Φεστιβάλ / Βραβεία

Στον «Κέβιν» το βραβείο του Φεστιβάλ του Λονδίνου

στα 10

Το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου ένιωσε ότι ...πρέπει να μιλήσει για τον Κέβιν, ανακηρύσσοντας το νιχιλιστικό, φεμινιστικό, απλά συγκλονιστικό, ψυχόδραμα της Λιν Ράμσεϊ ως την καλύτερη ταινία του φεστιβάλ.

Στον «Κέβιν» το βραβείο του Φεστιβάλ του Λονδίνου
Η Λιν Ράμσεϊ με τον «Κέβιν» Εζρα Μίλερ στο κόκκινο χαλί του BFI London

Απονέμοντας το μεγάλο βραβείο του στην πολυσυζητημένη ταινία της Λιν Ράμσεϊ «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν», έριξε αυλαία το φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λονδίνου.

Το σκοτεινό ψυχαναλυτικό θρίλερ της Ράμσεϊ, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Λάιονελ Σράιβερ και στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Τίλντα Σουίντον, o Εζρα Μίλερ κι ο Τζον Σ. Ράιλι, κέρδισε τις εντυπώσεις και το προβάδισμα από ταινίες όπως το «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν, το «The Deep Blue Sea» του Τέρενς Ντέιβις και τους «Descendants» του Αλεξάντερ Πέιν.

Ο σκηνοθέτης Τζον Μάντεν, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ομολόγησε ότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, καθώς οι φετινές υποψήφιες ταινίες συνέθεταν μία λίστα από «εξαιρετικά δείγματα κινηματογραφικής αφήγησης.»

«Στο τέλος, απλά ισοπεδωθήκαμε από μία ταινία - μία συγκλονιστική, ασυμβίβαστη ιστορία μίας πληγής που πηγάζει από το ίδιο μέρος με την αγάπη. Στο τέλος συμφωνήσαμε ότι το 'Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν' είναι φτιαγμένο από το όραμα που απλά αποτελεί δείγμα μεγάλου σινεμά, ανεξάρτητα κινηματογραφικών τάσεων και παραδόσεων...»

Η Ράμσεϊ χαρακτήρισε το βραβείο ως «φως στην άκρη του τούνελ», καθώς ομολόγησε ότι η ταινία είναι αποτέλεσμα σκληρής προετοιμασίας. «Ενα τέτοιο πολυσύνθετο επικίνδυνο σενάριο που πρέπει να γυριστεί σε 30 μόνο μέρες προϋποθέτει μεγάλη δουλειά από πριν. Για αυτό, αυτό το βραβείο είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς που αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για αυτή την ταινία!»

Ο Βέρνερ Χέρτζογκ απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το «Into the Abyss: A Tale of Death, A Tale of Life», μία βαθιά πολιτική και διερευνητική ματιά στην επιβολή θανατικής ποινής στη διαβόητη αμερικανική πολιτεία του Τέξας.

Το βραβείο Καλύτερου Ανερχόμενου Ηθοποιού κέρδισε η Κάντις Ριντ για το ρόλο της στην ταινία «Junkhearts», που αφηγείται την παράδοξη σχέση που σχηματίζεται ανάμεσα σε μία έφηβη και έναν βετεράνο στρατιώτη. Ο παραγωγός Αντι Χάρις που παρουσίασε το βραβείο χαρακτήρισε την Ρις ως «φρέσκο, ευφυές, ενθουσιώδες νέο ταλέντο που σε συγκλονίζει κάθε φορά που εμφανίζεται στην οθόνη...»

Το βραβείο Sutherland για το σκηνοθέτη με την πιο αυθεντική και εμπνευσμένη ταινία δόθηκε στον Αργεντινό Πάμπλο Τζιορτζέλι για την πολυβραβευμένη από τα διεθνή φεστιβάλ ταινία δρόμου «Las Acacias»

Τέλος, δόθηκαν δύο BFI τιμητικά βραβεία. Το ένα στον ηθοποιό και πρώτη φορά σκηνοθέτη Ρέι Φάινς, ο οποίος παρουσίασε στο φεστιβάλ τον «Κοριολανό», το ντεμπούτο του πίσω από την κάμερα. Το δεύτερο, στον Καναδό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ ο οποίος με τη σειρά του συνόδευσε στο φεστιβάλ την πολυσυζητημένη, νέα ψυχαναλυτική του ταινία «A Dangerous Method».

«Ειδικά όσο μεγαλώνεις, το να σε αναγνωρίζει ο χώρος σου, ειδικά σε μία ξένη χώρα, είναι πραγματικά υπέροχο...» δήλωσε ο Κρόνεμπεργκ παραλαμβάνοντας το βραβείο του. «Σημαίνει ότι οι ταινίες σου έχουν ζωή και λόγο, ακόμα κι όταν απομακρύνεσαι από τον τόπο που τις γύρισες...»

Το 55ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου φιλοξένησε 300 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 55 χώρες και έληξε χτες το βράδυ με την προβολή της νέας ταινίας του Τέρενς Ντέιβις «The Deep Blue Sea», με πρωταγωνίστρια την Ρέιτσελ Βάις.

Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβάλ: