Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017: Το Flix προτείνει τα #axasta για το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017: Το Flix προτείνει τα #axasta για το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

«Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου – Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου - Ολύμπιον στις 18.00

Ενα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του μυθικού Γάλλου πρωταθλητή άπνοιας Ζακ Μαγιόλ, ο οποίος ενέπνευσε την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο». Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Dolpihn Man» εδώ.

columbus 607

«Κολόμπους» («Columbus») του Κογκονάντα - Εκτός Συναγωνισμού - Ολύμπιον στις 15.30

Η Κέισι είναι γέννημα-θρέμμα του Κολόμπους της Ιντιάνα, δουλεύει στην κεντρική βιβλιοθήκη της περιοχής και ζει με τη μητέρα της. Ο Τζιν φτάνει στην πόλη λίγο αφότου ο πατέρας του, ένας διάσημος καθηγητής αρχιτεκτονικής, παθαίνει εγκεφαλικό πριν από μια ομιλία του. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά χάρη στην αγάπη τους για τα μοντέρνα κτίρια και την επιθυμία τους για μια άλλη ζωή. Κάθε πλάνο του Κολόμπους είναι ένα οπτικό επίτευγμα, όχι μόνο γιατί αναδεικνύει το μεγαλείο των αρχιτεκτονικών πειραμάτων του μοντερνισμού σ’ αυτή τη γωνιά της Αμερικής, αλλά, κυρίως, γιατί καταγράφει με λεπτομέρεια (με τον τρόπο του Γιασουχίρο Οζου) τις μικροσκοπικές, εύθραυστες δομές πάνω στις οποίες είναι χτισμένες οι ερωτικές σχέσεις. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Κολόμπους» και τον Κογκονάντα εδώ.

i am not a witch 607

«Δεν Είμαι Μάγισσα» («I Am not a Witch») της Ρουνγκάνο Νιόνι - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 16.00

Ενα ασήμαντο καθημερινό περιστατικό σ’ ένα χωριό της Αφρικής έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό μιας οκτάχρονης ορφανής σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μαγισσών καταμεσής της ερήμου. Σ’ αυτόν τον καταυλισμό, που είναι κάτι ανάμεσα σε άβατο, φυλακή και τουριστική ατραξιόν, είναι υποχρεωμένη να μένει δεμένη με μια μακριά, λευκή κορδέλα σ’ ένα δέντρο – αλλιώς απειλείται να μεταμορφωθεί μαγικά σε κουνέλι. Επειτα από προσωπική βιωματική έρευνα και μακρά παραμονή σ’ ένα αντίστοιχο στρατόπεδο, μια γενναία πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτις μιλά για το δίλημμα της γυναικείας χειραφέτησης: Να παραμένεις ζωντανή με κάθε τρόπο; Ή να παλεύεις για την ελευθερία με κάθε τίμημα;

A Ciambra 607

«Η Γειτονιά των Ανθρώπων» («A Ciambra») του Τζόνας Καρπινιάνο - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 20.00

Ενας 14χρονος που μεγαλώνει σε μια μικρή κοινότητα Ρομά στην Καλαβρία βιάζεται απεγνωσμένα να μεγαλώσει: πίνει, καπνίζει, κάνει παρέα με ντόπιους και Αφρικανούς μετανάστες, ακολουθώντας τον αδελφό του –τον οποίο έχει για πρότυπο– σε κάθε του κίνηση. Κάποια στιγμή, όμως, θ’ αναγκαστεί να αποδείξει αν όντως είναι έτοιμος να γίνει άνδρας. Η φετινή υποψηφιότητα της Ιταλίας για τα ξενόγλωσσα Οσκαρ, από τον σκηνοθέτη του «Mediterranea», μπολιάζει την παράδοση του ιταλικού νεορεαλισμού μ’ ένα εντελώς προσωπικό σκηνοθετικό ύφος. Δεν είναι τυχαίο πως ο Μάρτιν Σκορσέζε τελεί χρέη executive producer σε μια ταινία που παραπέμπει στην πρώιμη φιλμογραφία του. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «A Ciambra» εδώ.

love me not 607

«Love Me Not» του Αλέξανδρου Αβρανά - Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου - Ολύμπιον στις 20.30

Ενα παντρεμένο ζευγάρι, γύρω στα σαράντα, κλείνει συμφωνία με μια φτωχή μετανάστρια για να γίνει παρένθετη μητέρα και να γεννήσει το παιδί τους. Η μετανάστρια μετακομίζει από το φτηνό ξενοδοχείο όπου μένει στην πολυτελή βίλα του ζευγαριού σε κάποια απόμερα προάστια. Εκεί, όσο ο άντρας λείπει στη δουλειά, η σύζυγος και το κορίτσι αρχίζουν να γνωρίζονται καλύτερα, απολαμβάνοντας τον πλούσιο τρόπο ζωής. Πίσω από τη διαφαινόμενη χαρά της, η σύζυγος φαίνεται να βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην κατάθλιψη. Ενα βράδυ, μετά από μερικά ποτά με το κορίτσι, η γυναίκα βγαίνει για βόλτα με το αυτοκίνητο. Το επόμενο πρωί, ο σύζυγός της λαμβάνει μια κλήση: η αστυνομία τον ειδοποιεί ότι το αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο και το πτώμα της γυναίκας του απανθρακωμένο. Η νέα ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά, επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Love Me Not» εδώ. Διαβάστε για όλες τις ελληνικές ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ εδώ.

Under the Tree 607

«Κάτω από το Δέντρο» («Under the Tree») του Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγουρδσον - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 20.30

O Ατλι, πατέρας μιας τετράχρονης, χωρίζει με τη σύντροφό του κι αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του, όπου βυθίζεται στη διαμάχη που έχουν οι γονείς του με τους γείτονές τους για τη σκιά ενός μεγάλου, όμορφου δέντρου που έχουν στην αυλή τους. Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, καταστρέφονται περιουσίες, κατοικίδια εξαφανίζονται και κυκλοφορεί η φήμη πως ο γείτονας εθεάθη με αλυσοπρίονο. Το αγαπημένο θέμα της μυθοπλασίας της Βόρειας Ευρώπης –η αποσύνθεση των κοινωνικών δεσμών που κρύβεται πίσω από τους τοίχους των σπιτιών– αναδεικνύεται μέσα από μια περίτεχνη πολυφωνική σύνθεση που ανακαλύπτει την αρμονία μέσα στο χάος. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Κάτω από το Δέντρο» εδώ.

Do it Yourself 607

«Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη - Εκτός Συναγωνισμού - Τώνια Μαρκετάκη στις 22.00

Ενας μικροαπατεώνας συμφωνεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα βίντεο, που έχει σκοπό να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα ενός παράνομου επιχειρηματία. Οταν συνειδητοποιεί ότι οι συνεργοί του πρόκειται να τον σκοτώσουν, έχει μερικές μόνo ώρες για να αποδράσει από το στούντιο που τον έχουν φυλακισμένο. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Do it Yourself» εδώ.

God's Own Country 607

«Του Θεού η Χώρα» («God's Own Country») του Φράνσις Λι - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Ολύμπιον στις 23.00

Σε μια φάρμα στο Γιόρκσαϊρ, ένας απομονωμένος νεαρός κτηνοτρόφος κάνει ό,τι μπορεί για να στεριώσει το μέρος στο οποίο αφιέρωσε ο πατέρας του όλη του τη ζωή. Πνίγει συστηματικά τις καθημερινές του απογοητεύσεις στο ποτό κι επιδίδεται σε περιστασιακό σεξ με άλλους άνδρες, ώσπου η άφιξη ενός Ρουμάνου μετανάστη και εποχικού εργάτη τού αποκαλύπτει κάτι πρωτόγνωρο. Το σκληρό τοπίο του βορρά της Βρετανίας καθρεφτίζει την αγωνία των ανθρώπων που εκτονώνουν κάθε επιθυμία τους στην επίπονη σωματική εργασία, μέχρι η γενναιοδωρία της φύσης να δώσει έδαφος στα ανείπωτα συναισθήματα. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «God's Own Country» εδώ.

saturday church 607

«Η Εκκλησία του Σαββάτου» («Saturday Church») του Ντέιμον Καρντάσις - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 23.00

Οι πιο πιστοί ακόλουθοι της εκκλησίας του Σαββάτου στην Επισκοπή του Μπρονξ είναι κάποιοι διεμφυλικοί έφηβοι που ζουν στο περιθώριο και βρίσκουν στήριγμα σ’ αυτή τη μικρή κοινότητα, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις διδαχές του χριστιανισμού περί άνευ όρων αποδοχής. Ένας από αυτός είναι ο μικρός Ουλίσις (σ.σ. που σημαίνει «Οδυσσέας»), ένας 14χρονος προστάτης οικογενείας, που αποδρά από τη σκληρή καθημερινότητα με τα φτερά της φαντασίας. Μια πολύχρωμη, περιπετειώδης οδύσσεια για την αναζήτηση της πραγματικής μας ταυτότητας.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Η Fischer γιορτάζει 11 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.