Buzz

Τίτλοι τέλους για τον Ρόμπιν Χάρντι, δημιουργό του θρυλικού cult classic «The Wicker Man»

στα 10

Σκηνοθέτης μιας από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών, ο Χάρντι πέθανε σε ηλικία 86 ετών αφήνοντας παρακαταθήκη ένα αταξινόμητο αριστούργημα του βρετανικού σινεμά.

Τίτλοι τέλους για τον Ρόμπιν Χάρντι, δημιουργό του θρυλικού cult classic «The Wicker Man»

Μόλις τρεις μεγάλου μήκους ταινίες περιλαμβάνει η φιλμογραφία του Βρετανού σκηνοθέτη και συγγραφέα Ρόμπιν Χάρντι, που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 86 ετών. Θα αρκούσε, όμως, μόνο μία από αυτές για να τον τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στο πάνθεον των δημιουργών που στιγμάτισαν το είδος του κινηματογραφικού τρόμου, αλλά και το βρετανικό σινεμά εν γένει.

Η απεγνωσμένη αναζήτηση ενός αστυνομικού για ένα εξαφανισμένο κορίτσι σε ένα απομονωμένο νησί της Σκωτίας του οποίου οι κάτοικοι είναι αφιερωμένοι σε μια μυστικιστική λατρεία της φύσης, αποτέλεσε τη μαγιά για το αινιγματικό, πρωτότυπο και παντελώς απρόβλεπτο φιλμ τρόμου που λέγεται «The Wicker Man», το οποίο ο Χάρντι σκηνοθέτησε το 1973.

Διαβάστε ακόμη: To βίντεο κλιπ του «Burn the Witch» των Radiohead - ένας φόρος τιμής στο θρυλικό «The Wicker Man»

The Wicker Man 8 607

Το κυριολεκτικό και μεταφορικό θάψιμο της ταινίας από τον Μάικλ Ντίλεϊ, υπεύθυνο τότε της παραγωγού εταιρείας British Lion, ο οποίος μίσησε θανάσιμα το φιλμ, πρόσθεσε ακόμα ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της cult φήμης της ταινίας, καθώς, σύμφωνα με τις φήμες, τα αρνητικά της πλήρους βερσιόν χρησιμοποιήθηκαν «κατά λάθος» ως μπάζα στην κατασκευή ενός βρετανικού αυτοκινητόδρομου!

Αυτό όμως δεν εμπόδισε την ταινία να επιβιώσει, αρχικά σε μια πετσοκομμένη εκδοχή που μετά βίας προβλήθηκε στις αίθουσες και χρόνια αργότερα στο director’s cut, με αρκετές προσθήκες, και να αναδυθεί ως ένα παραγνωρισμένο αριστούργημα του είδους.

The Wicker Man 10 607

Ο Κρίστοφερ Λι θεωρούσε την ερμηνεία του ως ηγέτη της παγανιστικής κοινότητας στην καρδιά του φιλμ μία από τις καλύτερες της καριέρας του, και η πίστη του στη ταινία ήταν τέτοια ώστε δέχτηκε να συμμετάσχει αφιλοκερδώς. Και δεν είχε άδικο. Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Πίνερ, «Ritual», και γραμμένο από τον θεατρικό συγγραφέα Αντονι Σάφερ, το «The Wicker Man» είναι ένα σπάνιο δείγμα ταινίας που από τη μία αποτελεί ξεκάθαρα προϊόν της εποχή της και από την άλλη διατηρεί ακόμα αμείωτο το μυστήριο και την απόκοσμη ατμόσφαιρα που το χαρακτηρίζουν.

The Wicker Man 3 607

Με ένα από τα πιο εμβληματικά κινηματογραφικά φινάλε όλων των εποχών, ένα εκπληκτικό φολκ soundtrack δια χειρός Πολ Τζιοβάνι, γεμάτο εθιστικές ποπ μελωδίες παγανιστικής προέλευσης που λίγο θέλουν για να το μεταμορφώσουν σε ένα εκκεντρικό μιούζικαλ τρόμου, αλλά και με αδιάκοπα ευφάνταστη σκηνοθεσία από τον Χάρντι, το «The Wicker Man» σημάδεψε ανεξίτηλα την ποπ κουλτούρα, συνεχίζοντας να αποτελεί πηγή έμπνευσης ακόμα και σήμερα. Μεταξύ άλλων, η ταινία ενέπνευσε το ανεκδιήγητο ριμέικ του 2006 με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ, αλλά και ένα από τα καλύτερα βιντεοκλίπ των Radiohead, ενώ ταινίες όπως το «Hot Fuzz» (2007) του Ενγκαρ Ράιτ και το «Kill List» (2011) του Μπεν Γουίτλι βρίθουν από αναφορές στη μυθολογία του αξεπέραστου αυτού cult classic.

Robin Hardy 607 Ο Ρόμπιν Χάρντι (δεξιά) με τους δύο πρωταγωνιστές του «The Wicker Man», Εντουαρντ Γούντγουορντ και Κρίστοφερ Λι, στα γυρίσματα της ταινίας

Δυστυχώς, ο Χάρντι δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον μύθο αυτής της πρώτης του ταινίας. Θα χρειαζόταν να περάσουν δεκατρία ολόκληρα χρόνια για να σκηνοθετήσει τη δεύτερη, το αμυδρά ενδιαφέρον θρίλερ «The Fantasist» του 1986, και άλλα 22 για να δημιουργήσει ένα χαλαρό σίκουελ στην ταινία που τον έκανε διάσημο, με το «The Wicker Tree» του 2011.

Καμιά τους, όμως, δεν θα προκαλούσε έστω και στο ελάχιστο τον αντίκτυπο του «The Wicker Man». Πρόσφατα, ο Χάρντι προετοίμαζε μια ακόμη συνέχεια της ταινίας, με τίτλο «The Wrath of the Gods», καταφεύγοντας μάλιστα στο crowdfunding για να καταφέρει να τη χρηματοδοτήσει. Οι θεοί φαίνεται πως είχαν ωστόσο άλλα σχέδια, καταδικάζοντάς την καριέρα του να μείνει για πάντα στη σκιά του γιγαντιαίου φλεγόμενου σκιάχτρου που δεσπόζει στο αξέχαστο φινάλε του «The Wicker Man».

«Come. It is time to keep your appointment with the Wicker Man»

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «The Wicker Man».


Διαβάστε ακόμη

The Wicker Man 08 607