Μπορεί να είναι ακόμα Ιούνιος, αλλά κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους. Ειδικά αν οφείλουν να γίνουν με γνώση, προσοχή, επιμέλεια και μυαλό ανοιχτό κι ερευνητικό.
Ετσι, το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει ήδη το μεγάλο του αφιέρωμα για τον Νοέμβριο κι αυτό θα είναι ένα πλήρες αφιέρωμα στο ελληνικό queer σινεμά, τέτοιο που για πρώτη φορά διοργανώνεται στη χώρα μας – και, άλλωστε, οπουδήποτε αλλού.
Δείτε ακόμη: Τα πρόσωπα του 58ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην κάμερα του Flix
Το αφιέρωμα βρίσκεται αυτόν τον καιρό στα σκαριά, στην προετοιμασία, στη συλλογή ταινιών, στη διαγραφή της οπτικής ματιάς του. Το βέβαιο είναι ότι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προσεγγίζει το υλικό με σοβαρότητα και επιστημονική εγκυρότητα, με τη βοήθεια και ανθρώπων με βαθιά γνώση του θέματος, σαν τον Κωνσταντίνο Κυριακό, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Πατρών και συγγραφέα του βιβλίου «Επιθυμίες και Πολιτική: Η Queer Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου», αλλά φυσικά και κινηματογραφικών δημιουργών.
Στόχος του αφιερώματος – και σίγουρα επιθυμία κάθε ορεξάτου θεατή – είναι όχι μόνο να αναδείξει ξανά Έλληνες queer σκηνοθέτες που ίσως οι τελευταίες δεκαετίες έχουν παραμελήσει, όπως, για παράδειγμα, τον Τάκη Σπετσιώτη, αλλά και ν’ ανακαλύψει και να μας προσφέρει ματιές σε ως τώρα χαμένες, ή ευρέως άγνωστες, ταινίες, μεγάλου αλλά και μικρού μήκους, από το ’60 ως… το αύριο.
Αναδεικνύοντας, έτσι, ένα ολόκληρο κινηματογραφικό σώμα που για δεκαετίες ζούσε παράλληλα με το mainstream σινεμά, τεκμήριο της ελληνικής κουλτούρας και ζωής και που τώρα όχι απλώς μπορεί, αλλά και πρέπει ν’ αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική κινηματογραφική και πολιτική συνείδηση. Ανυπομονούμε για περισσότερες λεπτομέρειες, τίτλους, events και δηλώνουμε έτοιμοι για queer γιορτή στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε ακόμη: Να κάνω ταινία στην Ελλάδα ή να πάω αλλού; To Flix μπαίνει στα βαθιά νερά του Filming in Greece