Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ του Λονδίνου απονέμει το α' βραβείο «...σε μία ταινία γεμάτη ψυχή, βία και αγάπη»

στα 10

Τελετή λήξης και βραβεία για το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου χθες βράδυ. Μεγάλος νικητής, ο Ζακ Οντιάρ και το «Σώμα με Σώμα». Διαβάστε τα βραβεία αναλυτικά ...

Το Φεστιβάλ του Λονδίνου απονέμει το α' βραβείο «...σε μία ταινία γεμάτη ψυχή, βία και αγάπη»
Ο Ζακ Οντιάρ και οι πρωταγωνιστές του στο κόκκινο χαλί του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου

Δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια αναδεικνύεται νικητής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου (BFI London Film Festival) ο Ζακ Οντιάρ. Το 2009 είχε φύγει με το Α' Βραβείο για τον «Προφήτη» του. Χθες το βράδυ, κέρδισε ξανά για το «Σώμα με Σώμα» («Rust and Bone»), το απαιτητικό υπαρξιακά και «σωματικό» δράμα του με πρωταγωνιστές τους Μαριόν Κοτιγιάρ και Ματιέ Σένερτς.

Ο Σένερτς παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του σκηνοθέτη του από τα χέρια του Προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής, του επιφανούς θεατρικού συγγραφέα Σερ Ντέιβιντ Χερ, ο οποίος δήλωσε για την επιλογή του νικητή: «Το ''Σώμα με Σώμα'' άφησε το μοναδικό στίγμα του με το σύνολο των καλλιτεχνικών συστατικών του: γραφής, μουσικής, μοντάζ, φωτογραφίας, ήχου και φυσικά υποκριτικής. Ο Ζακ Οντιάρ είναι ένας από τους λίγους κινηματογραφιστές στον κόσμο που μπορούν με μαεστρία να συνδυάσουν όλες τις τέχνες για έναν κινηματογραφικό σκοπό. Κι αυτό του το ταλέντο έκανε το ''Σώμα με Σώμα'' μία ταινία γεμάτη ψυχή, βία και αγάπη...»

Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (Grierson Award for Best Documentary) πήγε στον Αλεξ Γκίμπνεϊ και το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του για την Καθολική Εκκλησία «Mea Maxima Culpa: Silence In The House Of God». Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Sutherland Award for Best First Feature) στον Μπεν Ζάιτλιν για το υπέροχο, πολυβραβευμένο και πιθανότητα οσκαρικό «Beasts Of The Southern Wild». Το αντίστοιχο βραβείο για Βρετανό κινηματογραφιστή κέρδισε η σεναριογράφος και σκηνοθέτις Σάλι Ελ Χοσαϊνί για το ντεμπούτο της «My Brother The Devil» (Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ του Sundance).

O Zάιτλιν παρέλαβε το βραβείο του και το αφιέρωσε στον Τιμ Μπάρτον, ο οποίος βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά του στην αίθουσα. «Η ταινία που έχω δει περισσότερες φορές στη ζωή μου από τότε που ήμουν 6 ετών είναι ο ''Σκαθαροζούμης''. Θεωρώ τον Τιμ Μπάρτον δεύτερο πατέρα μου. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στο ίδιο δωμάτιο με εκείνον...»

Ο Τιμ Μπάρτον βρισκόταν στην τελετή για έναν ακόμα λόγο από το ότι το « Frankenweenie» ήταν η ταινία έναρξης του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου: ήταν ο παραλήπτης ενός εκ των δύο τιμητικών βραβείων του φεστιβάλ φέτος. Το τιμητικό βραβείο του BFI μάλιστα του το έδωσε ο Κρίστοφερ Λι, κάτι που συγκίνησε ιδιαίτερα τον Μπάρτον.

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή αυτό το βραβείο για μένα που δεν είμαι Αγγλος. Ομως έχω μεγαλώσει με αγγλικές ταινίες - τις ταινίες της Hammer, τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, τις ταινίες του Κρίστοφερ Λι. Για κάποιον που προέρχεται από το Λος Αντζελες όπου το σινεμά συνεχίζει να αναφέρεται ως βιομηχανία, ευχαριστώ το Λονδίνο όπου μου επιτρέπει να δουλεύω σε μία τέχνη...»

Το δεύτερο τιμητικό βραβείο της χρονιάς το BFI το απένειμε στη... σύντροφο και μούσα του Μπάρτον, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ. «Ο Τιμ είναι η ιδιοφυΐα, εγώ είμαι απλά ηθοποιός» ξεκαθάρισε εκείνη παραλαμβάνοντάς το. «Ευχαριστώ θερμά το BFI για την μεγάλη τιμή και γιατί ξεχώρισε τον ξεχωριστό μου άνθρωπο...»

Η τελετή απονομής των βραβείων του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου έγινε φέτος σε επίσημο δείπνο στο Banqueting House του Γουάιτχολ, ένα νεοκλασικό στολίδι της σύγχρονης ιστορίας, το οποίο ο εραστής της τέχνης Κάρολος Α είχε φιλοτεχνήσει με τοιχογραφίες του Ρουμπέν. Στην ίδια του την αυλή το 1649 ο βασιλιάς εκτελέστηκε δια απαγχονισμού.