Buzz

20 (σοβαροί) λόγοι για να υποδεχτούμε το Σεπτέμβρη

στα 10

Ολική επαναφορά στο φθινόπωρο, με τον ερχομό του Σεπτέμβρη και μερικά από όσα περιμένουμε να δούμε και να ζήσουμε στη μεγάλη, τη μικρή και την οθόνη του μυαλού μας.

Flix Team
20 (σοβαροί) λόγοι για να υποδεχτούμε το Σεπτέμβρη

Από τις παραδοσιακές φεστιβαλικές διοργανώσεις του Σεπτέμβρη σε προβολές που ανοίγουν το χορό της φθινοπωρινής σεζόν, συναυλίες με κινηματογραφική διάσταση και πρεμιέρες των σειρών που θα συζητηθούν περισσότερο φέτος, ακολουθεί ένας μικρός οδηγός για όλα μας κάνουν να ανυπομονούμε για τον Σεπτέμβρη.

mostra

Φεστιβάλ Βενετίας

Σεπτέμβρης χωρίς Βενετία δεν γίνεται. Το 79ο Φεστιβάλ ξεκινάει στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου, δίνοντας το στίγμα ολόκληρης της (οσκαρικής) χρονιάς, με μεγάλους σταρ που θα φτάσουν στο Λίντο με το βαπορέτο και μικρές, ανξερεύνητες ταινίες που αναμένουν την ετυημηγορία των κριτικών. Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

lord of the rings the rings of power

Lord of the Rings: Τhe Rings of Power | 2 Σεπτεμβρίου

H πιο ακριβή σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης διαδραματιζεται σε μια εποχή της Μέσης Γης που δεν έχουμε δει ακόμη στις οθόνες μας. Συγκεκριμένα στη Δεύτερη Εποχή, χιλιάδες χρόνια πριν την εποχή του «The Hobbit» και του «The Lord of the Rings», έτσι όπως τη φαντάστηκε ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Διπλό επεισόδιο στο Amazon Prime στις 2 Σεπτεμβρίου (με ήδη αντιδράσεις που δημιουργούν αίσθηση). Κάποιοι βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους περιμένοντας...

mademoiselles de rochefort

Οι Δεσποινίδες του Ροσφόρ του Ζακ Ντεμί στην Πλατεία Αριστοτέλους | 5 Σεπτεμβρίου

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις 21:30, θα προβληθεί το θρυλικό μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί, «Οι Δεσποινίδες του Ροσφόρ» του 1967 με τις αδερφές Κατρίν Ντενέβ και Φρανσουάζ Ντορλεάκ και τον Τζιν Κέλι, σε μια ανοιχτή, δωρεάν προβολή, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η προβολή πραγματοποιείται από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η ταινία προέρχεται από την ψηφιακή ταινιοθήκη IFcinéma του Γαλλικού Ινστιτούτου. Πριν την έναρξη της προβολής μάς υποδέχεται η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και μάς κερνάει μια δροσερή Fischer ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός 96.8 Velvet μας κρατάει συντροφιά με τις μουσικές του.

Δράμα

To 45o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας | 5 έως 11 Σεπτεμβρίου

Εχοντας μπει δυναμικά στη νέα του εποχή, το Φεστιβάλ της Δράμας μεταφέρεται ακόμη πιο κοντά στο... καλοκαίρι σε μια εβδομάδα γεμάτη προβολές, συζητήσεις, εργαστήρια, παράλληλες εκδηλώσεις και κυρίως συστάσεις αξιώσεων με τη νέα γενιά κινηματογραφιστών από όλον τον κόσμο. Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 45ο Φεστιβάλ της Δράμας και γνωρίστε τους δημιουργούς και τις ταινίες που διαγωνίζονται στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα.

ticket to paradise

Εισιτήριο για τον Παράδεισο του Ολ Πάρκερ | 8 Σεπτεμβρίου

Ενα πρώην ζευγάρι ταξιδεύει μέχρι το Μπαλί για να αποτρέψει το γάμο της κόρης τους με έναν γιατρό της περιοχής που μόλις γνώρισε. Σκηνοθετεί ο Ολ Πάρκερ του «Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ», αλλά κυρίως πρωταγωνιστούν ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Τζούλια Ρόμπερτς. Δεν κλείσατε ήδη εισιτήριο;

pinocchio

Disney+ Day | 8 Σεπτεμβρίου

Με αφορμή τον εορτασμό της Disney+ Day, το Disney+ ξεκινά τη σεζόν με νέο περιεχόμενο που θα κάνει πρεμιέρα στις 8 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στους νέους τίτλους συμπεριλαμβάνονται τα «Thor: Love and Thunder» του Τάικα Γουαϊτίτι και «Ενώνοντας το Σύμπαν: Γυρίζοντας το Thor: Love and Thunder» των Marvel Studios τα «Obi-Wan Kenobi: Ενας Jedi Επιστρέφει», «Wedding Season», «Mike», «Tierra Incognita» καθώς και το «Καλωσορίσατε στο Κλαμπ» ένα νέο επεισόδιο μικρού μήκους των The Simpsons. Στις 8 Σεπτεμβρίου κάνει πρεμιέρα και ο «Πινόκιο» του Ρόμπερτ Ζεμέκις, μια από τις μεγάλες πρεμιέρες της πλατφόρμας.

σπιρτόκουτο

Σπιρτόκουτο του Γιάννη Οικονομίδη | 8 Σεπτεμβρίου

Η ταινία πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το φιλμικό σύμπαν του Γιάννη Οικονομιδη επιστρέφει 20 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της αποκλειστικά στον κινηματογράφο Τριανόν, σε προβολή από φιλμ 35mm. Μια μέρα με καύσωνα στη ζωή μιας οικογένειας στον Κορυδαλλό, σε nsfw σενάριο του ίδιου του Γιάννη Οικονομίδη και της Λένιας Σπυροπούλου και πρωταγωνιστές τον Ερρίκο Λίτση, την Ελένη Κοκκίδου, την Αγγελική Παπούλια, τον Σταύρο Γιαγκούλη και τον Κώστα Ξυκομηνό.

the great escape

Η Μεγάλη Απόδραση του Τζον Στάρτζες | 8 Σεπτεμβρίου

Το μεγαλόπνοο σχέδιο μιας ομάδας αιχμαλώτων πολέμου - όλοι τους ανώτεροι αξιωματικοί των συμμαχικών δυνάμεων και άσσοι στη διαφυγή και την απάτη - να δραπετεύσουν από ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης φτιαγμένο ειδικά για αυτούς κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Ναζί, με απώτερο σκοπό να προκαλέσουν χάος στις τάξεις του εχθρού, σε μια θρυλική ταινία που καλεί προς την ελευθερία. Με τον Στιβ Μακ Κουίν σε μια από τις πιο θρυλικές του ερμηνείες. Η προβολή γίνεται στη Ριβιέρα, στο πλαίσιο του Athens Open Air Film Festival και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα,

Triangle of Sadness

To Τρίγωνο της Θλίψης του Ρούμπεν Εστλουντ | 18 Σεπτεμβρίου

Η ταινία που χάρισε στον Σουηδό σκηνοθέτη της «Ανωτέρας Βίας» και του «Τετραγώνου» το δεύτερο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας του, βγαίνει στη χώρα... που γυρίστηκε, δοκιμάζοντας τις αντοχές των θεατών στα σωματικά υγρά όλων των ειδών. Κεντρικοί ήρωες της ταινίας είναι ο Καρλ και η Γιάγια. Ο Καρλ είναι ένα νεαρό μοντέλο που, με αφορμή μια άβολη οντισιόν (το «τρίγωνο της θλίψης», η ρυτίδα ανάμεσα στα φρύδια του, μοιάζει να χρειάζεται botox!), συνειδητοποιεί ότι η καριέρα του φθίνει. Η κοπέλα του, η Γιάγια, επίσης μοντέλο αλλά και πετυχημένη influencer, βρίσκεται σε άνοδο. Μετά από έναν (απολαυστικό) τσακωμό, για να εξιλεωθεί, η Γιάγια προτείνει στον Καρλ να πάνε μια κρουαζιέρα - δώρο, φυσικά, των followers της. Ετσι και θα γίνει, μόνο που στο κατάστρωμα και τη σάλα του γιοτ, ο Καρλ και η Γιάγια θα έρθουν σ' επαφή με τους εκπροσώπους των υπερ-πλούσιων της Ευρώπης και με μια φουρτούνα που θα φερεί πολλών ειδών ιδεολογικές κενώσεις. Πάρτε εδώ μια... γεύση.

νούμερα

Πρεμιέρα για τα «Νούμερα» στην ΕΡΤ | Σεπτέμβριος

Τα «Νούμερα» είναι η ιστορία ενός τραγουδοποιού και του αλλοπρόσαλλου θιάσου του, που θα προσπαθήσουν να αναβιώσουν στη σύγχρονη Αθήνα τη «Μάντρα» του Αττίκ. Ετσι περιγράφουν οι δημιουργοί της τη νέα σειρά 24 επεισοδίων που θα ξεκινήσει στην ΕΡΤ από το φθινόπωρο, μια ιδέα του Φοίβου Δεληβοριά και του Σπύρου Κρίμπαλη σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη και εκτέλεση παραγωγής από του Αργοναύτες. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα «Νούμερα».

Crimes of the Future

Crimes of the Future του Ντέιβιντ Κρόνενενμπεργκ | 15 Σεπτεμβρίου

Βασισμένη στο ομότιτλο μικρού μήκους του ίδιου του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ από το Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας καθώς το ανθρώπινο είδος προσαρμόζεται σε ένα συνθετικό περιβάλλον, το σώμα υφίσταται νέους μετασχηματισμούς και μεταλλάξεις. Με τη σύντροφό του Καπρίς (Λέα Σεντού), ο Σαούλ Τένσερ (Βίγκο Μόρτενσεν), διάσημος καλλιτέχνης, προβάλλει δημόσια τη μεταμόρφωση των οργάνων του σε παραστάσεις avant-garde. Η Τίμλιν (Κρίστεν Στιούαρτ), μια ερευνήτρια από το Εθνικό Μητρώο Οργάνων, παρακολουθεί με εμμονή τις κινήσεις τους, όταν αποκαλύπτεται μια μυστηριώδης ομάδα… Η αποστολή τους είναι να χρησιμοποιήσουν τη φήμη του Σαούλ για να ρίξουν φως στην επόμενη φάση της ανθρώπινης εξέλιξης.

the boy

The Boy live στο Cine Ηλέκτρα | 15 Σεπτεμβρίου και στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Pan Pan | 22 Σεπτεμβρίου

Δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το The Boy που ανοίγει τη σεζόν με ηχητικά τοπία που θυμίζουν (αν δεν είναι ήδη από μόνα τους) σινεμά. Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις συναυλίες.

andor

Andor | 21 Σεπτεμβρίου

Το νέο spin-off του σύμπαντος του Star Wars θα επικεντρώνεται στον Κάσιαν Αντορ, τον χαρακτήρα που γνωρίσαμε στο «Rogue One» και τις περιπέτειες του πριν τα γεγονότα της ταινίας, με τον Ντιέγκο Λούνα να επιστρέφει στον ρόλο και μαζί του επιστρέφουν και οι Στέλαν Σάρσγκαρντ, Φόρεστ Γουίτακερ και Γκένεβιν Ο’ Ράιλι στον ρόλο της Μον Μόθμα. Μαζί τους συμπρωταγωνιστούν και οι Αντρια Αρτζόνα, Φιόνα Σο, Ντενίζ Γκαφ, Ρόμπερτ Εμς και Κάιλι Σόρελ. 21 Σεπτεμβρίου στο Disney+, πρεμιέρα με τριπλό επεισόδιο.

Broadway behind the scenes

Broadway του Χρήστου Μασσαλά | 22 Σεπτεμβρίου

Μια συμμορία πορτοφολάδων και χορευτών φέρνει τα πάνω-κάτω στην Αθήνα – στην Αθήνα που όλοι ξέρουμε και στην αθέατη πλευρά της, που είναι τόσο πολύχρωμη όσο και σκοτεινή. Αυτή είναι η υπόθεση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Χρήστου Μασσαλά που συνεχίζει τα ταξίδια της στον κόσμο και κάνει και μια στάση στην Ελλάδα, για την έξοδό της στις αίθουσες στις 22 Σεπτεμβρίου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία.

don't worry darling

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου της Ολίβια Γουάιλντ

Η Αλις, μια δυστυχισμένη νοικοκυρά, ζει με τον άντρα της στην εξιδανικευμένη κοινότητα Victory, την πειραματική πόλη της εταιρείας που φιλοξενεί τους άνδρες που εργάζονται για το άκρως απόρρητο Victory Project και τις οικογένειές τους. Αλλά όταν αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στην ειδυλλιακή τους ζωή, εκθέτοντας κάτι πολύ πιο απαίσιο που κρύβεται κάτω από την ελκυστική αυτή πρόσοψη, η Αλις δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί τι ακριβώς κάνουν στο Victory και γιατί. Φλόρενς Πιου και Χάρι Στάιλς για τη νέα ταινία της Ολίβια Γουάιλντ. Δείτε εδώ περισσότερα.

animasyros

Animasyros | 20 - 25 Σεπτεμβρίου στη Σύρο

To Animasyros 2022 επιστρέφει στη Σύρο, στις 20-25 Σεπτεμβρίου για την 15η έκδοσή του με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, συζητήσεων και παράλληλων εκδηλώσεων. Ξεκινάει με το «Flee» του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν, αφιερώνει στη Βαλτική, δίνει έμφαση στα εργαστήρια για παιδιά (κάθε ηλικίας) και φτιάχνει ένα ολόκληρο σύμπαν από εικόνες που κινούνται σε έναν κόσμο που μένει ακίνητος. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation.

Athena

Athena του Ρομέν Γαβρά | 23 Σεπτεμβρίου στο Netflix

Λίγες ώρες μετά τον τραγικό θάνατο του μικρού τους αδερφού κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τρία αδέρφια βλέπουν τη ζωή τους να βυθίζεται στο χάος. Ο Ρομέν Γαβράς συνεργάζεαι με τον Λατζ Λι των «Αθλιων» για μια τραγωδία στο κέντρο των προαστίων του Παρισιού.

sigeru

O Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι στο Ηρώδειο | 28 Σεπτεμβρίου

Ο Ιάπωνας συνθέτης του «In the Mood for Love» και του «2046», με πλούσιο συνθετικό βιογραφικό που δεν εξαντλείται στο σινεμά ή τα... video games, έρχεται στο Ηρώδειο συνοδεία της 40μελούς Athens Philharmonia Orchestra με την συμμετοχή του σχήματος Alex Drakos Ensemble, υπό τη διεύθυνση του φημισμένου Βέλγου μαέστρου, Ντερκ Μπροσέ. Ενα βράδυ όχι σαν όλα τα άλλα.

blonde

Blonde του Αντριου Ντόμινικ | 28 Σεπτεμβρίου στο Netflix

Από την ασταθή παιδική της ηλικία ως Νόρμα Τζιν, μέσα από την άνοδό της στα αστέρια και τις ρομαντικές της περιπτύξεις, το “Blonde” θολώνει τις γραμμές των γεγονότων και της φαντασίας για να εξερευνήσει τον διαχωρισμό εκείνον μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού εαυτού της. Η επίσημη σύνοψη της ταινίας (όπως και το πρώτο τρέιλερ) του Αντριου Ντόμινικ δεν περιγράφει το hype γύρω από την ταινία που όλοι περιμένουν περισσότερο να δουν φέτος στο Λίντο. Λίγες μέρες μετά θα κάνει την πρεμιέρα της στο Netflix, ενώ ο χορός των βραβείων για την Ανα ντε Αρμας στο ρόλο της Μονρό ξεκινά με το ένα, με το δύο, με το τρία...

νύχτες πρεμίερας 2022 αφίσα

Νύχτες Πρεμιέρας | 28 Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου

Το ραντεβού με το Διεθνες Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι το πιο παραδοσιακό κάθε Σεπτεμβρίου. Αποχαιρετούμε τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου και μπαίνουμε στον Οκτώβριο με οδηγό του φως που ξεκινάει από τη φετινή αφίσα του Φεστιβάλ και το πλούσιο πρόγραμμα που θα μάθουμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας - και στα θερινά!