Buzz

Δείτε το «Star Wars» όπως δεν το έχετε ξαναδεί ποτέ - ως μια παράσταση του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Καμπούκι

στα 10

Τιμώντας τις ιαπωνικές του ρίζες, το saga του Τζορτζ Λούκας μεταφέρεται με έναν πραγματικά εντυπωσιακό και μεγαλειώδη τρόπο ως θεατρική παράσταση Καμπούκι στο Τόκιο.

Δείτε το «Star Wars» όπως δεν το έχετε ξαναδεί ποτέ - ως μια παράσταση του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Καμπούκι

Ολα αυτά τα χρόνια οι ιστορίες που έχουν εμπνευστεί από τους ήρωες της διαστημικής όπερας του Τζορτζ Λούκας «Star Wars» και τις περιπέτειές τους έχουν μεταφερθεί σε κάθε μορφή τέχνης που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μέχρι βιβλία, κόμικς και έργα ζωγραφικής, οι φαν και όχι μόνο έχουν κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια το πνεύμα των ιστοριών αυτών από έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά ζωντανό. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σπουδαίο να βλέπεις τις ιστορίες αυτές να ξεφεύγουν από τα καλλιτεχνικά τετριμμένα και να ζωντανεύουν με τρόπο μαγικό και μεγαλειώδη ως μια παράσταση του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Καμπούκι.

Με τίτλο «Star Wars Kabuki-Rennosuke and the Three Light Sabers» η θεατρική αυτή παράσταση, η οποία βασίστηκε στην ιστορία της τελευταίας τριλογίας του saga, παίχτηκε για μία μόνο βραδιά μπροστά σε 50 μόλις τυχερούς θεατές σε μια μυστική τοποθεσία στο Τόκιο και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Το Καμπούκι (歌舞伎) είναι ένας είδος θεάτρου το οποίο έχει τις ρίζες του στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, μεταφράζεται ως «η τέχνη του να τραγουδάς και να χορεύεις». Πρόκειται για ένα αρκετά στιλιζαρισμένο είδος θεάτρου, με αμέτρητους θαυμαστές και σήμερα, όπου οι ηθοποιοί, όλοι τους άντρες οι οποίοι παίζουν όλους τους ρόλους, αντρικούς και γυναικείους, φοράνε παραδοσιακά κοστούμια και έντονο μακιγιάζ ή και μάσκες, παίζουν ρόλους σε δραματικές και ενίοτε επικές ιστορίες από την Φεουδαρχική Ιαπωνία.

Διαβάστε ακόμα: To «Star Wars: A New Hope» ως ένα υπέροχο anime τρέιλερ

Και αν το καλοσκεφτεί κάποιος δεν είναι παράλογο να πούμε πως το Star Wars ταιριάζει απόλυτα με αυτό το είδος της θεατρικής προσέγγισης, μιας και ολόκληρη η σειρά δεν έχει κρύψει ποτέ τις σαφείς επιρροές της από την ιαπωνική κουλτούρα. Ο Λούκας έχει δηλώσει μάλιστα αρκετές φορές μεγάλος θαυμαστής του σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα και των ταινιών του. Εξάλλου το «A New Hope» δείχνει να έχει βασιστεί στο «The Hidden Fortress» του 1958, αντικαθιστώντας τους Σαμουράι και τα σπαθιά κατάνα τους με Τζεντάι και φωτόσπαθα. Και ο Τζέι Τζέι Εϊμπραμς έχει πει πως η μάσκα του Κάιλο Ρεν είναι επηρεασμένη από την Ιαπωνική τέχνη kintsugi, στην οποία ρωγμές σε κεραμικά προϊόντα επισκευάζονται καλύπτοντάς τες με ασήμι ή χρυσό.

Διαβάστε ακόμα: Θα μπορούσατε να είχατε αγοράσει το σενάριο του «Star Wars: Skywalker Η Ανοδος» για μόλις 60 λίρες από το eBay

star wars kabuki 607

star wars kabuki 607

star wars kabuki 607

Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο διάσημος ηθοποιός του θεάτρου Καμπούκι, Ιτσικάγουα Εμπίζο ΧΙ, στο ρόλο του Κάιλο Ρεν. Ο ίδιος έχει δηλώσει θαυμαστής του Star Wars, ενώ δούλεψε πυρετωδώς πάνω στο σενάριο αλλά και στη χορογραφία της παράστασης. «Θα απεικονίσει το έπος της αγάπης και της απώλειας της οικογένειας Skywalker, μια ιστορία η οποία εκτείνεται για πάνω από 40 χρόνια. Είναι μια παράσταση την οποία θα λατρέψουν εξίσου και οι φαν του Star Wars και οι φαν του θεάτρου Καμπούκι», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Ευτυχώς για όλους εμάς που δεν μπορέσαμε να την απολαύσουμε από κοντά, η Disney αποφάσισε να προβάλλει ολόκληρη την παράσταση online, η οποία διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Αν και δεν πρόκειται για μια πιστή αναπαράσταση των σκηνών των τελευταίων ταινιών, η συγκεκριμένη παράσταση καταφέρνει με μαεστρία να ενσωματώσει τους δυο αυτούς κόσμους σε κάτι το πραγματικά μοναδικό.

Με την ταινία «Skywalker Η Ανοδος», η οποία και σηματοδοτεί το τέλος του saga της οικογένειας Skywalker, να κυκλοφορεί σε λίγες μέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες, το «Star Wars Kabuki-Rennosuke and the Three Light Sabers» είναι ίσως το καλύτερο βάλσαμο για να κάνει την αναμονή μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου ευκολότερη.

Το βίντεο είναι στην Ιαπωνική γλώσσα με την παράσταση να ξεκινά γύρω στα 12:28 λεπτά.


Διαβάστε ακόμα: