Φεστιβάλ / Βραβεία

SAG 2022: Μια βραδιά με εκπλήξεις και ανατροπές!

στα 10

Διαβάστε αναλυτικά ποιοι κέρδισαν χθες στα βραβεία της Ενωσης Ηθοποιών και πώς αυτό επηρεάζει την οσκαρική κούρσα.

SAG 2022: Μια βραδιά με εκπλήξεις και ανατροπές!

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η 28η τελετή απονομής των βραβείων της Ενωσης Ηθοποιών του Χόλιγουντ, βραβεία που έχουν αποδειχθεί αρκετά καθοριστικά για την οσκαρική κούρσα - ιδιαίτερα στις κατηγορίες του Α' και Β' ανδρικού και γυναικείου ρόλου.

Εκπλήξεις:

Ομως τα φετινά βραβεία δεν περιορίστηκαν μόνο στις ερμηνευτικές κατηγορίες για να κάνουν την έκπληξη. Σνομπάροντας τα μεγάλα φετινά φαβορί («Η Εξουσία του Σκύλου», «Belfast») η Ενωση Ηθοποιών έδωσε το μεγάλο της βραβείο Cast Καλύτερης Ταινίας (εφάμιλλο του αντίστοιχου «Καλύτερης Ταινίας») στο CODA της Σίαν Χέντερ, κάτι που φέρνει μεγάλη αναστάτωση στα προγνωστικά.

Η Τζέσικα Τσαστέιν κερδίζει το Α' Γυναικείο για το «The Eyes of Tammy Faye» αφήνοντας κάγγελο τις Νικόλ Κίντμαν (φαβορί για το «Being the Ricardos», Ολίβια Κόλμαν (για το «The Lost Daughter») και Lady Gaga (για το «House of Gucci»).

O Tρόι Κότσουρ («CODA») κερδίζει το Β' Ανδρικό αφήνοντας τον Κόντι Σμιτ ΜακΦι («Η Εξουσία του Σκύλου» με τη χαρά της υποψηφιότητας, αλλά και τον Τζάρεντ Λέτο (για το «House of Gucci») απογοητευμένο αν περίμενε ότι τουλάχιστον οι συνάδελφοί του θα αναγνώριζαν την μεταμόρφωση της ερμηνείας του.

Σίγουρα στοιχήματα

Ο Γουίλ Σμιθ («King Richard») κερδίζει το SAG Α' Ανδρικού μοιάζει να εξασφαλίζει και το Οσκαρ Oχι ότι δεν μπορεί να γίνουν ανατροπές στην κατηγορία (κυρίως από τον Αντριου Γκάρφιλντ για το «Tick, Tick... Boom!»), αλλά, για παράδειγμα, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Η Εξουσία του Σκύλου» πρέπει να νιώθει ότι απομακρύνεται σταθερά από την ευκαιρία να ανέβει στη σκηνή της Ακαδημίας για το Οσκαρ του.

Αριάνα ΝτεΜπόουζ για το «West Side Story» τα έχει κερδίσει όλα - και τώρα και το SAG Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει το Οσκαρ. Φέτος είναι η χρονιά της.

Σνομπαρίσματα

Αν το σκεφτεί κανείς, μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις βραβείων άφησε εντελώς απέξω το «Belfast» του Κένεθ Μπράνα και την «Εξουσία του Σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον - κάτι που δεν αντιπροσωπεύει καθόλου την μεγάλη εικόνα της χρονιάς. Βέβαια πρόκειται για βραβεία που δεν επικεντρώνονται σε σκηνοθεσία, σενάριο, καλύτερη ταινία, αλλά και πάλι - μοιάζει περίεργο να μην έχουμε καμία δικαίωση για τους ηθοποιούς των μεγάλων ταινιών του 2021.

Τηλεοπτικές κατηγορίες

Οπως ήταν αναμενόμενο, η καλύτερη σειρά της τηλεόρασης, το «Succession» έφυγε με το μεγάλο βραβείο στην δραματική κατηγορία, ενώ η κωμωδία που έχει κάνει statement τα τελευταία χρόνια, το «Ted Lasso», κέρδισε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία της. Το περίεργο είναι ότι ενώ στο τελευταίο τιμήθηκε και ο πρωταγωνιστής της, Τζέισον Σουντέκις, κανένας από τους πρωταγωνιστές του «Succession» δεν έφυγε με SAG ερμηνείας. Εκεί, σάρρωσε το «Squiid Game»! Αναμενόμενη πάντως ήταν και η επικράτηση της μεγάλης Τζιν Σμαρτ για το «Hacks» - επιτέλους, φέτος δικαιώνεται μια υπέροχη βετεράνος της κωμωδίας.

Ρεκόρ

O Tρόι Κότσουρ («CODA») κερδίζει το Β' Ανδρικό και γίνεται ο πρώτος κωφός ηθοποιός που το καταφέρνει αυτό στην ιστορία των SAG. Αλλά και το μεγάλο βραβείο που πήγε στο «CODA» σημειώνει μια σημαντική στιγμή για την εκπροσώπηση της κοινότητας των κωφών στο σινεμά και την απόδειξη ότι μπορούν οι κωφοί ηθοποιοί να διεκδικούν ρόλους σε ιστορίες που αφορούν όλους μας.

Η Κέιτ Γουίνσλετ κερδίζει το 2ο SAG βραβείο στην κατηγορία Α' Γυναικείου Μίνι Σειράς κάτι που την κάνει την 4η γυναίκα που το έχει καταφέρει αυτό. Είχε κερδίσει ξανά για το «Mildred Place», ενώ έχει ακόμα δύο SAG στις κινηματογραφικές κατηγορίες («The Reader» και «Λογική και Ευαισθησία»)

Το «Squid Game» κερδίζει 3 SAG και γίνεται η πρώτη κορεατική παραγωγή που το καταφέρνει αυτό.

SAG AWARDS 2022

Cast Καλύτερης Ταινίας: CODA της Σίαν Χέντερ

Α' Ανδρικού: Γουίλ Σμιθ για το «King Richard»

Α Γυναικείου: Τζέσικα Τσαστέιν για το «The Eyes of Tammy Faye»

Β' Ανδρικού: Tρόι Κότσουρ για το «CODA»

Β' Γυναικείου: Αριάνα ΝτεΜπόουζ για το «West Side Story»

Tιμητικό SAG 2022: Χέλεν Μίρεν

Ensemble Δραματικής Σειράς: «Succession»

Α' Ανδρικό Δραματικής Σειράς: Λι Τζουνγκ-Τζάε (“Squid Game”)

Α' Γυναικείο Δραματικής Σειράς: Τζουνγκ Χο-γεόν (“Squid Game”)

Ensemble Κωμικής Σειράς: «Ted Lasso»

A Ανδρικό Κωμικής Σειράς: Τζέισον Σουντέκις («Ted Lasso»)

A Γυναικείο Κωμικής Σειράς: Τζιν Σμαρτ («Hacks»)

Α’ Ανδρικός Ρόλος σε Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι Σειρά: Μάικλ Κίτον (Dopesick)

Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι Σειρά: Κέιτ Γουίνσλετ («Mere of Eastwood»)

In Memoriam

Ραντεβού στην τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ στις 28 Μαρτίου 2022