Στις 21 Οκτωβρίου, και με το buzz του «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» να μην έχει ακόμα καταλαγιάσει, κυκλοφόρησε στην Αμερική το «QT8: The First Eight» - το ντοκιμαντέρ της Τάρα Γουντ πάνω στις 8 πρώτες ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο.
Παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ, κι όλα τα κινηματογραφικά ή κοινωνικοπολιτικά θέματα που προκύπτουν (όταν ένας σκηνοθέτης έχει καθορίσει τη γενιά του, και το όνομά του είναι συνώνυμο πια με ένα είδος σινεμά, η επιρροή του ξεφεύγει κι από τα όρια της μεγάλης οθόνης) αυτοί που βγαίνουν συγκινητικά μπροστά για να τον υποστηρίξουν είναι οι ίδιοι οι ηθοποιοί του.
Για παράδειγμα, τι απαντά στο «Django, Ο Τιμωρός» σκάνδαλο, για τη χρήση της λέξης «αράπης» (110 φορές ακούγεται η λέξη στην ταινία), ο Σάμιουελ Τζάκσον (πιστός συνεργάτης του Ταραντίνο από το «Pulp Fiction» μέχρι τους «Μισητούς Οκτώ»)
«Σας πειράζει όταν το κάνει ο Κουέντιν, αλλά κανείς δεν μιλάει όταν το κάνει οποιοσδήποτε άλλος.» «Σε ένα χπ χοπ κομμάτι ακούγετα 300 φορές και κανένας δεν μιλάει. Σε μία arthouse ταινία όπως το "12 Χρόνια Σκλάβος" η λέξη και πάλι χρησιμοποιείται και κανείς δεν μιλάει. Κι αυτό γιατί ο Στιβ ΜακΚουίν είναι auteur. Οπότε είναι ΟΚ να την βάζει στο σενάριό του, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ότι επιτίθεται στο σύστημα, ενώ όταν το κάνει ο Κουέντιν η λέξη ενοχλεί σαν να γδέρνει η κιμωλία τον πίνακα; Δεν μπορείς να επιβάλεις τέτοια λογοκρισία σ' έναν σεναριογράφο που θέλει τους ήρωές του να μιλούν αληθινά, γιατί τότε θα καταλήξεις με ψεύτικους ήρωες..»
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είχε πρόβλημα να πει "αράπης". Και του το είπα ξεκάθαρα: ξεπέρασέ το mothefucker!» | Σάμιουελ Τζάκσον
Και ο Τζέιμι Φοξ βγαίνει μπροστά: «Κατάλαβα το κείμενο, κατάλαβα το πλαίσιο. Ναι, το «nigger» χρησιμοποιείται πάνω από 100 φορές - όμως μέσα σ' ένα ιστορικό πλαίσιο. Αυτό ήταν τότε. Το κείμενο ήταν πιστό κι αυτό μόνο με ένοιαζε...»
Οι γυναίκες του Ταραντίνο τον ευχαριστούν για τους ρόλους τους. Σ' ένα δεύτερο, πολύ επίκαιρο θέμα, όπου το έργο του Ταραντίνο εξετάζεται για το πώς κοιτάει ως κινηματογραφιστής τις γυναίκες. Τόσο ο ρόλος της Σάρον Τέιτ και η μικρής διάρκειας παρουσία στην οθόνη της Μάργκο Ρόμπι στο «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» δημιούργησαν ένα σκάνδαλο στις Κάννες, αλλά και γενικότερα, έχει υπάρξει κριτική ότι η συμπεριφορά του εντός κι εκτός οθόνης κρύβει έναν βαθύ μισογυνισμό.
Διαβάστε περισσότερα: Η Ούμα Θέρμαν «αθωώνει» τον Κουέντιν Ταραντίνο για το διαβόητο ατύχημα του «Kill Bill»
Τζένιφερ Τζέισον Λι «Κάνεις δεν γράφει τέτοιους γυναικείους χαρακτήρες. Κοιτάξτε τι έκανε στο "Jackie Brown"! Πώς επέτρεψε στην Παμ Γκρίερ να είναι και όμορφη και ευάλωττη και συγκλονιστική και απελπισμένη και ατσάλινη...»
Ο Ταραντίνο είναι ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος στην εποχή του #metoo και της γυναικείας ισότητας και χειραφέτησης. Δεν κάθεται σε συνεντεύξεις να το συζητήσει - "ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να δίνουμε στις γυναίκες τέτοιους ρόλους". Εκείνος πάντα το έκανε!»
Λούσι Λιου «Ο Κουέντιν δεν πιέζεται για να γράψει δυναμικούς γυναικείους ρόλους. Δεν το υπογραμμίζει, ούτε το τονίζει. Για εκείνον το ότι οι γυναίκες είναι μάχιμες, αγωνίστριες, πρωταγωνίστριες, έρχεται εντελώς φυσικά...»
Ζόι Μπελ «Κανείς δεν γράφει τέτοιους kick-ass γυναικείους διαλόγους. Οσο οι περισσότεροι σεναριογράφοι έλεγαν ότι "οι γυναίκες δεν μιλάνε έτσι", ο Κουέντιν απλά χαμογελούσε. "Φυσικά και μιλάνε -και- έτσι". Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι προκύπτει αυτή η συζήτηση τώρα. Ο Ταραντίνο είναι ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος στην εποχή του #metoo και της γυναικείας ισότητας και χειραφέτησης. Δεν κάθεται σε συνεντεύξεις να το συζητήσει - "ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να δίνουμε στις γυναίκες τέτοιους ρόλους". Εκείνος πάντα το έκανε!»
Το «QT8: The First Eight» θα κυκλοφορήσει και στις ψηφιακές πλατφόρμες στις 4 Δεκεμβρίου
Διαβάστε περισσότερα: