Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

«Η Πιο Ευτυχισμένη Μέρα του Ολλι Μάκι» («The Happiest Day in the Life of Olli Maki») του Γιούχο Κούοσμανεν - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.15

Είστε έτοιμοι για ένα φιλμ που ανακαλύπτει το σημείο όπου που ένα biopic και μια «αθλητική ταινία» συναντούν την ομορφιά και το λυρισμό; Το καλοκαίρι του 1962, ο Ολι Μάκι αγωνίζεται για τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου στην κατηγορία φτερού. Ο δρόμος για την επιτυχία, από την επαρχία της Φινλανδίας μέχρι την καρδιά του Ελσίνκι, μοιάζει να είναι στρωμένος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χάσει βάρος και να συγκεντρωθεί στην προπόνηση. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα... Ο Ολι έχει ερωτευτεί τη Ράιτζα! Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την «Πιο Ευτυχισμένη Μέρα του Ολλι Μάκι» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

lady macbeth 607

«Λαίδη Μακμπέθ» («Lady Macbeth») του Γουίλιαμ Ολντροϊντ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 18.00

Συλλαμβάνοντας αβίαστα, μα με απόλυτη ακρίβεια, λεπτές ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αποχρώσεις, αυτό το κομψό, εντυπωσιακό φιλμ λαμβάνει χώρα στην αγγλική εξοχή του 1965. Η Κάθριν ασφυκτιά μέσα στο γάμο της μ’ έναν πικρόχολο άνδρα που έχει τα διπλά της χρόνια και μια ψυχρή, αμείλικτη οικογένεια. Οταν μπαίνει σε μια παθιασμένη σχέση μ’ έναν νεαρό εργάτη που δουλεύει στο κτήμα του συζύγου της, ξυπνά μέσα της μια αδάμαστη δύναμη, τόσο ισχυρή, που δεν θα καταλαγιάσει αν δεν πετύχει αυτό που θέλει. Η «Λαίδη Μακμπέθ» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του θεατρικού σκηνοθέτη Γουίλιαμ Οντροϊντ και βασίζεται στη νουβέλα του 19ου αιώνα, «Lady Macbeth of Mtsensk District», του Νίκολαϊ Λέσκοφ, που αργότερα μεταφέρθηκε σε όπερα. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τη «Λαίδη Μακμπέθ» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

νήμα 607

«Νήμα» του The Boy - Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου - Τώνια Μαρκετάκη στις 20.00

Το «Νήμα» είναι ένα ψυχαναλυτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Το «νήμα» που συνδέει τους κόσμους των δύο πρωταγωνιστών είναι η μνήμη, η βία και μια μάχιμη ελπίδα. Η αφοσίωση της Νίκης στην αντίσταση προδίδει την αδυναμία της να ανταποκριθεί κι ως μητέρα. Ο Λευτέρης, γιος της Νίκης, κληρονομεί ένα παρελθόν που ο ίδιος πότε του δεν ονειρεύτηκε. Μέχρι που μια μέρα, το «νήμα» που τους συνδέει, ένας αόρατος ψυχολογικός ομφάλιος λώρος, κόβεται. Ο αγώνας της Μητέρας για τα πολιτικά της πιστεύω μεταμορφώνεται σε ψυχολογικές αλυσίδες που φυλακίζουν τον Γιο, ο οποίος πρέπει στο τέλος να αγωνιστεί για τη δική του ελευθερία. Δείτε ακόμη το video: To Flix ξετυλίγει το «Νήμα» της νέας ταινίας του The Boy.

Paterson 607

«Πάτερσον» («Paterson») του Τζιμ Τζάρμους - Ειδικές Προβολές - Τζον Κασσαβέτης στις 20.00

Ο Τζιμ Τζάρμους επιστρέφει με μία απλή, λιτή κινηματογραφική σονάτα που ρίχνει φως και ζεστασιά στις μελαγχολικές ξεχασμένες αμερικανικές πόλεις, θυμίζοντας ότι η πραγματική τέχνη δεν βρίσκεται κάπου αλλού. Αλλά στην ίδια τη ζωή σου. Δείτε το «Paterson», την ταινία που προβλήθηκε στην επίσημη έναρξη του φετινού Φεστιβά Θεσσαλονίκης, απόψε, λίγο πριν βγει στις ελληνικές αίθουσες. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Paterson» και δείτε περισσότερα για την ταινία και για τον Τζιμ Τζάρμους.

a quiet passion 607

«Σιωπηρό Πάθος» («A Quiet Passion») του Τέρενς Ντέιβις - Ειδικές Προβολές - Ολύμπιον στις 20.30

Με μια συναρπαστική Σίνθια Νίξον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Τέρενς Ντέιβις περιγράφει τα «σιωπηλά πάθη» όπως μόνο εκείνος ξέρει. Αυτή είναι η υπόκωφη, αλλά γεμάτη εσωτερικές εντάσεις ζωή της μεγαλύτερης Αμερικανίδας ποιήτριας, της Εμιλι Ντίκινσον, που έζησε απομονωμένη στο δωμάτιό της και φύλαγε το ογκωδέστατο, συναρπαστικό έργο της στα συρτάρια της. Ενας αριστοκράτης του κινηματογράφου τρυπώνει μέσα στο καταφύγιο και στην ψυχή της και ακολουθεί τις στιγμές που η «Λευκή Λαίδη» φανέρωσε το ανυπότακτο πνεύμα της, από τα νεανικά της χρόνια μέχρι το θάνατό της, μέσα από λάθος έρωτες και μικρές ή μεγάλες απώλειες. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία και δείτε περισσότερα για το «A Quiet Passion» εδώ.

90 Χρόνια ΠΑΟΚ

«90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη - Ειδικές Προβολές - Τώνια Μαρκετάκη στις 22.30

Αν δεν το προλάβατε στην πρεμιέρα του στο Ολύμπιον, αν δεν μπορείτε να περιμένετε ως τον Δεκέμβριο που θα βγει στις αίθουσες, δείτε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη για τον ΠΑΟΚ, την τελευταία του ταινία πριν φύγει τον Ιούνιο, στη σημερινή του επανάληψη. Η ταινία δεν αποτελεί μια απλή καταγραφή της ιστορίας της ομάδας, αλλά ένα ζωντανό φιλμικό ημερολόγιο που διατρέχει τους σημαντικούς σταθμούς της ομάδας σε συνάρτηση με τις ιστορικές εξελίξεις και τις κοινωνικές διαστάσεις. Πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και στον τόπο, μία κινηματογραφική πραγματεία στην «ομάδα-ιδέα». Δείτε εδώ τη Μαρίνα Δανέζη, παραγωγό του «90 Χρόνια ΠΑΟΚ», να μιλά στην κάμερα του Flix για την ταινία, τον Νίκο Τριανταφυλλίδη και την ομάδα.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.