Industry

Τι δείχνει... το μέλλον για το παγκόσμιο box office του «Tenet»;

στα 10

Πάνω από 50 εκ. δολάρια σ' όλο τον κόσμο συγκέντρωσε σε τέσσερις ημέρες η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν.

Τι δείχνει... το μέλλον για το παγκόσμιο box office του «Tenet»;

Θα είχε βγει στις αίθουσες εδώ και δυο μήνες, η πανδημία το έφερε στο... μέλλον, αλλά από μόνο του είναι ικανό να δείξει κάτι σημαντικό για το παρόν: με νέες, αιχμηρές, πολυσυζητημένες, ενδιαφέρουσες ταινίες (είτε μας αρέσουν πολύ, είτε όχι), το παγκόσμιο box office κινείται, παρά την πανδημία.

Διαβάστε ακόμη: Οι μάσκες είναι τώρα υποχρεωτικές καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των θεατών στις αίθουσες της Γαλλίας

Το «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν βγήκε, από την Τετάρτη, 26 Αυγούστου, σε όλες τις χώρες όπου λειτουργούν κινηματογραφικές αίθουσες, δηλαδή σε 41 και συγκέντρωσε το γενναίο ποσό των 53 εκ. δολαρίων μέσα στο πρώτο του τετραήμερο. Οι μεγαλύτερες εισπράξεις (με την Αμερική, όπως ξέρουμε, να μην έχει ανοίξει ακόμα τα σινεμά της), έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 7,1 εκ. δολάρια, με τη Γαλλία να συγκεντρώνει 6,7 εκ. δολάρια, την Κορέα 5,1 εκ. δολάρια και τη Γερμανία 4,2 εκ. δολάρια. Οι μεγάλες αγορές της Ρωσίας, της Κίνας και των πολιτειών της Αμερικής όπου ανοίγουν τα σινεμά, θα ξεκινήσουν να προβάλλουν την ταινία την ερχόμενη εβδομάδα, πολλαπλασιάζοντας, φυσικά, τα έσοδα της Warner Bros και της παραγωγής που κόστισε κάτι παραπάνω από 200 εκ. δολάρια, χωρίς να συνυπολογίζεται και το διόλου ευκαταφρόνητο budget της προώθησης της ταινίας.

Tenet Nolan 607 1

«Ξεκινήσαμε εκπληκτικά σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούσαμε να είμαστε πιο ευχαριστημένοι,» δήλωσε ο Πρόεδρος της Warner Bros. Pictures Group, Τόμπι Εμερικ. «Ο Κρίστοφερ Νόλαν, για άλλη μια φορά, παρέδωσε μια κινηματογραφική ταινία - event που απαιτεί τη θέαση σε μεγάλη οθόνη κι είμαστε ενθουσιασμένοι που θεατές σ' όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να δουν το "Tenet"

Ο Εμερικ δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί στους αιθουσάρχες όλου του κόσμου - και των αμερικανικών αλυσίδων - που προέβλεψαν ειδικά μέτρα για να μετριάσουν την ανησυχία του κοινού: «Ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας αιθουσάρχες για την επίμονη προσπάθειά τους να ξανανοίξουν τους κινηματογράφους με ασφαλή τρόπο και τηρώντας μέτρα και αποστάσεις,» είπε. «Δεδομένων των χωρίς προηγούμενο συνθηκών της εξόδου αυτής εδώ της ταινίας, τρέχουμε μαραθώνιο, όχι σπριντ και προσβλέπουμε στην προβολή του "Tenet", σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλη διάρκεια τον προσεχή καιρό.»

Διαβάστε ακόμη: «Ηταν μια επική επίδειξη πυροτεχνημάτων.» Η δήλωση του Ράιαν Κούγκλερ για τον Τσαντ Μπόουζμαν κάνει τις πέτρες να δακρύσουν

Tenet 607 2

Εντυπωσιακό, ακόμα κι ελαφρώς συγκινητικό, είναι πως η ταινία λειτούργησε εξαιρετικά σε αίθουσες ενισχυμένης προβολής, όπως στα Imax, όπου συγκέντρωσε τα 5 εκ. δολλάρια από τςι συνολικές του εισπράξεις. Το «Tenet» άνοιξε στα Imax καλύτερα απ' ό,τι τόσο η «Δουνκέρκη» που, έστω, ήταν ένα (πρωτοφανώς θεαματικό) πολεμικό δράμα, αλλά και το «Interstellar». «Είναι αληθινά εντυπωσιακό,» δήλωσε η Πρόεδρος της Imax Entertainment, Μέγκαν Κόλιγκαν. «Η επιτυχία οφείλεται προφανώς στο ότι οι θεατές έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μια συσσωρευμένη επιθυμία να επιστρέψουν στις αίθουσες. Τα πράγματα που κάνουμε καθημερινά έχουν μειωθεί σημαντικά, οπότε οι επιλογές μας για να πάμε σινεμά γίνονται πιο ευέλικτες.»