Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου

Πλευριικοί Ανεμοι (In the Crosswind) του Μάρτι Χέλντε Διαγωνιστικό, Ολύμπιον στις 15:30Το φιλμ του Εσθονού σκηνοθέτη που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που το 1941 στην διάρκεια της εθνοκάθαρσης που διεξήγαγαν οι σοβιετικές δυνάμεις κατοχής στάλθηκε μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες της στην Σιβηρία, είναι μια υπέροχα ποιητική και μαζί συγκλονιστική ταινία. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία μιας γυναίκας, που αρχικά θα αποτελούσε το θέμα ενός φιλμ που φιλοδοξούσε να είναι ντοκιμαντέρ, οι «Πλευρικοί Αμενοι» είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες που θα δείτε φέτος στο φεστιβάλ κι ένα από τα φαβορί για κάποιο από τα βραβεία.

Norway 607

Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ Διαγωνιστικό Ολύμπιον στις 18:00Φτιαγμένη από εμμονές, vintage ελληνικό φολκλόρ, κάτι ανάμεσα σε κόμικ και παραβολή για μια χώρα στην οποία οι νεκροζωντανοί επιβιώνουν το ίδιο δύσκολα με τους θνητούς, η «Νορβηγία», σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βεσλεμέ (γνωστού και ως μουσικού με το όνομα Felizol). που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μια ταινία μεσογειακού τρόμου, αφηγείται την ιστορία του Ζανό, ο οποίος φτάνει πρώτη φορά στην πόλη. Φωτοφοβικός, βρικόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Και το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, άντρο παρανόμων, συναντά την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πίτερ. Μαζί τους αναλαμβάνει μια ύποπτη δουλειά που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

itsi bitsi 607

Itsi Bitsi του Ολε Κρίστιαν Μάντσεν - Ειδικές Προβολές Ολύμπιον στις 22:30Καλός φίλος του φεστιβάλ θεσσαλονίκης, ο Δανός Ολε Κρίστιαν Μάντσεν επιστρέφει με την ταινούρια του ταινία όχι μόνο στην πόλη μα και στο... 1962. Μια εποχή στην οποία νέα γενιά επαναστατεί κόντρα στο κατεστημένο. Ο ακτιβιστής της ειρήνης Έικ Σκάλοε γνωρίζει την Ίμπεν και την ερωτεύεται τρελά, αλλά η Ίμπεν αρνείται να δεσμευτεί μ’ έναν και μόνο άνδρα. Ο Έικ, προσπαθώντας απεγνωσμένα να την κατακτήσει, μεταμορφώνεται από ποιητή σε συγγραφέα, νομάδα, ναρκομανή και τελικά τραγουδιστή στο ροκ συγκρότημα Steppeulvene, που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Και αφηγούμενος την ιστορία του, ο Μάντσεν επιβεβαιώνει την θέση του ως ένας από τους καλύτερους δημιουργούς του σύγχρονου Δανέζικου σινεμά.

polk 607

Πολκ των Νίκου Νικολόπουλου, Βλαδίμηρου Νικολούζου - Ελληνικές Ταινίες, Τόνια Μαρκετάκη στις 22:00 1948. Θεσσαλονίκη. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζωρτζ Ουώσινγκτον Πολκ που εργάζεται για το CBS μπαίνει σ’ ένα εστιατόριο. Κατά την διάρκεια του γεύματος, ανακαλύπτει πως είναι ήδη δολοφονημένος. Ένα ταξίδι μέσα από τους αντικατοπτρισμούς του χρόνου και της μνήμης ξεκινάει. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορικής σημασίας δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Ουώσινγκτον Πολκ κατά την διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου, κάνοντας όμως κάτι διαφορετικό από μια τυπική ιστορική ταινία και επεκτείνοντας μια ιδέα που οι δύο σκηνοθέτες είχαν ήδη εξερευνήσει στην ομώνυμη μικρού τους μήκους.

listen up phillip 607

Listen Up Philip του Αλεξ Ρος Πέρι – Ανοιχτοί Ορίζοντες, Φρίντα Λιάππα στις 20:30 Η τρίτη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη του (άξιου να ανακαλυφθεί) «The Color Wheel», Αλεξ Ρος Πέρι, έκανε την πρεμιέρα της στο περασμένο φεστιβάλ του Sundance κερδίζοντας θερμή υποδοχή και διθυραμβικές κριτικές που μιλούσαν για μια από τις καλύτερες αμερικάνικες ταινίες της χρονιάς. Μερικούς μήνες αργότερα στην ευρωπαϊκή της πρώτη προβολή στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, η ταινία ενθουσίασε εξίσου και κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Στο «Listen Up Philip», πρωταγωνιστεί ο Τζέισον Σουόρτσμαν στον ρόλο ενός συγγραφέα που έχει μόλις εκδώσει ένα πολύ πετυχημένο βιβλίο και που μπορείς να τον περιγράψεις με πολλές λέξεις, αλλά πιθανότατα καμία από αυτές δεν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, «αξιαγάπητος». Οταν ο ινδαλμά του, ένας μεγαλύτερος πιο πετυχημενος συγγραφέας που υποδύεται ο Τζόναθαν Πράις θα τον καλέσει στο εξοχικό του για να δουλέψει δίπλα του, ο Φίλιπ δεν θα έχει κανέναν δισταγμό να εγκαταλείψει την φίλη του (Ελίζμαπεθ Μος) προκείμενου να κυνηγήσει την φιλοδοξία του. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

land of storms 607

Γη της Θύελλας ( Land of Storms) του Ανταμ Τσάσι, Ανοιχτοί Ορίζοντες Φρίντα Λιάππα 23:00 Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη εντυπωσίασε πριν από λίγυς μήνες στο φεστιβάλ Βερολίνου και επιβεβαίωσε πως οι υποσχέσεις που είχαν αφήσει οι βραβευμένες μικρού του μήκους δεν ήταν δίχως αντίκρισμα. Σε αυτή την διαφορετική «queer» ερωτική ιστορία ο Σάμπολτς παίζει σε μια γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα, όπως και ο Μπέρναρντ. Είναι συγκάτοικοι, κολλητοί, αχώριστοι. Ένα χαμένο ματς αναγκάζει τον Σάμπολτς να αναθεωρήσει τη ζωή του, κι έτσι επιστρέφει στην Ουγγαρία αναζητώντας την απλότητα. Ωστόσο, η απομόνωσή του δεν θα κρατήσει πολύ. Λίγο μετά την άφιξή του γνωρίζει τον Άρον. Μια αμοιβαία έλξη αναπτύσσεται ανάμεσα στα δύο αγόρια, όταν ξαφνικά ο Σάμπολτς δέχεται ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα...

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εδώ

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς