Μία εβδομάδα μάς χωρίζει μόνο από την έναρξη του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου στο όμορφο νησί των Μυκλάδων.
Διαβάστε περισσότερα για τη φετινή διοργάνωση: 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης: Ραντεβού στην Καλντέρα!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος η θεματική του φεστιβάλ. Με τίτλο «Δυαδικά Όλα», οι προγραμματιστές του φεστιβάλ επέλεξαν ταινίες που εξετάζουν τη διπλή όψη των πραγμάτων - κινηματογραφικές ιστορίες που φωτίζουν την κρυμμένη πλευρά της πραγματικότητας, των ανθρώπων, της ζωής.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Ιουλίου στο «Σινέ Καμάρι» και μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Ας εστιάσουμε όμως στις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν σε αυτή την θεματική.
«Mykonian Pastoral» (2022) της Ελιάνας Αμπραβανέλ
Μπορεί να συνυπάρξει η ντόπια, αγροτική ζωή της Μυκόνου, μετά τις ορδές τουριστικού κατακλυσμού που δέχεται; Μπορεί να υπάρξει ένα μέρος απομονωμένο από την κοσμοπολίτικη υστερία, μία «Κιβωτός του Νώε», όπου θα βρουν καταφύγιο οι τελευταίοι αυτόχθονες μαζί με τα ζωντανά τους;
Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ, η Ελιάνα Αμπραβανέλ, αποτυπώνει τον αγώνα των ντόπιων, συνεχιστών των παραδόσεων μιας άλλη εποχής, να διατηρήσουν μία βιώσιμη καθημερινότητα, εκεί που οι ρυθμοί είναι αργοί, ανθρώπινοι κι όπου ακόμα και η πιο άχαρη δουλειά φαντάζει μεγαλειώδης και πολύτιμη. Με άξονα τη Μαού, τη μοναδική αγροτική περιοχή που έχει απομείνει πάνω στο νησί, θα συναντήσουμε ένα cast από αυθεντικούς Μυκονιάτες που θα μοιραστούν μαζί μας μια άγνωστη Μύκονο, που μοιάζει περισσότερο με αντικατοπτρισμό: ένα άχρονο, γαλήνιο μέρος, όπου ο χρόνος δεν είναι χρήμα και η ήρεμη καθημερινότητα είναι πιο πολύτιμη κι απ’ το χρυσάφι. Υπάρχει στ’ αλήθεια αυτός ο κόσμος ή απλά τον φαντάζονται;
Μακριά από τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα πολυτελή εστιατόρια, η ταινία εξετάζει την ήσυχη, βουκολική πλευρά του νησιού μέσα από τα φυσικά τοπία και τις ιστορίες των μόνιμων κατοίκων. Μια πλευρά που λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι έχουν βιώσει, η οποία απέχει πολύ από την καλοκαιρινή εικόνα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας.
Προβολή: Παρασκευή 19 Ιουλίου | 21.00 - 22.10 | «Σινέ Καμάρι»
«Womb» (2023) του Θέμου Σκανδάμη
Eνας μεσήλικας άντρας, στο διάλειμμα μιας κανονικής μέρας, μιλάει στο τηλέφωνο με τη μητέρα του. Eνας ξένος εμφανίζεται και του ανακοινώνει εντελώς αναπάντεχα όσο και φριχτά νέα, που θα αλλάξουν τον ίδιο και την αντίληψή του για την πραγματικότητα με κωμικοτραγικό τρόπο.
Η μικρού μήκους ταινία, η πρώτη του Θέμου Σκανδάμη, είναι μία μικρή ιστορία, ένας κωμικός εφιάλτης, μία χιουμοριστική παραλογή για το ακατανόητο του θανάτου. Οπως είχε εξηγήσει κι ο σκηνοθέτης στο Flix «συνήθως λέμε ιστορίες, τραγούδια, κάνουμε ταινίες κ.λ.π προσπαθώντας να πούμε αυτό που δε λέγεται. Να δώσουμε μορφή και χώρο σε κάτι ασυγχώρητο. Η ανάγκη μπορεί να είναι η ίδια ακριβώς που μας οδηγεί να αφηγούμαστε τα όνειρά μας. Απλώς επειδή πρόκειται για τέχνη, φροντίζουμε να αφηγηθούμε με τρόπο όσο το δυνατόν ελκυστικότερο και πειστικότερο...» Διαβάστε περισσότερα εδώ
Προβολή: Παρασκευή 19 Ιουλίου | Στο πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών «Stories out of concrete, people made of stardust» | 22.20 - 00.00 | «Σινέ Καμάρι»
«Bad Kids with Saint Names» (2023) της Βίκυς Αναστασιάδου
Ο Μιχάλης, ένας παρορμητικός έφηβος, ζει την τελευταία μέρα της ελευθερίας του με τους φίλους του, προτού ο δεσποτικός πατριός του τον πάρει μακριά για όλο το καλοκαίρι. Η μέρα τους ξεκινάει σαν μια συνηθισμένη μέρα, αλλά όσο περνάει ο καιρός, τα παιδιά βυθίζονται βαθύτερα σε μια ατμόσφαιρα ευδαιμονίας, όπου κάθε στιγμή μοιάζει με όνειρο. Η ευτυχία τους όμως διακόπτεται απότομα όταν ένα ατυχές γεγονός αναγκάζει τον Μιχάλη να αντιμετωπίσει τους φόβους του.
Μας εξηγεί η Βίκυ Αναστασιάδου για την ιδέα και την πηγή έμπνευσης της ταινίας της: «Ήμουν με μια φίλη μου, η οποία αργότερα θα γινόταν και παραγωγός της ταινίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου ξαφνικά είδα ένα αγόρι περίπου 13-14 ετών να βγαίνει από μια πολυκατοικία. Το αγόρι έριξε μια γρήγορη ματιά προς τα μπαλκόνια της, έβγαλε ένα τσιγάρο από την τσέπη της φόρμας του, το άναψε και περνώντας από δίπλα μας το ρούφηξε επιδεικτικά και μας κοίταξε . Τότε ένας γνωστός μας, που έτυχε να περνάει εκείνη την ώρα από το ίδιο στενό, μας είπε: ''Κοίτα εδώ πως το ρουφάει, καλά γονείς δεν έχει να το μαζέψουν;''. Γύρισα και τον κοίταξα έκπληκτη, αυτή η φράση λειτούργησε ως το εναρκτήριο λάκτισμα της ιδέας στο κεφάλι μου. Για μένα, παιδιά που είναι ''παρατημένα'' από τους γονείς τους, παιδιά που ''δεν'' έχουν κάποιον ενήλικα να τους μιλήσει για τον κόσμο, τον ανακαλύπτουν και τον δημιουργούν οι ίδιοι. Γεννήθηκε λοιπόν η επιθυμία που είχα καταχωνιασμένη για αρκετά χρόνια μέσα μου, να ''μιλήσω'' για τα εφηβικά μου χρόνια, τους φίλους μου, την οικογένεια που διάλεξα, τις πολλές πτυχές μιας εφηβικής φιλίας.» Διαβάστε περισσότερα εδώ
Προβολή: Σάββατο 20 Ιουλίου: 21:00 - 22:40 (Στο πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών «Anti-heroes next door») | «Σινέ Καμάρι»
«Short Draft» (2022) του Σπυρίδωνα Παπασπύρου
Ενας άντρας, με την απειλή όπλου, γίνεται πειρατής ενός ταξί όταν ο ταξιτζής αρνείται να τον πάει εκεί που του ζητάει. Σε μία κούρσα όπου όλα θα πάνε στραβά και κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται, ένα κορίτσι θα έρθει να τους αλλάξει τον δρόμο. Είναι ένας δρόμος που, στο τέλος, θα παραμείνει ένα αίνιγμα ακόμα και για τους ήρωες της ταινίας.
Οπως εξηγεί στο Flix ο σκηνοθέτης: «Το θέμα της ταινίας μου ήρθε σαν ψάρι που έπεσε από τον ουρανό, όταν άκουσα για πρώτη φορά το τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους τέλους της ταινίας. Η αρχική ιδέα ήταν ένα road trip με ένα ταξί, το οποίο κρύβει κάτι περίεργο μέσα στο πορτ-μπαγκάζ του. Η ιδέα αυτή ύστερα από χρόνια εξελίχθηκε σε ένα σενάριο μεγάλου μήκους που μίκρυνε ξανά για το πρόγραμμα κόβιντ του Ελληνικού κέντρου κινηματογράφου. Επομένως το «Short Draft» είναι ένα μικρό μέρος του «Long Draft», που φιλοδοξεί να βρει την ευκαιρία του, να γίνει κάποια μέρα ταινία μεγάλου μήκους.» Διαβάστε περισσότερα εδώ
Προβολή: Σάββατο 20 Ιουλίου: 21:00 - 22:40 (Στο πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών «Anti-heroes next door») | «Σινέ Καμάρι»
«Κοίτα τα Αστρα» (2023) του Αρη Κουβαρά
Στη δύση της ζωής του, ένας ηλικιωμένος άντρας αναπολεί μία γλυκόπικρη ανάμνηση και την αναπλάθει όπως θα ήθελε, εξαρχής, να είναι.
Με βραβείο από το Micro μ Festival 2023, η 12λεπτη μικρού μήκους ταινία του Αρη Κουβαρά μάς ξεναγεί ευαίσθητα και τρυφερά στην συμφιλίωση που οφείλουμε στον εαυτό μας.
Προβολή: Παρασκευή 19 Ιουλίου | Στο πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών «Stories out of concrete, people made of stardust» | 22.20 - 00.00 | «Σινέ Καμάρι»
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τιμή Εισιτηρίου: 8€/ ημέρα
Διήμερο εισιτήριο: 14€
Δίκτυο Προπώλησης Εισιτηρίων: Ticketmaster
Περισσότερες πληροφορίες: στο επίσημο site του Φεστιβάλ Σαντορίνης
Facebook
Instagram