Φεστιβάλ / Βραβεία

«Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;» Το Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης αναρωτιέται…

στα 10

Το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ της γειτονικής Τουρκίας διοργανώνει μίνι-αφιέρωμα στις φετινές ελληνικές ταινίες και τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

«Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;» Το Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης αναρωτιέται…

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης ανέκαθεν ήταν ενήμερο για τις κινηματογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά του κάθε χρόνο δείγματα συγκομιδής.

Φέτος ασχολείται πιο συγκεντρωμένα με το νέο ελληνικό σινεμά, μ’ ένα ειδικό τμήμα – showcase της φετινής ελληνικής παραγωγής, με τον τίτλο «Τι Συμβαίνει στην Ελλάδα;».

Οπως διαβάζουμε στον κατάλογο του Φεστιβάλ: Τ’ αδέρφια μας στην άλλη όχθη της θάλασσας, ο γείτονάς μας, η Ελλάδα… Πριν λίγα χρόνια, ελληνικές ταινίες, με αντισυμβατική δομή και καινοτομίες στην αφήγηση, το θέμα και τη φόρμα άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια και να προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον, ίσως ως προάγγελοι της κρίσης και της βίαιης κοινωνικής έκρηξης που ακολούθησε την οικονομική πτώση που μεταφέρθηκε στους δρόμους. Οι πιο πρόσφατες ταινίες από τη χώρα συγκεντρώνονται σ’αυτό εδώ το τμήμα και ίσως θα προσφέρουν απαντήσεις στην ερώτηση, «Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;». Ματιά στ’ αδέρφια μας, μεν, που καταστράφηκαν, δε, γράφει συνοπτικά η παράγραφος…

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα «Τι Συμβαίνει στην Ελλάδα;» είναι ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, το «L» του Μπάμπη Μακρίδη, τα «Μετέωρα» του Σπύρου Σταθουλόπουλου και η «Πρώτη Υλη» του Χρήστου Καρακέπελη. Επιπλέον, στο σταθερό τμήμα In Memoriam θα προβληθεί ο «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης θα διεξαχθεί από τις 31 Μαρτίου ως τις 15 Απριλίου, με πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής τον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το επίσημο website του Φεστιβάλ.