Φεστιβάλ / Βραβεία

SAG vs GRAMMY: τα μαλλιοτραβήγματα της βιομηχανίας

στα 10

Η πανδημία έχει αναστατώσει θεσμούς, φεστιβάλ, βραβεία. Κι η υπομονή τελειώνει από ό,τι φαίνεται: διευθυντές και διοργανωτές τσακώνονται μεταξύ τους για ελεύθερες ημερομηνίες.

SAG vs GRAMMY: τα μαλλιοτραβήγματα της βιομηχανίας

UPDATE: Scroll down για να δείτε ότι τα SAG τελικά μετακίνησαν την ημερομηνία τους ξανά!

Σε λίγο κλείνουμε έναν χρόνο που ο πλανήτης έχει παραλύσει από το καταστροφικό χτύπημα της Covid 19. Οι συνέπειες της πανδημίας ήταν τραγικές για την ανθρωπότητα που θρήνησε 2 εκατομμύρια θανάτους, παγκοσμίως. Κι ήταν τραγικές και για την οικονομία, με μικρές επιχειρήσεις να κλείνουν και μεγάλες βιομηχανίες να κλονίζονται. Γνωστό ότι, μία από αυτές, είναι και η κινηματογραφική - κι όλα της τα παρακλάδια.

Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ και οι θεσμοί (βραβεία, εκδηλώσεις) μοιάζει να έχουν χάσει την υπομονή τους και το ομαδικό τους πνεύμα, από τις πρώτες μέρες του 2021. Οι συνεχείς αναβολές και παρατάσεις του lockdown, καθώς μία γρήγορη λύση (ο εμβολιασμός του πληθυσμού και τα αποτελέσματά του παίρνουν χρόνο), έχουν αναστατώσει σε βάθος χρόνου το πρόγραμμά τους. Και οι ημερομηνίες που καβαλάνε η μία την άλλη τους φέρνουν σε σύγκρουση.

Θυμηθείτε κι αυτό: Η τελετή απονομής των Οσκαρ του 2021 θα γίνει στις 25 Απριλίου

Ηδη, είχαμε το παράδειγμα των GRAMMYS - των μεγαλύτερων μουσικών βραβείων. Η φετινή 63η τελετή απονομής των βραβείων GRAMMY μεταφέρθηκε: από τις 31 Ιανουαρίου που ήταν προγραμματισμένη, και θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 14 Μαρτίου.

Ομως, μισό λεπτό. Αυτή είναι η ημερομηνία που είχαν από το καλοκαίρι επιλέξει να μεταφερθούν, βλέποντας που οδηγείται η κατάσταση, τα κινηματογραφικά βραβεία SAG (τα βραβεία της Ενωσης Ηθοποιών).

Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι με τους διοργανωτές των Βραβείων Grammy...» | Ενωση Ηθοποιών της Αμερικής

sag vs grammy

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι με τους διοργανωτές των Βραβείων Grammy. Πληροφορηθήκαμε ότι επέλεξαν την ημερομηνία 14 Μαρτίου για τη φετινή απονομή τους. Είχαμε από τον Ιούλιο ανακοινώσει αυτή την ημερομηνία για την απομονομή των Βραβείων SAG 2021.»

«Kαι το είχαμε ανακοινώσει από το καλοκαίρι, με σεβασμό στις υπόλοιπες τελετές βραβείων, για να δώσουμε το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό περιθώριο και στους υπόλοιπους θεσμούς να οργανωθούν αναλόγως. Περιμέναμε τον ίδιο σεβασμό και από τους υπόλοιπους κλάδους της βιομηχανίας...»

UPDATE: Σήμερα τα SAG ανακοίνωσαν ότι μετακινούν την ημερομηνία τους για τις 4 Απριλίου του 2021

Festival Directors Venice 607 Ο Τιερί Φρεμό κι όλοι οι διευθυντές των μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ δήλωσαν αλληλέγγυοι στην πρεμιέρα της Βενετίας. Φέτος όμως;

Κι αν αυτή η σύγκρουση σας φαίνεται μικρή, περιμένετε λίγο να δείτε τι θα γίνει με τα φεστιβάλ.

Το Βερολίνο μετακινήθηκε για την άνοιξη, οι Κάννες δεν ξέρουν αν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία (σταρ, δημοσιογράφων, αγοραστών) τον Μάιο. Κι αυτό δεν αρέσει καθόλου στον (γνωστό «Ναπολέοντα» καλλιτεχνικό διευθυντή του) Τιερί Φρεμό: ήταν ο πρώτος που αναγκάστηκε να ακυρώσει πέρσι το φεστιβάλ Καννών. Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου. Αν δεν έχει ανοίξει ο ορίζοντας για να διαφυλάξει μία κάποια «κανονικότητα» φέτος, έχει ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις του και 3 εναλλακτικά πλάνα: ένα εκ των οποίων για το 2ο μισό του Αυγούστου, πάνω δηλαδή στη Βενετία. Κακά τα ψέματα. Παρόλη την αλληλέγγυη κίνηση να παραβρεθεί στην πρεμιέρα, δεν του άρεσε καθόλου που η ανταγωνιστική Βενετία πραγματοποιήθηκε και οι Κάννες ακυρώθηκαν.

Πέρα από εγωισμούς και μεγαλεία, όλες αυτές οι διοργανώσεις έχουν τεράστια κόστη και χιλιάδες άτομα προσωπικό που μένουν επί ξύλου κρεμάμενοι.

Cannes 2020 special 607

Το SAG σωματείο, με τη δήλωσή του, αυτό εξηγεί:

«Κάθε χρόνο διοργανώνουμε μία μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη, ένα λαμπερό σόου, για να γιορτάσουμε τα βραβεία των ηθοποιών. Εμπλέκονται δύο οργανισμοί (SAG-AFTRA), αλλά ταυτόχρονα εμπλέκονται και δυο βιομηχανίες: η κινηματογραφική και η μουσική. Καθώς έχουμε κοινά μέλη που συνεργάζονται, όλοι μαζί προωθούμε το έργο πάρα πολλών κλάδων. Το τηλεοπτικό τοπίο είναι αρκετά ανταγωνιστικό από μόνο του για να μπούμε και σε έναν μεταξύ μας ανταγωνισμό. Από μέρους μας δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη δισκογραφική βιομηχανία και φέτος, όπως πάντα, όπως και με όλες τις υπόλοιπες διοργανώσεις για να πραγματοποιηθεί μία, όσο γίνεται πιο επιτυχημένη, χρονιά βραβείων...»

Διαβάστε περισσότερα: