θα πιστέψουν οι περισσότεροι.

Στο τρέιλερ της ταινίας του Κόντον πάντως, οι απαντήσεις στα ερώτημα για το αν ο Ασανζ είναι προδότης ή ήρωας, επικίνδυνος για την ασφάλεια του αμερικάνικου κράτους ή προστάτης της αλήθειας, μοιάζουν να μένουν μετέωρα ως το τέλος, ακόμη κι αν ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς παίρνει συχνά καθώς το τρέιλερ προχωρά το ύφος ενός ανθρώπου που δείχνει μεθυσμένος από την δύναμή του.

Ομως ο τόνος είναι αυτός ενός τεταμένου πολιτικού θρίλερ κι ως τέτοιο το «The Fifth Estate» προφανώς διαθέτει πλούσιο από το κατάλληλο υλικό: Μια μικρή ομάδα ιδεολόγων απέναντι σε τεράστια συμφέροντα και κυβερνήσεις, η δίψα για την αλήθεια απέναντι σε μια συνωμοσία μυστικών, μια συναρπαστική διαδρομή γεμάτη ηθικά διλήμματα και κατασκοπικού ύφους κυνηγητό.

Πόσο το φιλμ θα είναι μια δίκαιη καταγραφή της ιστορίας (αν δεχτούμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει), μένει να το δούμε το φθινόπωρο μέχρι τότε όμως, αυτό είναι το τρέιλερ του φιλμ.